Saját blokkláncokkal és kriptovalutával védené a Kodak a fotósok szerzői jogait

Bombaként robbant a Kodak új ötlete, amely szerint – karöltve a WENN Digitallal – egy saját, „fotó-központú” kriptovalutát fognak létrehozni, a KODAKCoint. A KODAKCoin része lesz a KODAKOne névre keresztelt projektnek, egy elosztott adatbázisokra (blokkláncokra) épülő szerzői jog-platformnak. A kriptovalutával és a jogi platformmal a Kodaknak az a célja, hogy támogassa a fotográfusokat és az ügynökségeket a szerzői jogok menedzselésében, érvényesítésében.

A KODAKOne platform blokkláncokat használ majd egy titkosított, digitális lista (kvázi egyfajta „főkönyv”) létrehozatalában, amire a fotósok felvihetik új és régi alkotásaikat egyaránt, így a szerzői jogok egyszerűen és biztonságosan nyilvántarthatóvá válnának. Ehhez a Kodak a saját blokkláncát és kriptovalutáját használja majd.

A fotósok (szerzők, szerzői jogok birtokosai) majd a KODAKOne platformon keresztül tudják menedzselni, azaz kiadni/átadni/értékesíteni a regisztrált fényképek használati jogát. A platform algoritmusai folyamatosan ellenőrzik, monitorozzák az internetet, és megkeresik az esetleges szerzőijog-sértéseket.

A KODAKCoin célja az lenne, hogy egyfajta új gazdasági keretet nyújtson a fotográfia részére. A KODAKOne rendszeren keresztül kiadott licenszekért KODAKCoinban érkezne a fizetség. A KODAKCoin saját weboldala egyelőre hol működik, hol nem (jellemzően túlterhelt a nagy érdeklődés miatt) – a projekt amúgy is csak órák múlva startol el, addig is érdemes a Kodak fő weboldalára ellátogatni, ahol több információt kaphatunk a vállalat elképzeléséről.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...