A Canon Speedlite 470EX-AI bemutatója

Február végén mutatta be a Canon az akár korszakalkotónak is tekinthető, „önműködő” rendszervakuját, a Speedlite 470EX-AI-t, amelynek fejét – kívánságra – motorok mozgatják az ideális megvilágítási pozícióba. Bár a termék nevében szerepel az „AI” rövidítés, itt most mégsem az Artificial Intelligence, avagy mesterséges intelligenciáról van szó, hanem az „Auto Intelligent Bounce” rendszerről, ami annyit tesz, hogy a vaku egy beépített szenzornak és az okos firmware-nek hála saját maga képes olyan szögbe állni, hogy a téma megvilágítása a lehető legjobb legyen.

A Speedlite 470EX-AI legfontosabb műszaki paraméterei csokorba szedve: 74,6 x 130,4 x 105,1 mm-es terjedelem, 385 grammos tömeg akkuk/elemek nélkül, 24-105 mm-es átfogás (zoomfej, ami a széleslátó panel segítségével akár 14 mm-t is lefed), 47-es kulcsszám, pontmátrixos LCD kijelző zöld, vagy narancssárga háttérvilágítással (a menüben kiválasztható – szerintem a narancssárga megvilágítással jobban látszik a megjelenített szöveg), TTL/ETTL/ETTL II rendszer, nagysebességű szinkron (FP mód), manuális mód (1/1-1/128, 1/3 lépésekben), 4 db AA ceruzaelemmel, vagy akkuval működtethető (külső áramforrás nem csatlakoztatható), van expozíciókompenzáció és vaku-expozíciósorozat, szinkronizálható második redőnyre, modell villanófény, optikailag távvezérelhető (infravörös jellel, 10 méteres hatótáv), 3 csoport és 4 csatorna használható, vakufej mozgása: fel/le 0-120°, forgás balra/jobbra: 180°/180°, módok: manuális, automatikus, félautomatikus AI, automatikus AI, van beépített AF-segédfény, teljes teljesítményű villanások közt kb. 5,5 mp az újratöltési idő. Gyárilag kapunk hozzá diffúzort és tokot, valamint egy műanyag talpat.

Még mielőtt folytatnám, fontos leszögezni, hogy a Canon Speedlite 470EX-AI Auto Intelligent Bounce funkciója nem mindegyik Canon dSLR (vagy más) fényképezőgéppel kompatibilis teljes mértékben. A Canon egy táblázatban szedte össze számunkra, hogy melyek azok a fotómasinák, amelyekkel a Speedlite 470EX-AI tudása teljes mértékben kihasználható. Ez a táblázat PDF formátumban innen tölthető le. Érdemes továbbá észben tartani, hogy – értelemszerűen – az AI rendszer távvezérelve nem működik, csak a fényképezőgépről használható.

A Speedlite 470EX-AI külsőre egy teljesen szokványos, középkategóriás rendszervaku képét festi: legfelül a dönthető/forgatható villanófej látható a beépített (kihúzható) nagylátószögű előtétlencsével, majd alatta a vakutest, aminek az előlapján az infra érzékelő és az AF segédfény található.

A fenti képen a kihúzott előtétlencsével láthatjuk a vakut, így akár 14 mm-es ultra-nagylátószögű objektívvel is villanthatunk anélkül, hogy árnyékot vetne a rendszer.

Természetesen felpattintható fénylágyító előtétet, és egy műanyag talpat is kapunk a vakuhoz. A talp alján egy (műanyag) állványmenet található, aminek közreműködésével a rendszervakut akár külön állványra is felerősíthetjük, hogy ott távvezérelve használjuk. Megjegyzés: mivel a vakufejet motorok mozgatják, nem ajánlott a mellékelt kiegészítőkön kívül más fényformáló eszközöket használni, mert azok akár kárt is tehetnek a motorokban!

A vakutest jobb oldalán található az áramforrások fiókja, ahol négy darab AA méretű ceruzaelemnek (vagy akkunak) van hely.

A hátoldalon következő kezelőszervek lettek elhelyezve: legfelül a háromállású kapcsolóval a hagyományos automata, a félautomata AI és a teljesen automata AI közül választhatunk. A kijelző alatt az AI távolságmérésének aktiválásáért felelős kapcsolót, a menürendszert előhívó nyomógombot, a multifunkciós tárcsa-egységet, az elvillantót és a bekapcsolót találjuk.

A Speedlite 470EX-AI menürendszere elég egyszerű, de szűkszavú, ami azt jelenti, hogy sokkal inkább piktogramokkal kommunikál, ezért erősen ajánlott a kézikönyv áttanulmányozása éles bevetés előtt. Az egyéni funkciók közt az általános jellegű beállításokat találjuk, mint például a használni kívánt mértékegységet (angolszász, metrikus), vagy a kikapcsolási időzítőt stb.

A „személyes menüben” (Personal Functions – P.Fn) szintén általános jellegű funkciókat érhetünk el, ám ezekkel a vaku működést szabhatjuk személyre. Itt található például a kijelző kontrasztja, a háttérvilágítás színe, vagy épp a tárcsához rendelt funkció.

A vaku többi funkcióját a fenti animációban láthatjuk: törölhetők az egyéni és a személyes beállítások, illetve a vaku egyéb beállításai, és korrigálhatjuk a villanófej fényének erejét (expozíció kompenzáció) stb.

A Canon Speedlite 470EX-AI-t egy Canon EOS 5Ds R fényképezőgéppel próbálgattam. A kompatibilitási listában ez a dSLR szinte teljes mértékben összeillő a rendszervakuval, egyedül a távolságmérést kell manuálisan végezni a vakun elhelyezett gomb megnyomásával. Működés közben így nézett ki a szett:

Nézzük, hogyan is dolgozik a vaku, mi alapján mozgatják a motorok a villanófejet: 1) a vakun található szenzor közreműködésével a rendszer megméri a távolságot a téma és a fényképezőgép közt, 2) a rendszer megméri a vaku és a plafon közti távot (legfeljebb hét méteres belmagasságig működik a derítés), 3) végül a mért adatok alapján az algoritmus kiszámolja az ideális dőlésszöget, és annak megfelelve állítja be a villanófejet.

Ezek után akárhogy is forgatjuk a fényképezőgép-vaku szettet, a villanófej önműködően be fog állni a korábban kiszámolt pozícióba, hogy a megvilágítás a lehető legjobb legyen.

Az elmélet nagyon jól hangzik, de lássuk, milyen hatékonysággal dolgozhatunk a valóságban a Canon Speedlite 470EX-AI-val! Háromféle beállítást próbáltam ki: az elsőnél oldalról érkező természetese fénynél derítettem többféleképpen:

Kattints!

Az első képen kizárólag a környezeti fényt használtam, a középső képnél egyenesen szembevakuztam a portréalanyt, majd a harmadik képnél a teljesen automatikus AI-t hívtam segítségül. Látható, hogy a fény szórtabb lett, az éles árnyék eltűnt.

Kattints!

A második kompozíciónál ellenfénnyel kellett megbirkóznia a vakunak. Az első kép közvetlenül szembevakuzva készült, a középső és az utolsó a teljesen automata AI-val derítve, ahol a harmadik képnél +1 FÉ kompenzációt használtam. Nincsenek éles árnyékok és a megvilágítás természetese hatású.

Kattints!

Az utolsó kompozíció esetében a hátulról érkező természetes fényt (ablak) egészítettem ki a vaku fényével. Az első kép közvetlenül szembevakuzva készült, a középső és az utolsó a teljesen automata AI-val derítve, ahol a harmadik képnél ismét +1 FÉ kompenzációt használtam.

Záró gondolatok: a Canon Speedlite 470EX-AI egy rendkívül ötletes vakurendszer/rendszervaku, ami elsősorban a kezdők életét könnyítheti meg, de a profi fotósok is felgyorsíthatják vele a munkafolyamatot, hiszen nem kell bajlódni az előre beállított fej forgatásával. Az AI rendszer teljesen ki is kapcsolható, így egy „átlagos” vakut kapunk, ami akár teljesen manuális módban is használható. A motorok folyamatos összeköttetésben állnak a vakufejjel, azaz nincs kuplung, ami lekapcsol, ha manuális módba, vagy sima automata módba kapcsolunk. Érdemes tehát óvatosan, lassú mozdulatokkal forgatni a fejet, hogy ne terheljük fölöslegesen a fogaskerekeket. A Canon Speedlite 470EX-AI jelenleg bruttó 150 000 forint körül vásárolható meg.

A Canon Speedlite 470EX-AI rendszervakut a Canon Hungária Kft.-től kaptam bemutatóra.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...