A Sigma 60-600 mm F4.5-6.3 DG OS HSM Sports bemutatója

2001-ben a Sigma hatalmasat dobott, amikor bemutatta a fotósok által csak „Bigmának” becézett, 50-500 mm F4-6.3 EX APO RF HSM objektívet. Ez a tízszeres átfogású szuper telezoom az évek során több modellfrissítésen esett át, hogy végül 2010-ben elérje végleges formáját. A kezdő F-érték picit gyengült, de javult az optikai minőség és bekerült az objektívbe a stabilizátor is. A Sigma az 50-500 mm F4.5-6.3 APO DG OS HSM gyártásával végül idén nyáron állt le, hogy teret adjon az utódmodellnek, ami még brutálisabbnak ígérkezik!

Ha a Sigma 50-500 mm F4.5-6.3 APO DG OS HSM a „Bigma” becenevet kapta, akkor az utód szerintem az „Ultrasig”, vagy szimplán csak a „Nagyágyú” keresztnevet érdemli: a 60-600 mm F4.5-6.3 DG OS HSM Sports egyszerűen mindenben felülmúlja elődjét. Bár az átfogás továbbra is tízszeres, a kezdő gyútáv 60 mm lett, míg a skála végén a tekintélyes 600 mm található. Természetesen ebben a lencserendszerben már a kezdetek óta megtalálható a képstabilizátor (ennek működéséről később), így nem kell masszív háromlábat és távkioldót magunkkal cipelni, ha vadlesre megyünk szettünkkel.

Annak, aki bele szeretne kóstolni a minőségi telefotózásba, eddig nem sok opciója volt: vagy beszerezte az egyik olcsó zoomot, ami végül „se nem elég tele, se nem elég penge” nem volt (hogy magamat idézzem egy korábbi cikkemből), vagy nagyon mélyen a zsebébe nyúlt, és megvásárolta az egyik 500 mm F4, vagy 600 mm F4 szupertelét. Ezeknek valóban hihetetlen jó a képminőségük, azonban a gyártók egy kisautó árát elkérik értük, és a használat során nem olyan rugalmasak, mint egy zoomobjektív (vadlesen az esetek zömében nem opció a lábzoom). A Sigma nagyon jól felismerte azt az igényt, hogy nem csak a sokmilliós szuperteléknek van létjogosultságuk, és a profikon kívül amatőrök, hobbifotósok is szeretnének néha a „távolba fotózni” úgy, hogy az alkotott kép ne csak egy pixelhalmaz legyen, hanem egy élvezhető alkotás.

Még mielőtt továbbmennénk, lássuk a Sigma 60-600 mm F4.5-6.3 DG OS HSM Sports legfontosabb műszaki paramétereit: a gyártó Canon, Nikon és Sigma bajonettel kínálja ezt a lencserendszert, ami összesen 25 lencsetagot tartalmaz 19 csoportba rendezve (köztük 1 db SLD és 3 db FLD üvegelemmel). Az F4.5-6.3-ról induló, kilenc darab lekerekített formájú lamellából álló íriszt F22-32-ig lehet szűkíteni. A gyors és halk élességállításért egy gyűrűs, ultrahangos fókuszmotor felel, aminek működésébe (tehát AF-re állítva) bármikor bele lehet nyúlni manuálisan. Az élességállítás belsőleg történik – zoomoláskor és élességállításkor a hátsó lencsetag végez tengelyirányú mozgást. A legkisebb tárgytáv 60 cm és 2,6 méter között mozog, a szűrőmenet átmérője 105 mm (nincs hátul „bedobható” filternek kialakított rés). A 120,4 x 268,9 mm-es terjedelemhez 2700 grammos tömeg társul. Az objektívhez gyárilag jár az állványcsonk (nem lehet levenni, de szabadon körbeforgatható a tubuson), a napellenző, egy 105 mm-es elülső védőkupak, a hátsó védőkupak, egy nagy félkemény táska, és egy szövet porvédő huzat, amit az objektív elejére húzhatunk.

Értelemszerűen 600 mm-es állásban a leghosszabb az objektív; az előre beállított gyújtótávolságot a tubuson jelzett értékeken rögzíthetjük egy retesszel, ami a használat során nagyon praktikusnak mutatkozott.

A Sigma 60-600 mm F4.5-6.3 DG OS HSM Sports por és fröccsenő víz ellen szigetelt, így nem csoda, hogy a bajonett körül gumigyűrű található. A tubus többféle anyagból készül, aminek hatására strapabíró és könnyű lehet: magnéziumötvözet, termikusan stabil kompozit anyag, illetve szénszálas műanyag szerepel a listán. Az objektív kompatibilis a gyártó 1,4x és 2x telekonvertereivel, ám számolnunk kell azzal, hogy az élességállítás már csak fényképezőgépünk középső AF-mezőjével, illetve manuálisan fog működni!

Az elődjénél jóval komolyabb műszer lett a Sigma 60-600 mm F4.5-6.3 DG OS HSM Sports, ami nem csak optikai képességein, hanem funkcióin is meglátszik. A tubuson összesen öt darab kapcsoló található. A frontlencséhez legközelebb eső a már fentebb említett retesz, amivel rögzíthetjük a gyútávot, így az nem tud elmozdulni szállítás közben. A fókuszmódokat a legfelső kapcsolóval lehet igény szerint átállítani: az AF/MF értelemszerű, míg az MO (Manual Override – kézi felülbírálás) némi magyarázatot kíván. Természetesen AF módban is bármikor belenyúlhatunk az élességállításba, de MO állásban akkor is beleszépíthetünk a fényképezőgép fókuszálásába, ha az épp folyamatos AF módba van kapcsolva.

A fókuszkorlátozó célja egyértelmű: itt adhatjuk meg, hogy milyen tárgytáv tartományban dolgozunk, így megspórolhatjuk a fókuszmotor fölösleges működtetését.

A képstabilizátor is kétféle módon használható: az egyes mód a „standard” funkcionalitású, azaz a giroszkóp a függőleges és a vízszintes mozgást egyaránt megpróbálja kiegyengetni. A kettes mód a svenkeléshez való (vízszintes irányban gyorsan haladó téma lekövetése), azaz itt csak a függőleges irányú mozgásokat fogja tompítani a rendszer.

Az egyedi beállítások kapcsolójával egy előre beállított paraméterhalmazt választhatunk ki, aminek része az AF sebesség, a képstabilizátor hatása, valamint a fókusztáv korlátozójának tartománya. Ezeket a paramétereket az USB dokkoló és a Sigma Optimization Pro szoftver használatával állíthatjuk be előre és menthetjük át az objektívre.

Az állványcsonk alján kétféle méretű menet található: a nagyobbikba közvetlenül az állványt lehet csavarni (pl. fej nélküli monopodot), míg a kisebbe cseretalpat csavarhatunk (tehát fejes állvánnyal való használathoz).

A Sigma 60-600 mm F4.5-6.3 DG OS HSM Sports állványcsonkja Arca Swiss kompatibilis, azaz ha olyan állványfejjel rendelkezünk, ami szintén kompatibilis e rendszerrel, akkor nem kell külön cseretalppal bajlódnunk.

Mérete és tömege ellenére a Sigma 60-600 mm F4.5-6.3 DG OS HSM Sports nagyon jó egyensúlyban volt a teszt során használt Canon EOS 5Ds R vázzal, azonban a fotózás során kivétel nélkül monopodot használtam a nagyobb stabilitás érdekében.

A gyártó a beépített képstabilizációs rendszerre 4 FÉ előnyt ír. Ezt az értéket a saját magam által elért eredmények is alátámasztják, hiszen 600 mm-es állásban szabad kézből akár az 1/10 másodperces záridőt is képes voltam bemozdulásoktól mentesen megtartani! 1/5 mp-es záridővel már csak fele-fele arányú volt a siker.

A következő kellemes meglepetés akkor ért, amikor azt néztem, mennyire mászik el a zoomolás során a középpont. Nos, minden zoomobjektívnél látható kisebb-nagyobb elmozdulás, de a Sigma 60-600 mm F4.5-6.3 DG OS HSM Sports-nál ez igen csekély mértékű volt.

Mint a legtöbb új Sigma lencserendszer, úgy ez a szuper telezoom is kompatibilis a Canon újabb vázaiban található „objektívtorzítás korrekciója” funkcióval, azaz be/ki kapcsolhatjuk a vignettálás és a színhibák szűrését (JPEG állományoknál releváns).

A Sigma 60-600 mm F4.5-6.3 DG OS HSM Sports nem parfokális. 600 mm-en állítottam élesre az objektívet, majd manuális fókuszba átkapcsoltam azt. 2 mp-es időzítő használatával fotóztam végig a tartományt, aminek egyértelmű lett az eredménye: amint elforgatjuk a zoomgyűrűt, újra élességet kell állítanunk, különben életlen lesz a felvétel. Ez nem hiba, hanem egyik-másik zoomobjektív jellemzője.

Színes él-elszíneződésekkel a tesztelés során csak egyszer találkoztam, amikor ellenfényben kaptam lencsevégre pár érdekes ágat. A nyersfájlok hívása során ezeket a lilás-zöldes éleket egy négyzet kipipálásával teljesen el lehet tüntetni.

A peremsötétedés mint könnyen kijavítható elem „alaptartozéka” a 60-600 mm F4.5-6.3 DG OS HSM Sports Sigmának. A fenti animációkon a 60, 200, 400 és 600 mm-es gyújtótávolságokon jelentkező vignettálás figyelhető meg. RAW fájlok hívásakor ennek a korrekciója sem okoz problémát; aki viszont nem akar ezzel a folyamattal bajlódni – és JPEG-ben fényképez -, az kapcsolja be a vázon belüli korrigálást. Itt találod a képmintákat.

Az objektív fókuszmotorja gyorsan és pontosan tette a dolgát – legalábbis a Canon EOS 5Ds R vázon. A tesztelés során nem használtam a fokuszkorlátozást, mert a teljes tartományban pörgősen élesre állt a rendszer. Erős ellenfényben, illetve „zajos” téma esetén (pl. sűrű faágak közt megbúvó madár) néha rá kellett segíteni kézzel, hogy oda álljon élesre a Sigma, ahová én szerettem volna.

Értékelés

A Sigma 60-600 mm F4.5-6.3 DG OS HSM Sports egy nagyon komoly objektív, ami remek képminőséggel és hasznos funkciókkal támogatja az igényes hobbifotóst. Aki nem engedheti meg magának az F4-es szuper teleobjektíveket, de nem akar nagyobb kompromisszumot kötni a képminőség terén, az nyugodtan belevághat ebbe a lencserendszerbe! Minden tekintetben felnőtt a Bigma utódja; az „Ultrasig” 60-600 mm F4.5-6.3 DG OS HSM Sports méltó a trónra, ahonnan már csak az említett nagyágyúkra lehet továbblépni. Az ára annak tekintetében, hogy mit kapunk tőle cserébe, egyáltalán nem nevezhető elrugaszkodottnak. A Sigma 60-600 mm F4.5-6.3 DG OS HSM Sports hároméves garanciával bruttó 630 000 Ft környékén vásárolható meg. Tőlem jár neki a „Kedvenc” biléta!

Sigma 60-600 mm F4.5-6.3 DG OS HSM Sports

A Sigma 60-600 mm F4.5-6.3 DG OS HSM Sports objektívet a márka hazai forgalmazójától, a Hama Kft.-től kaptam tesztre. A lencserendszer műszaki paramétereit itt találod.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...