Az Olympus M.Zuiko Digital MC-20 telekonverter bemutatója

Sokat kellett rá várni, de megérte! Június közepe után nem sokkal (egészen pontosan június 19-én) jelentette be hivatalosan kétszerező telekonverterét az Olympus. Az M.Zuiko Digital MC-20 fókusznyújtó összesen kilenc lencsetagból áll, amik négy csoportba rendezve kerültek a 150 grammot nyomó, időjárásálló szigeteléssel is ellátott közgyűrűbe. Az 59,8 x 25,9 mm-es termék jelenleg három objektívvel kompatibilis: használhatjuk az M.Zuiko Digital ED 300 mm F4.0 IS PRO-val, az M.Zuiko Digital ED 40-150 mm F2.8 PRO-val, valamint majd a jelenleg még fejlesztés alatt álló M.Zuiko Digital ED 150-400 mm F4.5 TC1.25x IS PRO-val egyaránt.

Az Olympus magyar képviseletétől egy OM-D E-M1 Mark II (v3.0 firmware) vázat és egy M.Zuiko Digital ED 300 mm F4.0 IS PRO objektívet kaptam a teszteléshez. Ahhoz, hogy az említett optikával használható legyen a telekonverter, először le kellett frissítenem az M.Zuiko Digital ED 300 mm F4.0 IS PRO vezérlőszoftverét, amiből jelenleg az 1.5-ös a legfrissebb.

A közgyűrű amúgy egyszerű, mint a faék: csupán egyetlen egy gomb található rajta, amivel kioldhatjuk azt a retesztüskét, ami megakadályozza, hogy lecsavarható legyen az objektívről. Ez a kis gomb a fenti képen látható is.

Az M.Zuiko Digital MC-20 egyik oldala úgy néz ki, mint a fényképezőgép bajonettje; ezzel az oldallal kell arra az objektívre felcsavarni, amivel használni szeretnénk. A másik oldala pedig olyan, mint a lencserendszer vége, amit a váz bajonettjébe illesztünk. Az Olympus korábbi 1,4-szerező telekonverterével együtt nem használható az M.Zuiko Digital MC-20, azaz a két közgyűrűt semmilyen sorrendben nem lehet egymásba csavarni.


Balra a kétszerező, jobbra az 1,4-szerező látható


Balra a kétszerező, jobbra az 1,4-szerező látható

Az MC-20 használatával két FÉ-t vesztünk az objektív fényerejéből, így a teszthez használt 300 mm F4-es optika már eleve F8-ról indul. Az MC-20 és az M.Zuiko 300 mm F4 együttese kisfilmes értékekben kifejezve ekvivalens 1200 mm-es gyújtótávolságot (azaz ennek megfelelő látószöget) eredményez, amihez – az Olympus rendkívül hatékony kettős képstabilizációjának dacára – már mindenképp kelleni fog legalább egy combos monopod!

Az M.Zuiko Digital MC-20 por-, csepp-, illetve fagyálló felépítésének köszönhetően az E-M1 Mark II és az M.Zuiko Digital ED 300 mm F4.0 IS PRO alkotta szett semmit sem veszít ellenálló képességéből, így esőben, fagyban, párában, porviharban tovább folytathatjuk a fotózást és videózást.

Észrevételeim a használat során:

  • Az összecsavart szett masszív, nagyon minimális holtjátéka van a váz-konverter-objektív hármasnak
  • Az autofókusz sebessége csak nagyon minimálisan csökken a csak váz-objektív kombinációhoz képest
  • Az autofókusz pontossága nem szenved csorbát a 2x TC használatával
  • A képek élessége hihetetlen (lásd a képmintákat)!
  • Kötelező a kettős képstabilizátor használata! IS nélkül gyakorlatilag nem lehet élvezni a komponálást és a fotózást/videózást
  • Makrózni is remekül lehet a szettel (lásd a képmintákat)
  • Sok fény kell a fotózáshoz, hogy ne legyen az érzékenység állandóan az egekben (jellemzően ISO 1600 fölött)
  • A TC használatával – az Olympus adatai szerint – 1 FÉ-t veszítünk az 5-tengelyes képstabilizátor teljesítményéből, de ennek nem éreztem a hátrányait fotózás során
  • Bár nem túl ésszerű az összehasonlítás, hiszen nem kapjuk ugyanazt a nagyítást, de szerintem az MC-20 élesebb képet ad, mint az MC-14
  • Korábban elérhetetlen témákat tudunk lefotózni a segítségével

És akkor jöjjenek a képminták, azok amúgy is sokkal többet mondanak a közdarab képminőségéről, mint ezer szó:

Kattints!

CA? Milyen CA?

Értékelés

Akinek kell, annak sosincs elég belőle: természetfotósok, madárfotósok, csillagfotósok nem ritkán adnák fél karukat még több minőségi milliméterért, ám azokat nagyon drágán mérik. Egy jó képminőségű teleobjektív minimum többszázezer forintba kerül, az igazi „kályhacsövekért” pedig egy kisautó árát is ki kell fizetnie annak, aki a legjavára vágyik. Szerencsére a m4/3 rendszer kiváló ár/érték/minőség arányt tud felmutatni: például a 300 mm F4 PRO optika is csupán töredékébe kerül a full frame szenzort kirajzoló társaihoz képest. Akinek viszont kevés az ekvivalens 600 mm, az immár az 1,4-szerező mellé (amivel egyébként ekv. 840 mm-t kapunk) a kétszerező telekonvertert is megvásárolhatja, amivel ekvivalens 1200 milliméter érhető el. És ez az 1200 mm nem holmi bazári gagyizoom élvezhetetlen minőségét produkálja, hanem simán összemérhető a hatalmas vasak képminőségével! Színhibáktól, lágy rajztól nem kell tartani – az Olympus mérnökei nem véletlenül „ültek” ennyi ideig ennek a közgyűrűnek a megtervezésén. Bruttó 150 000 Ft-os árát bőven megéri az Olympus MC-20; aki például szégyellős, könnyen riadó vadat akar leképelni, annak ez a konverter egy igazi megváltás! Ami még nagyon tetszett, hogy makrózni is lehet a 300 mm F4 és az MC-20 kombóval! Nálam egyértelműen egy „Kedvenc” plecsnit érdemel!

M.Zuiko Digital MC-20 telekonverter

Az M.Zuiko Digital MC-20 telekonvertert, az OM-D E-M1 Mark II vázat és az M.Zuiko Digital ED 300 mm F4.0 IS PRO objektívet az Olympus magyar kirendeltségétől kaptam kölcsön a teszthez.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...