Elkészült az első portréfotó egy fekete lyukról

Múlt héten jelentették be az illetékesek, hogy április tizedikén, azaz ma közzéteszik majd az első igazi fényképet, ami egy fekete lyukról készült. Az EHT, azaz Event Horizon Telescope projekt keretein belül több mint 200 nemzetközi csillagász együttműködésének köszönhetően jöhetett létre az alábbi felvétel, amit a némi túlzással „bolygóméretű távcsővel” sikerült elkészíteni. A fotózás során a tudósok nyolc, hálózatba kötött teleszkóppal dolgozhattak, és a fotó valóban lenyűgöző, ami a tőlünk 55 millió fényévre található M87 galaxis középpontjában tomboló, hatalmas méretű fekete lyukról készült. „Amit látunk, az nagyobb, mint az egész Naprendszerünk. Tömege 6,5 milliárdszorosa a Napnak, és az általunk vélt egyik legnehezebb fekete lyuk. Egy igazi szörnyeteg, egy nehézsúlyú bajnok a fekete lyukak között.” – mondta a Radbound Egyetem professzora, Heino Falcke, aki egyben a kísérlet alapítója.

„Egy fényes régióba, például izzó gázból álló korongba burkolt fekete lyuk esetében azt feltételezzük, hogy árnyékhoz hasonló, az Einstein féle általános relativitáselmélet által megjósolt sötét terület alakul ki körülötte, de eddig ilyet még nem sikerült megpillantanunk. Az árnyék, amit a gravitáció okozta elhajlás és az eseményhorizont által csapdába ejtett fény hoz létre, sok mindent elárul ezen lenyűgöző objektumok természetéről, és lehetővé tette számunkra, hogy megmérjük az M87 központi fekete lyukának hihetetlenül nagy tömegét.” – folytatta Falcke.

Miután a teleszkópok rögzítették az adatokat, a szuperszámítógépekre hárult a feladat, hogy feldolgozzák a petabájtnyi nyers adathalmazt. A fényképen az látható, ahogyan a szuperforró gázok a tökéletesen kör alakú lyukba zuhannak, ahonnan még a fény sem képes szabadulni. A fénygyűrű fényesebb, mint az M87 galaxis összes csillagának fénye együttesen – ez teszi lehetővé számunkra, hogy ilyen távolságból is megfigyelhessük a történéseket.

A címlapkép és a fenti fotó forrása: képkocka a Harvard University YouTube csatornájának videójából (készítették az Event Horizon Telescope Collaboration kutatói)

„Először fényképeztünk le egy fekete lyukat”, mondta Sheperd S. Doeleman, az EHT projekt igazgatója. „Olyasmit vittünk végbe, amit csupán egy generációval előttünk lehetetlennek hittek az emberek. Technológiai áttörések, a világ legjobb rádióobszervatóriumai közti kapcsolat, és forradalmi algoritmusok együttesének köszönhetjük, hogy egy teljesen új ablakot nyithattunk a fekete lyukakra és az eseményhorizontra.”. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...