100 éves az Olympus

Századik évfordulóját ünnepli az Olympus! Ennek örömére a centenáriumnak szentelt weboldalon több kisfilmet is megtekinthetünk, amelyek bemutatják a japán gyártó történelmét. Az Olympus mindhárom részlegébe (gyógyászat, kutatás, képalkotás) betekinthetünk, s egy idővonalon kísérhetjük végig a termékek fejlődését az első mikroszkóptól az OM-D E-M1X-ig. „Olympus 100th Anniversary Documentary: A Great Moment” címe annak a videónak, ami minket igazán érint: ebben megszólalnak fejlesztők, kutatók, szerviztechnikusok, de a Pulitzer-díjas és Olympus nagykövet Jay Dickman is.

Kép forrása: Olympus

A Takachiho Seisakusho nevű vállalkozást Takeshi Yamashita 1919-ben alapította, az Olympus név csak két évvel később, 1921-ben lett bejegyezve. A vállalkozás eleinte mikroszkópok előállításával foglalkozott („Asahi”, „Showa GK” stb.), majd 1936-tól fényképezőgépeket is fejlesztett („Semi-Olympus I”). 1949-ben a cég az Olympus Optical Co. Ltd. nevet vette fel, majd 1959-ben megszületett az Olympus PEN fotómasina, ami a 36 x 24 mm-es film felére fotózott („half-frame”). Az Olympus európai főhadiszállását 1964-ben Hamburgban hozták létre (Olympus Optical Co. Europa GmbH.), ami jelenleg is ott működik. 1972-ben indult hódító útjára az OM-1, ami egy kompakt, könnyű tükörreflexes fényképezőgép volt (eleinte az M-1 névre hallgatott). 1977-ben tették le az Olympus Camera Corporation alapkövét az USA-ban, majd 1979-ben nyitotta meg kapuit a „National Service Center” Kaliforniában, ahol az Olympus termékek szervizelését látták el.

1991-ben jelent meg az első Mju, az Infinity Stylus fényképezőgép, ami a világ egyik legsikeresebb Olympus gépe volt. 1995-ben a C-800 és a C400L fényképezőgépek kavartak nagy port, ugyanis ezek voltak az Olympus első olyan digitális fényképezőgépei, amiket kifejezetten a hétköznap emberének szántak. 2003-ban az E-1, 2009-ben a PEN E-P1 aratott nagy sikert. Az OM gépcsalád digitális változatát 2012-ben leplezte le a gyártó: bemutatkozott az OM-D E-M5, aminek beépített képstabilizátora ejtette ámulatba a világot. Az OM-D E-M1 2013-ban érkezett, majd három évvel később, 2016-ban a mai napig sikeres utódmodell, az E-M1 Mark II volt a cég zászlóshajója. Idén januárban pedig a m4/3 csúcsával, az OM-D E-M1X-szel ismerkedhetett meg a világ.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...