A Panasonic DC-S1/R fényképezőgépeinek tesztje – első rész: a DC-S1R

Menürendszer

A digitális fényképezőgépek egyik legfontosabb eleme a menürendszer, hiszen ezen a felületen keresztül érjük el a gép „lelkét”, itt tudjuk beállítani azokat a paramétereket, amelyek befolyásolják a képminőséget, amik vezérlik a szolgáltatások, funkciók működését. De ha egy fotómasina kezelőfelülete, ergonómiája „ott van a szeren”, akkor már nincs is sok dolgunk egy gép menüjével, nem igaz? Nos, valóban akadnak olyan paraméterek, amelyekhez elég egyszer hozzányúlni, aztán akár nyugodtan el is feledkezhetünk róluk, de azért akadnak szép számmal olyanok is, amiket gyakran kell állítgatni, de nem tudunk gombok, tárcsák segítségével hozzájuk férni. Ráadásul minél fejlettebb, sokoldalúbb egy készülék, annál több olyan szolgáltatás akad, amihez elkerülhetetlen a menürendszer bújása. Hol vannak már azok az idők, amikor elég volt csupán a zársebességgel, a rekeszértékkel és az ISO-val foglalkozni?

Bevallom, kissé elfogult vagyok a Panasonic irányába, hiszen mostani „munkagépem” is egy kis m4/3-os Pana, így már igen jól ismerem a gyártó elképzelését a menüről. Egy újabb Panasonic masinának a menüjében szinte csukott szemmel is eligazodom, és sosem volt számomra nyűg a letisztult, egyszerű rendszer bejárása, belakása. Mivel azonban az S1R igen fejlett, azaz rengeteg olyan szolgáltatást kínál, amihez elengedhetetlen az akár több aloldalnyi paraméterhalmaz ismerete, ezért elsőre kissé ijesztő volt megnyomni a „MENU” gombot a hátlapon.

Szerencsére a gyártó mérnökei is tisztában voltak a helyzettel, így a korábbi rendszert erősen átdolgozták. Az eredmény egy remek főmenü lett, ami tiszta, áttekinthető és még logikusabb felépítésű, mint a korábbiak – ráadásul nagy vonalakban megmaradt a „tipikusan Panasonic-os” felépítés, tehát a régi motorosoknak is tetszeni fog.

Összesen hat főoldal található a rendszerben, amelyek jobbra lapozva további oldalakra vannak bontva. A főoldalak osztása: fotózás, filmkészítés, egyéni beállítások, rendszerszintű beállítások, saját menü, lejátszás.

Természetesen a menüt nem csak a kurzorokkal, a joystickkel, hanem az érintőképernyő segítségével is bebolyonghatjuk, sőt, a paramétereket is átállíthatjuk a monitor simogatásával, böködésével.

A leggyakrabban használt elemeket mind kigyűjthetjük a saját menüoldalra, azaz oldalakra, hiszen ebből három áll rendelkezésünkre. Minden oldalra összesen nyolc elem kerülhet, ugyanis a rendszer úgy van felépítve, hogy nincs oldalakon átívelő görgetés, minden egy pillantásra látható, megtalálható.

Ha már mindent beállítottunk, akkor az értékeket el is menthetjük: a rendszer összesen öt mentési helyet kínál fel a rendszeren belül. A fényképezőgép ráadásul a saját flash memóriájába menti a paramétereket, így nem vész oda minden, ha véletlenül leformázzuk a memóriakártyát.

A készüléknek van olyan globális összefoglaló oldala, ahol a legfontosabb beállításokat, értékeket azonnal megtekinthetjük és módosíthatjuk is. Az alábbi lapot, ahol a paramétereket módosítani is lehet, a „DISP” gomb megnyomásával lehet előhívni:

Megmaradt, sőt, ki is bővült a gyorsmenü funkcionalitása, amit a „Q” feliratú gombbal aktiválhatunk. A gyorsmenü immár két különféle módon jeleníthető meg, amit a fő menürendszerben tudunk beállítani. A MODE1 az újabb elrendezést adja:

A MODE2 a Panasonic gépeiben megszokott klasszikus gyorsmenüt jelenti, ahol a képernyő felső sávjában jelennek meg a beállítandó funkciók és alul a paraméterek. A menüben azt is megadhatjuk, hogy a fotómasina melyik tárcsájával mit érjünk el (funkció/paraméter), illetve milyen elemek jelenjenek meg a fényképezés és videózás gyorsmenüjében!

Akinek ez még mindig nem lenne elég, az a funkciógombok hosszabb nyomva tartásával is előhívhatja a dedikált menüt, amiben a nyomva tartott gombhoz rendelhető funkciók közül választhatunk, de ezt már fentebb említettem.

Aki pedig éjszaka fotózik, az váltson át éjszakai módba, ahol a sötéthez szokott szemet kevésbé zavaró vörös színben fognak megjelenni a bejegyzések. Ez nem újdonság, a DC-G9-ben is megvolt már. Egy szó mint száz, a DC-S1R vezérlőrendszere komplexitása ellenére nagyon gyorsan kitanulható és egyénre szabható!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...