A Sigma MC-21 konverter bemutatója

A Leica, a Panasonic és a Sigma 2018-ban jelentette be közösen az L-bajonett Szövetséget. A foglalatot alapvetően a Leica rajzolta meg, így nem csoda, hogy a német gyártó rendelkezik eddig a legtöbb olyan termékkel, amely az L-bajonett köré épül (vázak és objektívek), de ez hamarosan változni fog, hiszen a Panasonic mellett a Sigma is komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a szabvány minél előbb elterjedjen és „felnőtté” válhasson. Komoly mérföldköve ennek a törekvésnek a Panasonic által bejelentett DC-S1 és DC-S1R fényképezőgép páros, valamint az első három natív objektív, a Lumix S PRO 50 mm F1.4, a Lumix S PRO 70-200 mm F4 O.I.S., valamint a Lumix S 24-105 mm Macro O.I.S.

Idén február végén pedig a Sigma tett nekünk ígéretet: összesen tizenegy L-foglalatú objektívet jelentett be a japán gyártó, így 14-135 mm között szinte minden gyújtótávolság le lesz fedve fényerős fixekkel (a listát lásd ebben a híremben). Persze, aki már most bevásárolta magát ebbe az új rendszerbe (s miért ne tette volna, hiszen a Panasonic két új masinája jelenleg szerintem a legígéretesebb full frame lapkás MILC), az sem marad üveg nélkül: itt lép be a képbe a Sigma MC-21 átalakító közgyűrűje, amivel a Canon EF, illetve Sigma SA bajonettes lencserendszereket lehet az L-foglalatú fényképezőgépekre felcsavarni.

A Sigma hazai forgalmazójától a Canon EF végű közgyűrűt kaptam a bemutatómhoz, így a tapasztaltak ezt a verziót tükrözik. A konverter próbája előtt frissítettem a Panasonic DC-S1R és a Sigma 50 mm F1.4 DG HSM Art vezérlőszoftverét. A fényképezőgépnél így az 1.1-es, míg az objektívnél a 2.01-es firmware lett feltelepítve. A Sigma MC-21 alapszoftvere nem frissíthető, azzal nem kellett foglalkoznom. A konverterről egyébként azt kell tudni, hogy tartalmazza az összes eddig gyártott, vele kompatibilis Sigma objektív képkorrekciós profilját. Az ezután gyártott Sigma lencserendszerek saját firmware-ébe lesz majd beágyazva a képkorrekciós adathalmaz, így a konverter végig naprakész lesz.

A Sigma újabb termékeivel gyűjtött pozitív tapasztalatok után már egyáltalán nem meglepő, hogy az MC-21 szintén kiváló minőségű. A gyűrű maga tömör fémből készült, tehát képes akár a nehezebb, nagyobb objektíveket is megtartani. Éppen ezért saját állványcsonkkal is fel van szerelve, amit két hatszögcsavar (imbusz) rögzít a közgyűrű külsejéhez. A gyári csomag része az a hatszögkulcs, amivel igény esetén le is csavarozhatjuk a csonkot. A felcsavart objektívet egy kényelmesen elérhető és kezelhető reteszkioldó gomb hátra tolásával tudjuk lecsavarni a közgyűrűről – ez a fenti képen épp látszik is.


Az állványcsonk: középen az állványmenet, mellette két oldalt pedig a csonkot rögzítő hatszögcsavarok

A konverter belseje úgy lett kialakítva, hogy belső tükröződések, szellemképek a legszélsőségesebb helyzetekben se alakulhassanak ki: a műanyag rész felülete egyrészt bordázott, másrészt fényelnyelő anyaggal van bevonva. Az összes egyéb felület anyagában színezett, matt kialakítású.


A fenti képen is látható, hogy még a stúdióvilágítás ellenére is éjfekete a belső rész

A Sigma MC-21 oldalán, a retesz gomb fölött picivel egy apró LED található, ami a fényképezőgép bekapcsolásakor háromféle jelzést adhat a fotósnak: ha zölden világít, akkor a felcsavart optika teljes mértékben kompatibilis a rendszer többi részével, ha narancssárgán világít, akkor az objektív firmware-e frissítésre szorul, ha pedig egyáltalán nem világít (fekete marad), akkor az adott lencserendszer nem kompatibilis a közgyűrű-fényképezőgép párossal.

A próbák során egyrészt a közdarabbal 100 százalékosan kompatibilis Sigma 50 mm F1.4 DG HSM Art objektívet használtam, másrészt arra is kíváncsi voltam, hogy a rendszer a Canon objektívekkel egyaránt működőképes lesz-e, így az EF 50 mm F1.8 STM és az EF 100 mm F2.8 USM Macro is előkerült.

Első körben a Sigma 50 mm F1.4 DG HSM Artot csavartam fel a szettre, amit a fotómasina bekapcsolása után a konverter LED-je zöld fénnyel nyugtázott. A Panasonic DC-S1R menüjébe lépve megtudhatjuk, hogy a közgyűrűbe írt profilon kívül aktiválhatjuk-e a vignettálás kompenzációját. A Sigma esetében ez a menüpont aktív, tehát igény szerint bekapcsolhatjuk a funkciót. A diffrakció kompenzáció inaktív minden esetben, ezt a szolgáltatást nem vehetjük igénybe a kompatibilis optikákkal sem. Aki RAW-ban fényképez, annak ezekre a javító profilokra amúgy sem lesz olyan gyakran szüksége.

A Sigma egyébként saját honlapján hívja fel a felhasználók figyelmét arra, hogy az MC-21 bár lehetővé teszi az egyébként rendszeridegen objektívek használatát az L-bajonettes gépekkel, de a szettek működése (egyelőre) nem tökéletes. Így például a korábbi bejelentéssel ellentétben az MC-21 a jelenleg kapható Leica vázakkal nem kompatibilis, de a jövőben megjelenő német fényképezőgépekkel már az lesz (időközben módosítottak a konverter műszaki paraméterein, innen ered az inkompatibilitás). Továbbá nem használható a folyamatos autofókusz (AF-C), hanem csak az egyszeri AF (AF-S), ezért fotózáskor és videofelvétel készítése során ügyeljünk erre. Bár a Sigma objektívekről például DfD AF profil is készült, tehát a gyors élességállításnak nincs elvi akadálya, az objektívbe épített képstabilizátor nem használható együttesen a váz stabilizációs rendszerével (Dual I.S.). Egyes objektíveknél továbbá beleütközhetünk abba a jelenségbe, hogy nem működik az AF funkció gomb, illetve az AF preset gomb (jellemzően teleobjektíveken vannak ilyen kezelőszervek). A fényképezőgép menüjében nem látjuk az objektív valós firmware verzióját, az mindig az „1.0” értéket mutatja.

Természetesen készítettem videót a Sigma 50 mm-es működéséről, ahol jó megvilágítás mellett (természetes fény) tettem próbára az autofókusz sebességét, íme:

Működik az automatikus expozícióvezérlés, az objektív adatai bekerülnek az elkészített kép EXIF adattáblájába (objektív típusa, gyújtótávolság, rekeszérték stb.) – gyakorlatilag majdnem úgy használhatjuk a konvertált optikát, mintha az natív lenne. Kipróbáltam a nagyfelbontású módot, és az is hibátlanul funkcionált. Az arc- és szemérzékeléses AF bekapcsolható, s megfelelően teszi a dolgát. Eddig összesen 29 Sigma objektív használható a Panasonic DC-S1 és DC-S1R fényképezőgépeivel (a lista itt található).

Miután meggyőződtem a Sigma 50 mm F1.4 DG HSM Art megfelelő működéséről, a Canon objektívekre kerítettem sort. Az összecsavart rendszer bekapcsolása után, a konverter LED-je fekete maradt, így akarta velem tudatni az MC-21, hogy nem kompatibilis optikát próbálok használni. Persze, nem kell mindent azonnal készpénznek venni..

Igaz, a korrekciós és az AF profilok nem lesznek elérhetők, így a vignettálás kompenzáció is inaktív maradt a fényképezőgép menüjében, de működés szempontjából nem tapasztaltam semmiféle szokatlant. Mind az EF 50 mm F1.8 STM, mind az EF 100 mm F2.8 USM Macro hibátlanul tette a dolgát. Alábbi videók szemléltetik is a két Canon objektív működését:

A Panasonic fényképezőgépek menüjében van egy bejegyzés, ahol beállíthatjuk, hogy az elektronikus fókuszgyűrű működése nem-lineáris, vagy lineáris legyen. Mivel a Canon EF 50 mm F1.8 STM elektronikus fókuszgyűrűvel rendelkezik, ezért ki is próbáltam ezt a funkciót, de – nem meglepő módon – csakis lineáris módon működött a kézi élességállítás.

Mindegy, mire állítom, csakis lineáris módon fog működni a gyártóidegen objektív elektronikus fókuszgyűrűje

Konklúzió

A Sigma MC-21 egy remek mentőopció arra az esetre, ha például még rengeteg rendszeridegen objektívünk van, vagy egyszerűen csak nem akarjuk (egyelőre) elengedni azt az egy-két (akár méregdrága) optikát, amit az L-bajonettes tükörnélküli fényképezőgépeken is használni szeretnénk. Persze, az is szempont, ha valaki egyszerre több rendszert tart fenn, így egy konverter közbeiktatásával csak egyszer kell beruházni az adott lencserendszerre. Tökéletes átalakító azonban nem létezik, mindig lesznek kisebb-nagyobb problémák, bökkenők, így a Sigma MC-21 sem fogja kiváltani a natív L-bajonettes üvegeket. Bár nagyjából minden megfelelően működik, azért az automatikus élességállítás sebessége és az AF-C hiánya korlátok közé szoríthatja a fotóst: statikus témákat, lassabb tempójú sporteseményeket, táj- és természetfotózást, portrézást minden további nélkül elvállalhatunk, de a gyorsan mozgó célpontok lekövetése egyelőre még várat magára. Ennek ellenére én nagyon örülök annak a lehetőségnek, amit az MC-21 nyújt, tehát nem kérdés, hogy jár ennek a terméknek az „Ajánlott” biléta!

Sigma MC-21

A Panasonic DC-S1R fényképezőgépet a Panasonic magyarországi képviseletétől, a Sigma termékeket pedig a Sigma hazai képviseletétől kaptam a bemutatóhoz.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...