Instant filmes fényképezőgépként tér vissza a Rolleiflex

Három évvel ezelőtt zárták be a Rolleiflex gyárát egy csődeljárás során, de most, 90 évvel az első TLR fényképezőgép születésnapja után ismét visszatért a legendás márka! A Rolleiflex Instant Kamera ráadásul nem akarja újra feltalálni a spanyolviaszt, a fejlesztők a már létező formátumot és alapanyagokat választották: a készülék a FujiFilm Instax Mini filmmel használható. „Összehívtunk egy maréknyi vakbuzgó kamerarajongót, nagy tapasztalattal bíró technikust, TLR imádót és kameragyártót, hogy ötleteteket gyűjtsünk, hogyan lehetne újra bemutatni a TLR-t a modern világnak” – mondta a vállalkozás egyik szóvivője.

Az eredmény a fényképeken látható: íme, a Rolleiflex Instant Kamera! A fényképezőgép egy valódi twin-lens reflex rendszerre épül (innen a TLR rövidítés), ahol a kereső egy becsillanások elleni bevonattal kezelt Fresnel-lencsés egység. Ennek közreműködésével „csípőből” fényképezhetünk, gyakorlatilag „le nézhetünk” a témára. A beépített nagyítónak hála a finom részleteket is megpillanthatjuk a keresőben az élesség kézi beállítása során ( a váztest oldalán található tárcsával lehet fókuszálni).

A gép fő szeme egy 3 lencsetagból álló, aszférikus optika, aminek 61 mm a gyújtótávolsága, s 48 cm a legkisebb tárgytávja. Az expozíció során választhatunk F5.6, F8, F16, vagy F22 blendeértéket, de átállíthatjuk a rekeszt „Bokeh” állásba is. A záridő 1/500 mp-ről indul és legfeljebb 10 mp hosszú lehet. A kioldás után nyomjuk meg a „film eject” (film kiadása) gombot, majd a gép a papírfotót kitolja a kereső dobozán keresztül. Az 525 grammos gép 141 x 102 x 80 mm-es terjedelmű, azaz kb. 30%-kal kisebb, mint a hagyományos TLR masinák.

Van beépített elektronikus vaku, fénymérő – a fényképezőgépet három darab AA méretű ceruzaelemmel lehet üzemeltetni. A Rolleiflex Instant Kamera gyártásához szükséges alaptőkét a fejlesztők a kickstarter.com közösségi pénzgyűjtő oldal segítségével szedték össze. A célkitűzést már rég elérték, így tényleg megvalósulhat ez az álom. Az első késztermékeket idén októberben akarja leszállítani a gyártó. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...