Videó: Nikon D750 bemutató

Szeptember 12-én mutatta be a Nikon a D750 jelölésű tükörreflexes fényképezőgépét, amit a korábban megjelent pletykák alapján sokan a D700 utódjaként láttak. Vajon mit tud felmutatni ez a fényképezőgép, amely árával és tudásával a D610 és a D810 közé ékelődik? A gyártó sebességet, kimagaslóan jó képminőséget és fejlett videós tudást ígér, s valóban, a műszaki paraméterek szerint remek géppel állunk szemben. Vajon a valóságban is ilyen jó képet fest a D750, vagy „nagyobb a füstje, mint a lángja”? Gyere, tarts velem, és derítsük ki!

Szedjük csokorba az újdonság fontosabb műszaki paramétereit, amikkel a D610 és esetenként a D810 fölé is tud emelkedni! A gyártó elsősorban – de nyilván nem kizárólag – az „igényes amatőröket” célozza meg a D750-nel, amelynek lelkét egy a D610-ben megismert, 24 MP-es full frame szenzor alkotja. Azaz majdnem, hiszen a D750-ben dohogó lapkát a mérnökök továbbfejlesztették és finomhangolták. Egyes szakfórumok szerint a D750-ben egy újabb képérzékelő található, tehát nem ugyanazzal az egységgel van dolgunk, mint a kisebb D610-ben.

Ami viszont biztosan eltér, az a fókuszrendszer. A D750-ben ugyanis a D810 csúcsra járatott Multi-CAM 3500FX modulja tevékenykedik a maga 51 AF mezőjével (15 kereszttípusú, 11 mező F8-on is érzékel, csoportos AF mező mód is van) és -3 – 19 FÉ közti érzékenységi tartománnyal. Ezzel ez a dSLR váz a legérzékenyebb automatikus élességállítású gép a Nikon felhozatalában. A D750 kerek egy FÉ-vel magasabb érzékenységgel rendelkezik, mint a D610, azaz ISO 12 800-ig lehet felmenni, amit kiterjesztett módban akár ISO 51 200-ig csavarhatunk (lefelé ISO 50-igmehetünk). A sorozatfelvételi sebesség is immár 6,5 kép/mp, amit a D750 a nagyobb puffernek hála tovább tud tartani (15 kép erejéig), mint a kistestvére.

A rajongók kérték, a mérnökök megalkották: a D750 végre dönthető kijelzőt kapott, amelyet lefelé 75, felfelé 90°-ban dönthetünk (az egérmozi nem érintésérzékeny, csak dönthető). Van beépített WiFi modul, így nem kell egy különálló, és nem épp olcsó külső egységet megvásárolnia senkinek, aki okoseszközével szeretné összekötni a D750-et. A D750 fénymérése is fejlettebb a D610-énél, itt már egy 91 000 pixeles modul teszi a dolgát (a D610-ben egy 2016 pixeles egység található). Előrelépés történt a videofelvétel szekciójában is: 1920 x 1080 @ 50/60 fps már nem álom, hanem valóság, sőt, felvétel (és így élőkép) közben is lehet állítani az expozíciós értékeket (rekeszt nem lehet felvétel közben módosítani a D610-en). A D750 mikrofon be- és fejhallgató kimenetekkel, valamint zebracsíkokkal is magára vonja a filmesek figyelmét.

A D750 két SD kártyafoglalattal rendelkezik, ahol többféle konfigurációban használhatóak a memóriakártyák: a második foglalatba helyezettet lehet túlcsordulásra használni, de menthetjük az egyikre a RAW (NEF), a másikra a JPEG képeket is. A több Nikon dSLR vázzal rendelkezők örülhetnek, hiszen a D750 is a több készülékben alkalmazott EN-EL15 jelű akkuval működik, tehát nem kell többféle áramforrást és töltőt magunkkal cipelni, ha 2-3 vázzal indulunk neki egy munkának. A gyártó a D750-et különösen energiatakarékos fényképezőgépnek tervezte, így a Nikon adatai szerint egy töltéssel akár 1230 kép, illetve 55 percnyi videó készíthető.

Üröm az örömben, hogy a mérnökök a D750 összképét egy legfeljebb 1/4000 mp-re képes zárszerkezettel rontották le – úgy tűnik, aki nagy fényerejű objektívekkel akar verőfényes napsütésben fotózni, az vagy erősen rekeszel egy párat, vagy ND szűrőt használ, vagy kategóriát vált és beruház egy D810-be, ami azért jó pár Deák Ferenccel megkönnyíti a pénztárcát.

Következzen most kötetlen hangvételű elmélkedésem és bemutatóm a D750-ről, amit majd a képminőség ecsetelése követ, íme:

Sajnos, a referenciának minősülő Adobe Camera RAW egyelőre nem támogatja a D750 NEF fájljait, így most csak a fényképezőgépből kieső JPEG fájlok alapján tudok nyilatkozni, ami a képminőséget és a jel/zaj viszonyt illeti. Remélhetőleg az Adobe hamarosan kiadja majd az ACR újabb változatát, amely a legfrissebb fényképezőgépek nyersfájljait – köztük a D750-ét is – megnyitja. Első körben nézzük a zajszintet ISO 100 – 51 200 közti értékeken:

Jól látható a képeken, hogy a D7510 saját JPEG motorja is egész használható. Gondolkodás nélkül ISO 6400-ig, némi kompromisszumkészséggel pedig akár ISO 25 600-ig is elmehetünk – valószínűleg a RAW fájlokból sokkal szebb JPEG-eket építhetünk, de ez majd elválik még. A dinamikatartományról nem tudok hivatalosan nyilatkozni, hiszen csak „hekkelt” NEF fájlokkal próbálkoztam, s így érthető módon nem teszem közzé az eredményeket (rosszra azonban ne számítsatok!). A képmintákon ne művészi tartalmat keressetek, inkább „pixelkukkoljatok”!

    

   

   

    

A D750 színvilága nagyon tetszetős, valóban élmény volt vele fotózni a röpke egy hét alatt, míg nálam volt. Egyelőre ennyi, az új ACR után majd kitérek – remélhetőleg – a nyersfájlokra is, de előttem van még a videós tudása is a gépnek, ami egy külön fejezetet érdemel. Értékelést a fenti hiányosságok miatt sem szeretnék most adni, de annyit megelőlegezek a masinának, hogy nagyon jó!

A Nikon D750-et és a mellékelt AF-S 24-120 mm F4 VR objektívet a Nikon Kft.-től kaptam bemutatómhoz. Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot, s oszd meg!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...