A Panasonic csúcsgépeinek pozicionálása – melyik mire való?

Eddig elég egyszerűen volt értelmezhető a Panasonic m4/3-os fényképezőgépeinek besorolása: a G/GX/GM család a fotográfusokra, a GH sorozat pedig a filmkészítőkre volt hangolva. Azonban most, a DC-G9 és a DC-GH5S bejelentése után mintha kuszaság lenne az emberek fejében. S valóban, a Panasonic nem könnyíti meg az ember dolgát, ha épp gépválasztás előtt áll, hiszen mindhárom újdonság a legjobbak közé sorolható.

A DC-G9-cel egyértelműen a fotósokat szólítja meg a japán gyártó, hiszen a készülék fotós funkciói lettek „csúcsra járatva”. Persze, a G9 is képes remek mozgóképek rögzítésére (4K @ 50/60p, 150 Mbps), de hiányoznak belőle az igazán mélyre nyúló, profi videós szolgáltatások és funkciók.

A DC-GH5 jelentette korábban a fotózás és a videózás netovábbját, de amint azt pár sorral fentebb már írtam, a DC-G9 már fejlettebb nála fotós funkciók tekintetében. A képminőségük nagyon hasonló, hisz mindkét fényképezőgépben ugyanaz a 20 MP-es képérzékelő található, de a G9 sorozatfelvételi sebessége és alapértelmezett JPEG színvilága fejlettebb a GH5-énél. Cserébe a GH5 sokkal többre képes videózás tekintetében, hiszen többek közt akár 400 Mbps-os adatfolyamra is képes, és nem csak AVCH/MP4 formátumot választhatunk (a tucatnyi egyéb pluszszolgáltatást most nem is említeném, olvasd el a róla készített tesztemet).

És akkor megérkezett a GH5S, amit a Panasonic mérnökei „még videósabbá” tettek. „Akkor most mi a helyzet? Mit vegyek? Melyik gép fogj maradéktalanul kiszolgálni az igényeimet?” – a válasz egyszerű is meg nem is:

Ha elsősorban profi tudású fényképezőgépet keresel, de néha azért készítenél videót is (mondjuk a gyerkőc ballagásáról, vagy pár snittet a nyaraláson), akkor jelenleg a legjobb választás a DC-G9. Ha komolyan veszed a filmkészítést, de majdnem ugyanolyan fontos a kiváló állókép-minőség, akkor a DC-GH5-tel jársz a legjobban. Ha viszont kizárólag videózásra, illetve olyan szakosodott fotós feladatokra keresel gépet, ahol rendkívül fontos az alacsony zajszint (pl. csillagfotózás), akkor a GH5S lesz a barátod. Bár még nincs belőle tesztelhető példány idehaza, az sejthető a műszaki specifikációk alapján, hogy a 10 MP-es felbontással nem ezzel a készülékkel fogsz A0-ás nyomatokat készíttetni.

Szóval, „átlagos” felhasználásra a G9 (illetve „kisebb” családtagjai, pl. DMC-G80), 45-55%-os fotós-videós felhasználásra a GH5, 15-85%-os fotós-videós használatra a GH5S való. Persze, szigorúan csak szerintem! Várom a tesztgépet, hogy magam is meggyőződhessek a GH5S tényleges képminőségéről (fotó és videó), és utána többet tudunk.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...