A NASA olyan kamerarendszeren dolgozik, amivel bepillanthatunk az óceánok hullámai alá

Képzeld el, hogy egy medence fenekén fekszel, és alulról nézed a felszínt. Ha rajtad kívül nincs senki a medencében, és semmi sem zavarja a vizet, akkor szinte zavartalanul átláthatsz a méternyi víztömegen. Ha azonban hullámzik a víz, akkor torz, pontatlan képet fogsz látni. „Többet tudunk együttesen a Hold és a Mars felszínéről, mint arról, mi rejtőzik óceánjaink mélységében” – állítja a NASA egyik kutatója, Ved Chirayath, aki azt a kamerarendszert fejleszti, amivel majd átláthatunk a tengerek hullámain.

Kép forrása: NASA

A projekt célja, hogy végre feltérképezhető legyen az a hatalmas térség, ami a világ tengerei, óceánjai alatt terül el. A Chirayath által fejlesztett kamera hard- és szoftverelemeket egyaránt felhasznál a működése során. Persze, még ezzel a rendszerrel sem lehet a több ezer méteres mélységbe lelátni, de tíz méterig már megbízhatóan működik a kamera (ebben a mélységben akár egy 1 cm-es részletet is tisztán lehet vele látni). A „Fluid Cam” egy 16-magos processzort és 1 TB RAM-ot (!) állít csatasorba, hogy a hullámok mozgását kompenzálhassa a szoftver. A kamera szeme pedig jelenleg egy Leica Elmarit-M 28 mm F2.8 objektív.

Kép forrása: NASA

Kép forrása: NASA

Jelenleg a készülék tesztfázisban van, és egyelőre csak egy drón fedélzetéről kémleli a vizeket, de a tervek szerint később akár egy, vagy több műholdról lehetne figyelni az óceánok topográfiáját, élővilágát. Sajnos, a gépezet működéséről egyelőre több nem derült ki a lenti bemutatkozó filmből sem, de ami késik, nem múlik – reméljük! (Forrás: nasa.gov)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...