Az Olympus PEN E-PL9 rövid bemutatója

Videofelvétel és értékelés

Nem meglepő módon az Olympus PEN E-PL9 fényképezőgéppel mozgóképeket is lehet rögzíteni. Azonban ne számítsunk semmi különlegesen kacifántos funkcióhalmazra: az E-PL9 inkább csak a kötelező alapot hozza filmkészítés téren, amivel a blogger, vagy vlogger egy-egy gondolatot, helyzetet tud gyorsan rögzíteni, mint egy videós diktafonnal. Az E-PL9 immár 4K felbontású mozgóképek rögzítésére is képes, a képfrissítés frekvenciája 29,97 kép/mp, az adatsűrűség nem egész 87 Mbps. A 3840 x 2160 pixeles felvételek 4:2:0 színtömörítéssel készülnek, a képminőség nem rossz, de nem is kimagasló. A hangfelvétel sztereó, 1,5 Mbps adatsűrűségű, 48 kHz frekvenciájú.

A Full HD és a 4K filmek között nincs eltérés a képvágást illetően, de ha a HS (High Speed), azaz lassított módot szeretnénk használni, akkor az csak 1280 x 720, azaz HD felbontásban fog történni képvágással és hang nélkül. A 120 kép/mp frekvencián felvett anyag lejátszása 29,97 kép/mp-en történik, azaz kb. negyedére csökkenthető a mozgás sebessége. A „hagyományos” Full HD filmek mellett lehetőségünk van rövid klipek (1, 2, 4, 8 mp-es snittek) készítésére is. Felvétel alatt használható a fizikai és a digitális képstabilizátor egyaránt.

Ha szeretnénk, akkor videofelvétel alatt is választható a manuális expozícióvezérlés, így nem vagyunk kötve a programautomatikához. Igény szerint time lapse felvételeket is gyárthatunk, de itt nincs különösebb ráhatásunk a paraméterekre.

Értékelés

Az Olympus PEN E-PL9 egy igazán stílusos kis masina lett, aminek egyszerű használata és remek képminősége könnyen feledtetheti az alkalmi fotóssal az okostelefon használatát. Az ingyenes alkalmazás és a Bluetooth kapcsolat közreműködésével pillanatok alatt meg is oszthatjuk fotóinkat a közösséggel (ráadásul nem telefonos minőségben). A beépített kis villanó nyilván nem veheti fel a versenyt a komoly rendszervakukkal, de remekül végzi a dolgát, ha épp csak deríteni kell – ráadásul a plafonra is vakuzhatunk vele, ha lefogjuk a mechanikáját. A beépített képstabilizátor is egy igen hasznos kelléke a kerek egésznek – ráadásul az Olympus ebben a témakörben igencsak az élen jár. A számtalan művészi szűrő, a Speciális Fénykép mód mind-mind hozzájárulnak a kreativitás fejlesztéséhez, felébresztéséhez!

A 4K felbontású videó manapság már alapelvárás, de ebben a kategóriában (ne feledjük, belépő kategóriáról van szó!) még mindig nem mindenhol van jelen, illetve ha mégis, akkor nem a megfelelő minőséggel. Az E-PL9 esetében szerencsére itt sem kell hiányt szenvednünk. Azonban a hiányosságokról is szólnom kell: továbbra sem egyszerű a menürendszer használata, és szívesebben láttam volna már ebben a gépben is a 20 MP-es szenzort. Az Olympus PEN E-PL9 jelenleg bruttó 239 990 forintért vásárolható meg a többször is említett 14-42 mm F3.5-5.6 EZ ED MSC kitobjektívvel, ami egy elfogadható ajánlat. Tőlem összességében jár neki az „Ajánlott” plecsni!

Olympus PEN E-PL9

Az Olympus PEN E-PL9 vázat és az M.Zuiko 14-42 mm F3.5-5.6 EZ ED MSC objektívet a gyártó hazai képviseletétől kaptam bemutatóra. A fényképezőgép műszaki adatlapja itt található.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...