Profi szolgáltatásokkal érkezik a Panasonic DC-G9

Amint azt már egy korábbi anyagomban írtam, a Panasonic DC-G9 szintet lépett a korábbi G-osztályos gépekhez képest, és immár olyan professzionális funkciókkal, szolgáltatásokkal van teletömve, melyek által nem egy, hanem kapásból két szintet ugrik felfelé. A videóra kihegyezett DC-GH5 mellé érkező G9 20 kép/mp-es sorozatfelvételi sebességgel, gigantikus elektronikus keresővel, és osztályvezető képstabilizátorral kényezteti a fotóst – mert hogy ez a masina elsősorban a fotósoknak készült.

A készülék lelkét ugyanaz a 20 MP-es képérzékelő adja, ami a GH5-ben is megtalálható, tehát a korábbi feltételezések, hogy ebben a fényképezőgépben egy nagyobb, a 4/3-nál terjedelmesebb lapka lapul majd, tévesnek bizonyultak; még a Multi Aspect méretű érzékelőt sem kaptuk vissza, amit a Panasonic a DMC-GH2 után ejtett. Az említett osztályelső képstabilizációs rendszer a beépített optikai stabilizátor nélküli nagylátószögű optikákkal is képes a 6,5 FÉ előnyre, miközben a beépített stabis tele optikákkal is megmarad ez a lépéselőny. Hogy például az Olympus rendszeréhez képest mennyire lesz jó, azt majd a tesztek során kiderítjük.

A DC-G9 225 darab választható AF-mezőt vonultat fel, és megújult a DfD (Depth from Defocus) rendszer is, aminek eredményeként tovább gyorsult az automatikus élességállítás, sőt, a témakövetés is érezhetően jobb lett. A G9 úgy képes a 20 kép/mp-es sorozatfelvételre, hogy közben működik a folyamatos élességállítás (!) – értelemszerűen ekkor elektronikus zárat használ a rendszer. A mechanikus zárral 9 kép/mp a csúcs, ami azért nem egy rossz érték. Ha viszont megelégszünk a követő fókusz nélküli sorozattal, akkor elektronikus zárral 60 kép/mp, mechanikussal pedig 12 kép/mp lehetséges. Ehhez a sebességhez persze megfelelő méretű puffer is szükséges: a G9-ébe 50 RAW kép fér.

A G9 magnéziumötvözetből készített vázat kapott, ami időjárásálló kivitelű lett. A gép így nem csak pornak és nedvességnek képes ellenállni, hanem kibírja a -10°C-os fagyot is. A kezelőfelület más márkák dSLR csúcsgépeit idézi: a G9 külön státuszkijelzőt, a módválasztó tárcsa alá helyezett képkészítés-mód kapcsolót (sorozatfelvétel, időzítés stb.), AF-mező választó joysticket, és funkciók közti gyorsváltót is kapott. A G9 markolata különösen nagy lett, még a GH5 „nyelénél” is hangsúlyosabb, ami a kényelmes gépkezelést teszi lehetővé. Még egy újítás a korábbi G-kategória tagjaihoz képest, hogy ebbe a gépbe immár két SD memóriakártyát helyezhetünk (mindkét foglalat UHS-II kompatibilis).

A hátoldalon a hatalmas elektronikus kijelzőt csodálhatjuk meg, ami OLED technológiára épül. 3,68 millió képpontos felbontás, 0,83-szoros nagyítás a főbb jellemzői. A kijelző 3”-os, érintésérzékeny, kihajtható és elforgatható. A csatlakozók között USB 3.0, HDMI, vezetékes távkioldó bemenet, mikrofon bemenet, fejhallgató kimenet is megtalálható. A G9 a GH5 akkuját örökölte (DMW-BLF19), ami jóval nagyobb teljesítményű a korábban használtaknál. A CIPA mérései szerint ezzel az akkumulátorral akár 400 képet is készíthetünk egy feltöltéssel. A valóságban ez valószínűleg azt jelenti, hogy akár 800-1000 fotó is készülhet, mire megint a töltőre kell csatlakoztatni az áramforrást.

Természetesen a kor elvárásainak a vezeték nélküli csatlakoztathatóságban is megfelel a Panasonic G9: van beépített WiFi (802.11ac) és Bluetooth (4.2 LE) modulja is. A Panasonic alkalmazásával okoseszközről távirányítható a G9, de fájlok másolása (oda-vissza) sem okoz gondot.

Oké, a G9 remek fényképezőgép. De mi a helyzet a mozgóképekkel? Azt teljesen kihagyta volna a gyártó belőle? Nem, erről szó sincs! A G9 legfeljebb 4K felbontásban és 60 kép/mp-es képfrissítési frekvenciával veheti fel a videókat, a csúcs bitmélység 150 Mbps lehet. A készülék a videók készítéséhez a teljes szenzor szélességét kihasználja, ami azt jelenti, hogy jó lesz a képminőség, és nem kell további képvágással számolni. Lassított felvételeket is lőhetünk (60 fps 4K alatt, illetve 180 fps Full HD-ban), és a korábbi gépekben megszokott 4K és 6K Fotó szolgáltatásról sem kell lemondanunk.

A Panasonic DC-G9 sajnos csak jövő januárjától lesz kapható, ára 1700 dollár (kb. 570 000,- Ft) lesz. Portrémarkolatot is árulnak majd hozzá, a DMW-BGG9 350 dollárért (kb. 130 000,- Ft-ért) lesz megvásárolható. Fontosabb műszaki paraméterek:

  • Váz jellege, anyaga: SLR-re hasonlító, cserélhető objektíves rendszerkompakt; magnéziumötvözet időjárásálló szigeteléssel
  • Bajonett: m4/3
  • Szenzor mérete: 4/3” (17,3 x 13 mm)
  • Szenzor felbontása: 20 MP
  • Aluláteresztő szűrő: nincs
  • Érzékenység: ISO 200-25 600, ami lefelé ISO 100-ra terjeszthető ki
  • Beépített képstabilizátor: van, szenzormozgatásos, legfeljebb 6,5 FÉ előnnyel
  • Képformátumok: JPEG (EXIF 2.31), RAW (RW2, 12-bit)
  • AF-rendszer: kontrasztérzékeléses, 225 mezős
  • Kijelző: kihajtható és elforgatható, 3”-os érintésérzékeny TFT LCD 1,04 millió képpontos felbontással
  • Kereső: van, elektronikus (OLED, 3,68 millió képpontos felbontás, 1,66x (ekv. 0,83x) nagyítás)
  • Záridő: 1/8000-60 mp (elektronikus zárral 1/32 000 mp is lehetséges)
  • Beépített vaku: nincs
  • Vaku szinkron sebessége: 1/250 mp
  • Sorozatfelvételi sebesség: mechanikus zárral és követő AF-szal 9 kép/mp, fix AF-szal 12 kép/mp; elektronikus zárral és követő fókusszal 20 kép/mp, elektronikus zárral és fix AF-szal 60 kép/mp
  • Videofelvétel: van, legfeljebb UHD (3840 x 2160 pixel) 4K @ 60 kép/mp
  • Adattárolás: két SD memóriakártya foglalat, mindkettő UHS-II kompatibilis
  • Csatlakozások: USB 3.0 (USB-n keresztül tölthető is az akku), HDMI, mikrofon, fejhallgató, vezetékes távkioldó
  • Vezeték nélküli modulok: WiFi (802.11ac), Bluetooth (4.2 LE)
  • Áramforrás: DMW-BTC13 Li-ion akku
  • Váz mérete: 137 x 97 x 92 mm
  • Váz tömege: 658 gramm
Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.