Idén tíz éves a m4/3 rendszer!

Tíz évvel ezelőtt, 2008. augusztus 5-én indult hódító útjára egy új, kisméretű rendszer, a Micro Four Thirds, avagy m4/3, ahogyan én jelölni szoktam. Az új formátum megrajzolását alapos felmérések, kutatások előzték meg; nem véletlen, hogy annyira sikeres és kedvelt rendszerré nőtte ki magát a tükör nélküli 4/3 szabvány. A fejlesztők arra törekedtek, hogy tökéletes egyensúlyt találjanak a méret, a képminőség, a modularitás és a 21. századnak való megfelelés között. Az első m4/3 fényképezőgép a Panasonic gyárából érkezett: a Lumix DMC-G1 lelkét egy 4/3”-os, 12 MP effektív felbontású képérzékelő alkotta. A 2008 októberében bemutatott készülékhez egy 14-45 mm F3.5-5.6 Asph. Mega O.I.S. és egy 45-200 mm F4-5.6 Mega O.I.S. jelölésű zoomobjektív is érkezett, így már a kezdetektől fogva egy tág tartományt lefedő (ekv. 28-400 mm), kompakt rendszerrel lehetett fotózni indulni.

2009-ben aztán szépen megszaporodtak a m4/3-os eszközök, több fényképezőgép és újabb lencserendszerek is érkeztek. Immár az Olympus is felszállt a „vonatra”, hiszen bemutatta az szemrevaló PEN E-P1-et és a PEN E-P2-t is. Az évek során aztán újabb vázak és optikák jelentek meg, de ami örvendetesebb volt, hogy egyre több gyártó szavazott bizalmat a fiatal rendszernek, és sorba léptek be a „klubba”. Mára az Olympus és a Panasonic mellett olyan neves gyártók osztoznak a m4/3 sikerében, mint például a Blackmagic, a DJI, a JVC, a Kodak, a Xiaomi, a Cosina, a Voigtländer, a Kowa, a Mitakon, a Sigma, az SLR Magic, a Tamron, a Tokina, vagy a Veydra.

A m4/3 nem csak a fotográfiáról szól, hiszen a felsoroltak közül többen kifejezetten a filmgyártáshoz készítenek objektíveket, kamerákat – ezekben azonban mind közös tulajdonság, hogy a m4/3 rendszerre épülnek. Azonban a legteljesebb rendszert kétség kívül a két „öreg róka”, az Olympus és a Panasonic építette ki, ahol kezdők, haladók és profik is megtalálják az igényeiket kielégítő vázakat, objektíveket. Bár még nem kerültek fel a tortára a gyertyák, arra majd nyáron kerül sor, de már most is megünnepelhetjük a m4/3 sikerét! Még vagy 50 évet a rendszernek! (Forrás: four-thirds.org, wikipedia.org)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...