Reggeli egyveleg, érdekességek péntekre

Jeijj! Végre péntek! A fotós világ újdonságai között szörfölve találtam egy pár említésre méltó érdekességet, amik szépen kiadnak egy péntek reggeli egyveleget. Bármiféle sorrendiség nélkül lássuk, mik a hírek:

Qhyccd

A kínai Qhyccd (igen, ez a gyártó neve) bemutatta a 60 MP-es, QHY600 névre keresztelt „csőkameráját”, amit ipari célokra, de elsősorban asztrofotózásra ajánlanak. A kameramodulban a Sony full frame méretű, hátsó megvilágítású (Exmor BSI) CMOS képérzékelője található, amelynek 16-bit színmélységű A/D átalakítója van. A készülék elektronikus zárral, termoelektromos (TEC, peltier elemes) szenzorhűtéssel rendelkezik, a gyors adatátvitel érdekében USB 3.0 aljzattal lett felszerelve. A kamera elsőszámú előnye viszont a rendkívül alacsony zajszint és a már említett 16-bites színmélység, amivel rendkívül finom tónusátmeneteket lehet rögzíteni. Bővebben itt lehet róla olvasni.

A QHY600 – kép forrása: Qhyccd

Canon

A Canon EF bajonett nem halott! Noha kétségkívül a tükörnélküli EOS R rendszer jelenti a jövőt, az EOS EF még messze nem halott, sőt! A Canon a jövőben sem mellőzi az EF bajonettes objektívek tervezését, fejlesztést. Mi sem igazolja ezt jobban annál, mint amit a canonrumors.com szerkesztője talált: több, fix gyújtótávolságú, és igen fényerős lencserendszer szabadalmi bejegyzését leplezték le a szemfülesek. Bár egy szabadalmi bejegyzés még messze van a kereskedelmi terméktől, azért ígéretes, hogy ennyi újdonság van a gyártó tarsolyában:

A kép csak illusztráció

  • Canon EF 16 mm F1.4
  • Canon EF 20 mm F1.4
  • Canon EF 14 mm F1.8
  • Canon EF 16 mm F1.8
  • Canon EF 17 mm F1.8
  • Canon EF 19 mm F1.8

Mire az RF bajonett végleg átveszi az uralmat, még eltelhet bő 5-10 év, hiszen számtalan felhasználó gépe mellett a Canon Cine rendszere is az EF-re épít.

Venus Optics – Laowa

A Venus Optics bejelentette, hogy a Laowa 9 mm F2.8 Zero-D objektívet ezentúl m4/3 bajonettel is kínálni fogják. A Laowa 9 mm F2.8 Zero-D tehát immár Fuji X, Sony E, Canon EF-M, DJI DL és m4/3 foglalattal is kapható lesz. Az optikai formula marad a korábbi (15 lencsetag 10 csoportba rendezve, köztük 2 db aszférikus és három különösen alacsony szórású elemmel), és az egyéb műszaki paraméterek is azonosak a más foglalattal szerelt változatokéval, ám a m4/3-os verzió fizikailag valamivel kisebb, és a látószöge is csökkent 13 fokot az APS-C variánshoz képest (100 vs. 113 fok). A termék már meg is rendelhető, ára az USA-ban 500 dollár. (Forrás: dpreview.com)

Kép forrása: Venus Optics

Apple

Az Apple szintetikus „csoportszelfi” alkalmazást szeretne szabadalmaztatni. Szerintem sokan ismerik a nehézségeket, amik felmerülnek egy csoportkép készítése kapcsán. Ezek a nehézségek, problémák megsokszorozódhatnak, ha csoportszelfit szeretnénk készíteni, hiszen valaki mindig kimozdul, pislog, grimaszol, vagy akár nem is akar rajta lenni a képen (törlést kér). Ezen problémák megelőzése céljából tervezett az Apple egy érdekes alkalmazást, ami úgy készíti el a csoportképet, hogy nem lő fotót a csoportról. Azaz de, de mégsem 🙂 Szóval, az app lényege: a közös felvétel elkészítéséhez több telefont használunk, konkrétan annyit, ahányan rajta szeretnének lenni a csoportszelfin. Az alkalmazásból meghívást küldhetünk ismerőseinknek, akik készítenek magukról egy olyan önarcképet, amivel meg vannak elégedve. A csoportkép azon a készüléken készül el, ahonnan a meghívást kiküldték (a résztvevőknek utólag is van lehetőségük megvonni részvételi szándékukat).

Miután beérkeztek a résztvevőktől a szelfik, az okostelefonra telepített alkalmazás munkához lát, és különféle algoritmusok és okosságok bevonásával úgy helyezi az alanyokat, hogy együtt egy „makulátlan” csoportot alkossanak a felvételen. A résztvevők számától függően rendezi sorokba a szelfiket a rendszer, majd ha mindennel megvan, hátteret ad a képhez. Ez a háttér lehet a meghívást kiküldő által fotózott jelenet, de valami teljesen más is felkerülhet a fotóra. A végterméket, a csoportszelfit aztán az eddig ismert módon oszthatjuk meg ismerőseinkkel és a közösségi médiával. Persze, ez még csak egy ötlet az Apple részéről, egyáltalán nem biztos, hogy meg is fog valósulni, azaz letölthető alkalmazással lepne meg minket a fejlesztő. Szerintem ez a program több aggályt is felvet, s mint mindig, az ördög a részletekben rejlik! (Forrás: dpreview.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...