Ügyes algoritmusok javítanák portréfotóinkat

Az Adobe és a Princeton University (USA, New Jersey) együttműködésének gyümölcse az a szoftver, ami portréfotók perspektívakorrekcióját hajtja végre utólagosan. Elsősorban a nagylátószögű objektívekkel készített portrék optimalizálása a cél; az alkalmazással sokkal harmonikusabb, esztétikusabb lehet a felvétel.

face1

Azok a portréfotók, amik nagylátószögű objektívvel készülnek, nem túl szépek: nem stimmelnek az arányok. Ami közelebb van a fényképezőgéphez (pl. az orr, az áll), az aránytalanul nagy lesz, míg a távolabb eső arcrészek túlzottan kicsinek tűnnek. Általában pont azért használunk 35 milliméteres formátumban („full frame”) 85-135 mm körüli gyújtótávolságokat arcképek készítéshez, mert ezek azok a látószögek, amik természetes hatást érnek el az alany arcvonásainak visszaadásánál.

face2

A Princeton University egyetem kutatói egy olyan programot hoztak létre, ami a nagylátószögű objektívekkel igen kis tárgytávolságból készített fényképeket képes „normál” látószögű fotókká alakítani. Az ily módon „torzítás-mentesített” fényképek a beavatkozás után pont úgy festenek, mintha egy 85 milliméteres optikával készültek volna. A szoftver egy meglehetősen összetett technológiát alkalmaz a munka során, aminek részletes leírását a kutatók korábban itt tettek közzé. A portrék torzítás-mentesítésének alapja egy ravasz 3D modell, amit kellemesnek érzünk arcképek esetén.

face3

Aki szeretné, saját maga is kipróbálhatja a technológiát. A fejlesztők egy dedikált weboldalt hoztak létre, ahová bárki feltöltheti, és feldolgoztathatja saját portréját. Állítólag az erős grimaszoktól sem jön zavarba az algoritmus..

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...