Mi a csuda az a „granuláció”?

Pár napja volt egy vitám a PH egyik fotós fórumtopikjában, ahol ki merészeltem ejteni a billentyűmön a „granuláció” fogalmát. Egyből mém lett belőle és a legváltozatosabb helyzetekben jöttek elő az „és hogy granulál?” kérdésekhez hasonló gyöngyszemek. Végül én is poénosra vettem a témát, bár nem kellett volna, ugyanis komolyan gondoltam, hogy a képminőség megítélése szempontjából fontos elem a granuláció. Ott nem tértem ki rá, hogy mit is képzelek ez alatt, ezért most itt pótlom (akit érdekel, elolvassa, akit nem, hát nem):

Granuláció: a képminőséget befolyásoló szubjektív, nem mérhető elem. Az érzékenység (ISO érték) által keltett zajból, a zajszűrés okozta pixel el- és összemosódásból, valamint a JPEG tömörítési algoritmusok által létrehozott egyedi mintázatból (textúrából) adódó szemcsézettség. Homogén és finom részletekkel gazdag képrészeken egyaránt érdemes megfigyelni.

Remélem, így már érthető a dolog és kevésbé lesz „kínosan nevetséges” egyeseknek, ha felmerül valahol ismét a granuláció fogalma. Persze, akinek vannak építő jellegű kritikái, esetleg kibővítené a definíciót, nagyon szívesen meghallgatom, sőt, online is bővíteni fogom a tudástáramat szavaival!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...