Megújul a Manfrotto 494-es gömbfej családja, íme az MH494-BH!

A Manfrotto továbbra is gőzerővel frissíti termékeit, s ez alól nem kivétel a 494 jelölésű gömbfejek csoportja sem. Az MH494-BH váltja a korábbi modelleket, és olyan újításokat hoz, amikre megérte várni.

A 494 Ball Head egy kisebb méretű gömbfej, ami méretét meghazudtoló teherbírással rendelkezik: a gyártó szerint akár 8 kg terhet képes biztonságosan kezelni! Önmaga csupán 361 grammot nyom (cseretalppal együtt), tehát ideális a sokat utazó, kiránduló fotós részére is. A Befree Advanced kollekciót gyarapító termék anyaga alumínium, -30 és +70°C között használható (régebbi gömbfejeknél még nem volt ilyen tág ez a tartomány, mivel a gömb és a foglalat között vegyi kenőanyag biztosította a sima mozgást, és ez az anyag megdermedt, illetve kifolyt a nem megfelelő hőmérsékleten való használat során).

Az MH494-BH külsejét a tervezőmérnökök a Manfrotto új termékeihez igazították, így az nem csak funkcionálisan, hanem a dizájn szempontjából is tökéletesen beleillik a modernizált sorba.

A gömbfej alja egy 40 mm átmérőjű talapzat, ami a fej többi részéhez képest elforgatható, így a kis fejjel akár panorámázni is lehet (igaz, az elforgatás pontosságát szolgáló jelölés nem található a fejen). Az elfordítást a talphoz közeli, kisebb méretű kézi csavarral lehet reteszelni:

Az MH494-BH egy másik, nagyobb méretű csavart is kapott, ami – értelemszerűen – a gömb mozgását kontrollálja.

Ennek a nagyobb kézi csavarnak van egy érdekessége: belsejében egy teljesen különálló, a súrlódást vezérlő egység található. Ha ezt balra forgatjuk el, akkor csökken, ha jobbra, akkor nő a súrlódás, avagy az előfeszítés.

További érdekessége a Manfrotto MH494-BH-nak, hogy a 200PL-PRO jelű cseretalppal szállítják, ami egyszerre kompatibilis az RC2 és az Arca-Swiss rendszerekkel. A gyorsretesz akár egy kézzel is kioldható: bal kezünkkel fogjuk meg a fényképezőgépet, jobb kezünk mutatóujjával nyomjuk le a biztonsági reteszt, majd hüvelykujjunkkal toljuk előre a nagy reteszkart.

A próba során a fejet egy Olympus OM-D E-M1 Mark II váz és egy Olympus M.Zuiko Digital ED 75 mm F1.8 objektív párossal használtam. Az együttes egy Manfrotto 190 háromlábra volt felszerelve, ami egy kissé túl nagynak tűnt ehhez a gömbfejhez. Fotózás során a szett tökéletesen működött, de igazából nem is vártam mást. Ha a gyártó még egy buborékos szintjelzőt is elhelyezett volna a cseretalp foglalatán, akkor tökéletes lenne az MH494-BH! Pontokba szedve alábbiak ennek a terméknek a legfontosabb ismérvei:

  • Független pano mozgás (elforgatás)
  • Független, a súrlódást szabályozó gomb
  • RC2 & Arca-Swiss kompatibilis cseretalp (200PL-PRO)

A termék bruttó 24 900 forintért vásárolható meg a Manfrotto Magyarország partnereinél, és akár 10 év garancia is igényelhető rá! Tőlem jár neki a „Kedvenc” biléta!

Manfrotto MH494-BH gömbfej

A Manfrotto MH494-BH gömbfejet a Manfrotto Magyarországtól kaptam a bemutatóhoz.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...