Megjelent a Leica CL

Érdekes elképzelést valósított meg a Leica a CL vázzal. A készülék egy 24 MP-es, APS-C méretű képérzékelő köré épül, ami elé Leica L bajonettes optikákat lehet csavarni. Bár a Leica CL ugyanazt a nevet viseli, mint egy filmes rokona a 70-es évek közepéből, az „új” CL egy ízig-vérig modern gépezet, ami 10 kép/mp-es sorozatfelvételi sebességre és 4K felbontású videók rögzítésére is képes.

A TL2-ével szemben a CL kezelőfelülete hagyományos kialakítású lett, noha az érintőképernyő itt is megtalálható. A Leica CL két vezérlőtárcsát és egy négyirányú multifunkciós egységet is felvonultat; a komponálást pedig egy 2,36 millió képpontos elektronikus keresőn keresztül is művelhetjük.

A Leica CL képalkotását egy Maestro II jelfeldolgozó processzor végzi, a CMOS szenzor érzékenysége pedig ISO 100-50 000 közötti értékekre állítható. Az sRGB színterű JPEG fájlok mellett RAW állományokat is menthetünk, melyek DNG kiterjesztéssel kerülnek a memóriakártyára (arról nincs információ, hogy milyen bitmélységű a CL RAW formátuma). A záridőt 1/8000-30 mp közé állíthatjuk (1/25 000 mp a legkisebb érték elektronikus zárral használva), míg a legrövidebb vakuszinkron 1/180 mp lehet.

Amint fentebb már említettem, a kontrasztérzékeléses autofókusszal rendelkező fényképezőgép videofelvételek készítésére is képes, a legnagyobb felbontása 3840 x 2160 pixel lehet, a képfrissítés frekvenciája pedig 30 kép/mp. Az SDXC memóriakártyákat is fogadó foglalat UHS-II kompatibilis, tehát elvileg a gyors pufferürítésnek nincs akadálya. Van beépített WiFi modul (802.11b/g/n), így a készüléket okoseszközről is lehet irányítani.

A 403 grammos, 131 x 78 x 45 milliméteres gépet fekete vagy ezüst színben lehet megvásárolni, ára 2800 dollár. A masina november végétől lesz kapható. Remekül illik majd hozzá a szintén frissen bejelentett Elmarit-TL 18 mm F2.8 ASPH palacsinta objektív, amit külön 1300 dollárért lehet megvásárolni (szettben vele a Leica CL 3800 dollárba kerül majd). Bővebb információ itt található.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...