A Pentax K-1 II és az SMC Pentax-FA 77 mm F1.8 Limited bemutatója

SMC Pentax-FA 77 mm F1.8 Limited

A Pentaxnál a „Limited” felirattal rendelkező objektívek képviselik a csúcsot; az FA betűjeles példányok pedig általában kirajzolják a full frame méretű szenzorokat is. Így van ez az SMC Pentax-FA 77 mm F1.8 Limited esetében is, ezért hát nem voltam rest felcsavarni ezt a mérnöki remekművet a K-1 II-re. Felépítése szempontjából „1A” minőségi szintet képvisel: a tubus kiváló minőségű fémből készült, a fókuszgyűrű és a rekeszgyűrű is vajpuhán jár.

Az SMC Pentax-FA 77 mm F1.8 Limited egyik érdekessége, hogy beépítet, szintén fémből kialakított napellenzője van, aminek belső felületét fekete bársonyra hasonlító anyaggal vonták be, hogy garantáltan ne keletkezhessenek tükröződések. Ezt a napellenzőt igény szerint előre lehet húzni:

A 77 mm F1.8 Limited hossza fókuszálás közben változik. Az optikának nincs beépítet fókuszmotorja, hanem a fényképezőgép hajtja csavarmenetesen. Ezáltal az élességállítás valamivel hangosabb és lassabb, mint a beépített AF-motoros objektívek esetében. Továbbá nem árt, ha vigyázunk ujjainkkal, ha motoros fókuszálást választunk, ugyanis AF közben forog a fókuszgyűrű (szerencsére a frontlencse nem forog, így az nem befolyásolja a szűrők használatát).

A bajonett oldalán látszik, hogy a rekeszvezérlés sem elektronikusan történik, hanem mechanikusan, egy kis kar mozgatásával. Ha a fényképezőgépre akarjuk bízni a rekeszvezérlést, akkor előtte az objektíven a zöld „A” pozícióba kell forgatnunk a rekeszszgyűrűt.

A fekete, vagy ezüst kivitelben kapható SMC Pentax-FA 77 mm F1.8 Limited egy igazi kis drágakő. Aki egyszer elölről belepillant „szemébe”, az örökre a rabja marad!

Az SMC Pentax-FA 77 mm F1.8 Limited írisze kilenc lamellából áll, amint az a lenti fényképen is jól látható:

Méretét és tömegé tekintve nagyon jól áll az SMC Pentax-FA 77 mm F1.8 Limited a kisebb Pentax vázaknak; jó lenne már látni egy távmérő jellegű, tükör nélküli rendszerkompaktot a gyártótól – egy olyannal harmonizálna csak igazán ez a kis drágaság!

A Pentax K-1 II-n szinte elvész. Bár a full frame lapkás dSLR vázak közt a K-1 II sem mondható nagynak, a 7 milliméteres Limited optika mókásan fest rajta.

Lássuk, hogyan teljesít az SMC Pentax-FA 77 mm F1.8 Limited, ha képminőségről van szó! Első lépésben a geometriai torzítás mértékére voltam kíváncsi, így hát elővettem négyzetrácsos tesztábrámat:

Profilok és képjavító opciók használata nélkül nagyon-nagyon enyhe hordótorzítás látható csak az SMC Pentax-FA 77 mm F1.8 Limited képén. Azonban ez valóban olyan csekély mértékű, hogy a valóvilágban soha nem fogjuk észrevenni. És milyen mértékű a peremsötétedés? Íme:

A fenti animáció mutatja, hogy körülbelül F4-re kell rekeszelni a blendét, hogy teljesen megszabaduljunk a vignettálástól. APS-C képérzékelős vázakon ettől jobb lesz a helyzet, de én nem próbáltam kisebb méretű lapkákkal (és a K-1 II-t sem állítottam át APS-C módra). Nézzük, mi a helyzet a színhibákkal:

Itt is körülbelül az F3.5-F4-es rekeszérték bizonyul ideálisnak, mivel körülbelül ezeken az értékeken szűnik meg teljesen a lilás él-elszíneződés. A képélesség pedig alábbiak szerint alakul:

A kép közepén a látottak alapján F4 környékén csúcsosodik a képélesség mértéke, majd F16 körül lassan megint elkezd lágyulni a kép a diffrakció miatt.

A képsarkokban F5.6-F8 rekeszértéken mondanám már tényleg hibátlannak a látottakat. F4 is már szinte tökéletes, de ott azért még látszik némi életlenség az extrém széleken.

Összességében azt mondhatom el az SMC Pentax-FA 77 mm F1.8 Limitedről, hogy remek képvilágot, hangulatot tár elénk, és bár a full frame-nél kisebb képérzékelőkön teljesedhet ki igazán a minősége, a K-1 II-n is jól muzsikált. Pici mérete, kiváló minőségű felépítése kiemeli a tömegből, és háttérelmosása is kellemesnek mondható. Ebben a gyújtótávolsági tartományban azonban kemény a verseny, sok nagyszerű lencserendszert lehet kapni portrézáshoz. A K-1 II-vel lőtt képmintákat itt találjátok.

A Pentax K-1 II fényképezőgépet (bruttó 619 900,- Ft) és az SMC Pentax-FA 77 mm F1.8 Limited objektívet (bruttó 279 900,- Ft) a gyártó hazai forgalmazójától, a Fotoplus Kft.-től kaptam bemutatóra. A termék műszaki adatlapja itt található.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...