A Leica bemutatta az SL2 fényképezőgépét

Nem tudom, miért, de „kicsit” déjà vu érzésem van, ha megnézem a Leica SL2 paramétereit: 47 MP-es full frame szenzor, beépített képstabilizátor (szenzormozgatással), 187 MP-es kompozit fotók, L-bajonett, 5,76 MP-es elektronikus kereső. Nem fogom leírni, hogy melyik fényképezőgéptől kölcsönözte az SL2 a legfontosabb részeit,de gondolom, mindenki tudja a megoldást.. No, mindegy, a Leica MILC verziója is tartogat számunkra azért egyedi megoldásokat, hiszen a dizájn és a kezelőfelület tipikusan „lejkás” lett (a kissé szögletes formavilág valószínűleg nagyon kényelmes kezelhetőséget biztosít).

Kép forrása: Leica

A CMOS lapka érzékenységi tartománya ISO 50-50000 közé esik, a dinamikatartományt nagyon tágnak mondják, a JPEG-ek mellé 14-bites DNG nyersfájlokat is menthetünk az SD kártyákra (UHS-II kompatibilisek a foglalatok). Ja, igen: a Leica SL2 hivatalosan is megkapta az IP54 védettségről szóló igazolást („Por nagymértékű behatolása elleni védettség: a gép működésére káros mennyiségű por behatolása elleni védettség. Fröccsenő víz elleni védettség: a burkolatra bármely irányból fröccsenő víz elleni védettség.” – forrás: Wikipedia), tehát elvileg nem árt neki az enyhe eső, ha a megfelelően szigetelt objektívvel használjuk.

Kép forrása: Leica

A Maestro III jelfeldolgozó processzornak köszönhetően gyakorlatilag nincs zárkéslekedés, a sorozatfelvételi sebesség pedig 10, illetve 20 kép/mp is lehet (mechanikus/elektronikus zár használatával). A fent említett 187 MP-es felbontás állványról használható: a képérzékelő képkockánként fél pixelnyit mozdul, majd összesen nyolc képkockából áll össze a kompozit kép.

Kép forrása: Leica

A Leica SL2 filmkészítőknek is tetszeni fog, hiszen ez a masina a németek eddigi legprofibb gépe mozgóképek tekintetében. 4K felbontásban akár 60 kép/mp is lehet a frekvencia, sőt, Full HD-ban akár 180 kép/mp-es lassított felvételeket is készíthetünk. Az adatfolyam 10-bites, tehát az utófeldolgozáshoz van bőven tartalék a fájlokban. A csatolófelületen találunk egy mikrofon bemenetet és egy fejhallgató kimenetet is – a HDMI aljzat megléte már természetesnek vehető. A Cine mód bekapcsolásával a Leica SL2 gyakorlatilag egy igazi videokamerává változik: az ISO-ból ASA lesz, a zársebességből szög lesz, az F-értékből T-érték (a gép a ténylegesen beérkező fény mennyiségét jelzi ki). A hátoldalon egy 3,2”-os, 2,1 MP felbontású érintőpanel található, ami a fotómasina vezérlésben aktívan szerepet játszik.

Az automatikus élességállítás is nagyon profi lett, minden szinten megfelel a kor elvárásainak: kapunk test- és arcérzékelést, mozgó témakövetést intelligens AF-szal (iAF), de a fókuszbeállításokat a készülék menüjében saját igényeinkre is szabhatjuk. A Smart AF módban a rendszer automatikusan vált fókusz és zárkioldás prioritás között.

Sajnos, az SL2 is tipikusan Leica árazású: a november 21-től megvásárolható gépért 6000 dollárt kérnek. Bővebb infó a Leica honlapján olvasható.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...