A Samsung algoritmusa állóképekből készít beszélő portrékat

A Samsung kutatói olyan algoritmust fejlesztettek, amely képes arra, hogy egyetlen egy állóképből egy egész 3D-s animált fejet készítsen. A Samsung moszkvai MI központjának és a Skolkovo Institute of Science and Technology kutatóintézetnek szakemberei kiadtak egy érdekes publikációt, amiben azt a szoftvert mutatják be, ami az imént leírtakra képes. A „Mesterséges Intelligencia” már eddig is képes volt arra, hogy élethű portrékat hozzon létre óriási adatbázisokból építkezve, de ez a mostani fejlesztés mozgó, beszélő fejeket, portrékat épít fel akár csak egyetlen egy állóképből!

Kép forrása: PDF via arxiv.org

via Gfycat

Az életszerű esetekben azonban szükség van arra, hogy a rendszer csupán egy pár, vagy akár csak egyetlen egy kép alapján is megfelelő eredményt érjen el. Ennek a feltételnek eleget téve a kutatók új szoftvere maréknyi alapanyagból dolgozik, nincs szüksége hatalmas képtárakra. A program képes arra, hogy akár egy festményből is animációt készítsen. Bár az eredmények nem minden esetben lesznek tökéletesen élethűek, az animációk minősége alacsony felbontásban nézve zavarba ejtően hiteles. A fejlesztők szerint minél több képből dolgozhat a MI, annál realisztikusabb lesz a végeredmény: például már 32 fotóból egy teljesen hiteles animációt kapunk.

A fenti videóban Mona Lisa is megszólal!

Igaz, a technológia adott esetben aggodalomra adhat okot, ám a kutatók szerint a MI által generált animációkból hiányzik az egyén személyisége, az arcvonások egyedisége, hiszen a szoftver nem tudja leutánozni azt, amit nem ismer. Az algoritmus egyelőre csak arcokkal, vagy a torzó felső részével együttesen használva működik, s egyelőre nem tisztázott, hogy a jövőben lesz-e változás, fejlesztés e téren. Akit érdekel a téma, mindenképp olvassa át a PDF fájlt, nagyon érdekes, és számos példa is található benne! (Forrás: dpreview.com, reddit.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...