Az Olympus PEN E-PL9 rövid bemutatója

Képminőség

Az Olympus PEN E-PL9 képminőségét a készülék saját JPEG fájljai és a RAW konverziók alapján egyaránt vizsgáltam. Ehhez segítségemre volt az Adobe Camera RAW 10.3.0.933-as verziója, ahol a gyári paramétereket alkalmaztam a zajméréshez, de a képminták létrehozásához itt-ott pontosítottam az expozíciós értékeken. Fényképezéskor kizárólag a mellékelt 14-42 mm F3.5-5.6 EZ ED MSC objektívet használtam, ahogyan valószínűleg majd a célközönség java is. Lássuk, milyen a zajszint:

A tesztábrás felvételek készítésekor a fényképezőgép menüjében kikapcsoltam az összes lehetséges zajszűrést. A masina saját JPEG motorja igen hatékonyan dolgozik, ugyanis még az ISO 3200-as érték is nagyon jó minőségű képet ad! Még a finomabb részletek sem tűnnek el, ami nagyon hatékony algoritmusokra utal. ISO 6400 is használható marad, de még ISO 12 800 is beállítható, ha olyan a téma, ahol nincsenek finom részletek. ISO 25 600 csak a vészhelyzetekre való, ha lehet, kerüljük a használatát.

A RAW fájlok használatával nyerhetünk kb. fél-egy FÉ-t, azaz még az ISO 6400-as érzékenységi érték is kiváló képminőséget eredményez (egyszerűen csak szemcsésebb lesz a kép). Külön kiemelném, hogy színösszefolyással itt ne4m találkoztam; jellemzően a vörös csatorna szokott elszabadulni a magas ISO értékeken, de amint az fent is látható, ilyesmitől nem kell félni az E-PL9-nél.

A fényképezőgép dinamikatartománya a kategória átlagát hozta. A JPEG-motor saját állományai részletgazdagok, a színek teltek, de nem annyira, hogy elüssenek a valóságostól. A bőrtónusok is rendben voltak, bár ezen a téren más gépek még jobban teljesítenek.

A képmintákat itt találjátok (ezeket teljes, eredeti méretben is le lehet tölteni, az EXIF adattáblák épek, tetszőleges EXIF-olvasóval megtekinthetők).

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...