Ez a szoftver kiegyengeti az ultra nagylátószög torzításait

Bizonyára akadnak rajtam kívül mások is, akik többé-kevésbé kényszerből szelfiztek már ultra nagylátószögű optikával. Biztos jártál már te is olyan helyen, helyszínen, ahol szívesen lekaptad volna magad a barátaiddal, vagy a pároddal, de nem igazán akartad volna egy idegen kezébe adni a drága gépet. Nos, például ilyen esetekben segíthet az ultra nagylátószög, de számolni kell annak hátrányaival, amelyek alatt itt elsősorban az erős perspektivikus torzítást értem. A kép széleihez közelebbi tárgyak, személyek leképezése erősen torz lesz, ami megnyúlt, elferdített arcokban, vonalakban jelenik meg.

A hagyományos korrekció során számos részlet marad le a fotóról, ráadásul nem 100%-os a hatékonyság (kattints!)

Aki RAW-ban fotózik, az tisztában van azzal is, hogy bár a nyersfájlok feldolgozásakor lehet valamelyest korrigálni ezeket a perspektivikus torzításokat, de annak mértéke nem mindig lesz kielégítő, illetve ha mégis sikerült „kipofozni” a torz arcokat, a képek széleiről akár fontos részletek is lemaradhatnak a kényszerű vágás miatt. Erre a problémára kerestek és találtak megoldást a Google és az MIT kutatói, akik YiChang Shih vezetése alatt fejlesztettek ki egy speciális szoftvert, ami képes automatikusan érzékelni és javítani a problémás felvételeken.

A hagyományos korrekció során számos részlet marad le a fotóról, ráadásul nem 100%-os a hatékonyság (kattints!)

Amint az már sejthető volt, a fejlesztések most is elsősorban az okostelefonok kamerarendszereit részesítik előnyben, így hát nem csoda, hogy a beépített nagylátó és ultra nagylátó optikák torzításaira érkezett a gyógyír. A kutatók algoritmusa a perspektivikus torzítások korrekciója során az adott fotóhoz egy tartalomfüggő hajlítóhálót hoz létre, ami azokon a részeken válik aktívvá, ahol arcokat érzékel. Az arcok és testek vonalait úgy javítja a szoftver, hogy közben a háttérben (és előtérben) található részleteket nem bántja. A fejlesztők 70-120°-os látószögű optikával készült fényképeket dolgoztak fel ígéretes eredményekkel, ráadásul a feldolgozás sebessége is szinte valósidejű volt. A lenti pár perces videóban bárki megcsodálhatja az algoritmus működését és hatékonyságát. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...