A Sigma 150-600 mm F5-6.3 DG OS HSM Sports (Canon) bemutatója

A közepébe vágva: a Sigma ismét egy olyan objektívet tett le elénk az asztalra, amivel a „költségérzékeny” fotós is örömét lelheti a természet-, állat-, illetve sportfotózásban! A Sigma 150-600 mm F5-6.3 DG OS HSM Sports szó szerint karnyújtásnyira hozza azt az élményt, amit jobbára csak a több milliós szuper teleobjektívekkel lehet átélni, azonban a japán gyártó – szerencsére – az F4-es igazi nagyágyúk árának csupán töredékét (negyedét, ötödét) kéri el ezért a masszív szépségért. Mert bizony a 150-600-as nem pálcikaembereknek való, de erre kicsit később még majd visszatérek.

A Sigma 150-600 mm F5-6.3 DG OS HSM Sports egy meglehetősen összetett optikai formulát sorakoztat fel: összesen 24 lencsetagot találunk a tubus belsejében, amiket a mérnökök 16 csoportba rendeztek. A lencsetagok közt több különleges kialakítású is megtalálható, mint például a két darab FLD („F” alacsony fénytörésű), amelyek teljesítménye 3 db SLD lencsetagéval egyenlő. Ezek az elemek fontos szerepet játszanak a színhibák elkerülésében: „FLD lencse a legjobb minőségű alacsony fénytörésű lencse ami csak elérhető, rendkívül nagy fényáteresztő képességgel. Ennek az optikai üvegnek azonos a teljesítménye a fluorit üvegével, melynek alacsony fénytörési indexe és alacsony szórásképe van a hagyományos optikai üvegekhez képest. Ezek a jellemzők kiválóan korrigálják a maradék kromatikus aberrációt (másodlagos spektrum), melyeket a hagyományos lencsék nem tudnak javítani és nagy felbontású, kontrasztos képet biztosítanak.” – olvasható a gyártó honlapján, és valóban, a képminőség lenyűgöző, ahogyan azt majd lentebb látni fogjuk. A kiváló képminőségért a Sigma többrétegű bevonata, a „Super Multi-Layer Coating” is felel, ezek elsősorban a becsillanásokat és a szellemképeket fojtják el csírájukban.

A 150-600 mm F5-6.3 DG OS HSM Sports variábilis blendeértékről indul, ez 150 mm-en F5, míg 600-on F6.3. A kilenc lekerekített lamellából álló íriszt egészen F22-ig lehet szűkíteni, de nagy valószínűséggel a legtöbben ezt az objektívet úgyis a legtágabb nyílásain fogják használni. A legkisebb tárgytáv 260 cm, a legnagyobb nagyítás 1:5. A szűrőmenet 105 mm, míg az egész termék 121 x 290,2 mm terjedelmű. A 2860 grammos tömeg hosszabb távon csak állvánnyal kezelhető, így minimum egy monopodot érdemes magunknál tartani. Ezt az optikát a gyártó Canon EF, Nikon F és Sigma SA bajonettekkel készíti.

A Sigma 150-600 mm F5-6.3 DG OS HSM Sports természetesen időjárásálló kialakításnak örvend, az eleredő esőtől nem kell megijedni fotózás közben (megfelelően szigetelt vázat feltételezve), de nyilván ezt a lencserendszert sem búvártúrákra tervezték. A HSM fókuszmotor kellően gyors automatikus élességállítást biztosít, de bármikor belenyúlhatunk az élességállításba kézzel is. Ez a teleobjektív használható a Sigma 1,4x telekonverterével, ekkor a gyújtótávolsági tartomány 210-840 mm-re módosul, míg a kezdő F-értékek F6.3-9-re. Érdemes észben tartani, hogy az F9-es kezdőértékkel már csak a csúcskategóriás fényképezőgépek (vagy már azok sem) lesznek képesek automatikusan élességet állítani.

A tubus bajonettjét gumigyűrű veszi körbe; ezt nem árt tisztán tartani, és időnként nagyon kevés szilikonzsírral átkenni, hogy tökéletes legyen a szigetelés. A képen látható, hogy alaphelyzetben is igen mélyen ül a hátsó lencsetag – zoomoláskor még beljebb húzódik a hátsó lencsesor.

A Sigma 150-600 mm F5-6.3 DG OS HSM Sports masszív, le nem vehető állványcsonkot kapott (360 fokban szabadon körbeforgatható, 90 fokonként apró kattanással jelzi a pozíciót), ám ellenben például a Sigma 60-600 mm F4.5-6.3 DG OS HSM Sports „lábával”, ez nem illeszthető közvetlenül Arca Swiss kompatibilis állványfejekbe, tehát mindenképp szükségünk lesz egy cseretalpra. Persze, a csonk alján található három menet bármelyikén keresztül közvetlenül monopodra is csavarhatjuk az objektívet.

A hatalmas frontlencsét nem olcsó játék szűrőzni, de sajnos nem lesz más lehetőségünk – a Sigma 150-600 mm F5-6.3 DG OS HSM Sports-nak ugyanis nincsen drop-in jellegű szűrőfoglalata hátul, a bajonettnél.

Praktikus funkció a zoom-reteszelés, aminek köszönhetően a gyújtótávolságot a tubuson jelölt összes értéken rögzíthetjük! A frontlencse – és az objektív egész eleje, ami a belső tubust is tartalmazza – olyan nehéz, hogy lefelé lógatva szép lassan elkezd magától kizoomolni a rendszer.

Nem kell megijedni a Sigma 150-600 mm F5-6.3 DG OS HSM Sports zsúfolt kezelőfelületétől, ennek kezelése ugyanis pillanatok alatt megtanulható: a legfelső kapcsoló az élességállítás módját, míg fentről a második a fókusztartományt határozza meg. Alulról a második kapcsoló a beépített képstabilizátort működteti (normál mód, svenkeléses mód), míg a legalsó a Sigma Optimization Pro szoftverrel előre beállított értékeket hívja elő. A C1 és a C2 pontokba többféle paraméter menthető el a Sigma USB Dock és az említett program közreműködésével:

Mint az újabb kiadású Sigma objektívek zömével, így a 150-600 mm F5-6.3 DG OS HSM Sports-szal is elérhető a legtöbb Canon dSLR vázon az „Objektívtorzítás korrekciója”, tehát már gépen belül bekapcsolhatjuk a peremsötétedés és a színtorzítás korrekcióját. Ezek valóban praktikus funkciók, amennyiben JPEG-ben mentjük képeinket, hiszen a nyersképek utófeldolgozása során bármilyen paramétert kedvünkre állíthatunk. A lenti menüfotó a Canon EOS 5Ds R vázról készült:

A 150-600 mm F5-6.3 DG OS HSM Sports Sigmához egy félkemény gyöngyvászon tokot és egy testes, nagyon masszív és kimagaslóan jó minőségű napellenzőt is kapunk. Ezt érdemes állandóan az objektíven tartani, mert nem csak az oldalról érkező, zavaró fénysugarakat tartja távol a frontlencsétől, hanem egyben védi is azt az esetleges sérülésektől. Frontlencsét védő kupakot nem kapunk az objektívhez.


Tekintélyt parancsoló látvány a fenti szett

Tapasztalatok a Sigma 150-600 mm F5-6.3 DG OS HSM Sports használata során

  • Az objektív élességállítása a Canon EOS 5Ds R vázon kellően gyors volt, a nagyobb testű madarak repülés közbeni lekövetése sem okozott gondot,
  • Fényképezéskor erősen ajánlott a monopod használata, szabad kézből sokáig nem lehet remegésmentesen kezelni a szettet,
  • Zoomoláskor jócskán megnyúlik az objektív hossza, legyünk körültekintőek és ügyeljünk az elmozduló súlypontra is,
  • A fókuszgyűrű a bajonetthez közelebb eső; nagyon finoman forgatható,
  • A teljes gyújtótávolsági tartományt enyhe párnatorzítás jellemzi (600 mm-en tetőzik), de ennek hatása csakis a tesztábrákon látható,
  • Színhibákat sehol nem tapasztaltam,
  • A képélesség már teljesen nyitott blendével is a toppon van; 600 mm felé minimálisan „lágyul” a rajz, de még így is olyan borotvaéles, kontrasztos képeket kapunk, mint majd a képminták is mutatják,
  • A felvételeken látható némi peremsötétedés, de ettől a RAW fájlok feldolgozásakor könnyedén megszabadulhatunk,
  • Az objektív nem parfokális, amit a lenti animáció szemléltet:

A beépített képstabilizátorral szabad kézből 600 mm-en az 1/50, és egyes esetekben még az 1/40 mp-es záridőket is sikerült megfognom. Fényképezéskor mindenképp érdemes bekapcsolva hagyni a stabilizátort, mert segítségével a keresőképet is remegésmentesen tarthatjuk, így könnyebb a komponálás.

Kattints!

A képminták itt találhatók! Az EXIF adattáblák épek, a felvételeket teljes méretben is le lehet tölteni a szerverről. (A felvételek RAW-ban készültek, az átalakítás során az Adobe Camera RAW 11.2.1.159-es verzióját használtam; csak az expozíciós értékeket változtattam meg igény szerint)

Kattints!

Értékelés

A Sigma 150-600 mm F5-6.3 DG OS HSM Sports egy fenomenálisan jó szuper teleobjektív! Nyilván még jobb rajzot kapunk a fix gyújtótávolságú, F4-es szörnyetegekkel, de ha ezt az üveget választjuk, azért marad még pénzünk egy csúcskategóriás vázra, vagy egy használt kisautóra is. A 150-600 mm F5-6.3 DG OS HSM Sports hihetetlen masszív felépítésű – lerí róla, hogy ez a lencserendszer több vázat is ki fog szolgálni! Persze, ennek a kiváló minőségű felépítésnek ára van: a majdnem három kilogrammos súly (ami vázzal együttesen azt bőven meg is haladja) a legkönnyebben egy monopoddal kezelhető. A Sigma 150-600 mm F5-6.3 DG OS HSM Sports hároméves garanciával bruttó 530 000 Ft környékén vásárolható meg, ami egy százassal kevesebb, mint amennyibe az egyetlen igazi rivális, a Sigma 60-600 mm F4.5-6.3 DG OS HSM Sports kerül. Én egy erősen „Ajánlott” értékelést adok neki, és csak azért nem lett kedvenc, mert a 60-600-as Sigma még egy picivel jobb, ráadásul ott Arca Swiss kompatibilis az állványcsonk.

Sigma 150-600 mm F5-6.3 DG OS HSM Sports

A Sigma 150-600 mm F5-6.3 DG OS HSM Sports objektívet a gyártó hazai forgalmazójától kaptam kölcsön. A termék műszaki adatlapja itt található.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...