Megérkezett a Pentax új halszemoptikája!

A Pentax bejelentette legújabb fejlesztését, a HD Pentax-DA Fish-Eye 10-17 mm F3.5-4.5 ED jelölésű halszemoptikát, amely az összes K-bajonettes tükörreflexes fényképezőgépen használható. Bár az objektív elsősorban az APS-C méretű képérzékelőkhöz lett tervezve, az eltávolítható napellenzőnek köszönhetően a full frame lapkás fotómasinákon teljes kör alakú halszem-rajzot élvezhetünk. Az újdonság optikai formuláját az elődmodelltől örökölte, de a lencsetagjainak felületeit a legmodernebb bevonatokkal gőzölték fel, hogy a legmagasabb elvárásoknak is megfeleljen a képalkotás során. Az objektív külsejét a Pentax aktuális fényképezőgépeinek dizájnjához illesztették, így módosultak például a vezérlőgyűrűk gumibevonatai is. A HD Pentax-DA Fish-Eye 10-17 mm F3.5-4.5 ED forgalmazása várhatóan augusztusban indul, itthoni ára bruttó 159 900,- Ft lesz.

Sajtóközlemény

A RICOH COMPANY, LTD. és RICOH IMAGING COMPANY, LTD. nagy örömmel jelenti be az új HD PENTAX-DA FISH-EYE10-17mmF3.5-4.5ED típusú objektívet. A PENTAX K bajonettes tükörreflexes fényképezőgépekhez tervezett optika. ami a halszemtől az ultra-nagy látószögig fedi le a zoom tartományt.

Az új objektív fejlesztése a jelenleg is forgalomban lévő smc PENTAX-DA FISH-EYE10-17mmF3.5-4.5ED(IF)-en alapul, míg a lencsék új bevonatokat kaptak. Csúcsminőségű, többrétegű HD bevonattal lettek ellátva a lencsék, biztosítva a kimagasló kontrasztot széltől-szélig tartó kiváló élességgel, miközben a becsillanások és lágyulás is sikerült minimalizálni. Teljes egészében új külsőt öltött magára az optika, ami megegyezik a jelenlegi SLR modellek designjával, de a napellenző is eltávolíthatóvá vált. Így a felhasználó K-1 vagy K-1II vázon használva közel cirkuláris halszem képeket készíthet.

Főbb jellemzők

1. HD bevonat a jobb képalkotó képességért
A különböző bevonatok mélyreható vizsgálata után a PENTAX legújabb, HD Coating*-ra esett a választás az alkalmazott bevonatot tekintve. A hagyományos többrétegű bevonatokkal összehasonlítva, ez a csúcstechnológiás bevonat átlagosan 50%-kal csökkenti a tükröződések a látható tartományban, növeli a fényáteresztő képességet, és minimalizálja a szellemképeket és egyéb aberrációkat – még olyan nehéz szituációkban is, mint az ellenfény. Az lencsék között ED lencsetag is helyett kapott, ami a kromatikus aberrációt hivatott kompenzálni.
* HD a High Definition (nagy felbontas) rövidítése.

2. Zoom tartomány halszem állással
PENTAX SLR vázon 180 fokos látószög is elérhető APS-C formátumon használva a legszélesebb, 10mm-es állásban, a lélegzetelállító halszem képekért. Mivel ebben a zoom tartományban a gyújtótávolság kicsi változtatása is nagy változást jelent a látószögre nézve, a fotográfus a tipikus nagylátószögű hatás mellett a téma túlzó perspektivikus torzításával, tárgy deformálásával, vagy éppen pan-fókusz használatával is kifejezheti vizualitását.

3. Megújult külső
Miközben az eredeti smc PENTAX-DA10-17mmF3.5-4.5ED(IF) objektívhez képest a fizikai méretek nem változtak, az optika teljesen új köntöst öltött magára, ami sokkal jobban hasonul a legújabb DA és D FA optikák kinézetéhez. Ezzel a kinézettel tökéletes társa lehet egy mai modern K bajonettes fényképezőgépnek. Annak ellenére, hogy ultra-nagylátószögű objektív, kompaktnak és könnyűnek tervezték. A levehető napellenző közel teljesen cirkuláris halszem látószöget eredményez, így jobban használható a full frame érzékelős vázakon.
* Amennyiben a napellenző el van távolítva, és a képkivágás FF módra van állítva, a végső képen vignettálást és más képhibákat láthat, mivel az optika képkörét meghaladja a full frame érzékelő területe.

4. SP bevonat a frontlencsén
A frontlencsén alkalmazott SP (Super Protect) Coating a rárakodó nedvességcseppek, por, és egyéb szennyeződések lepergetését hivatott elősegíteni. A PENTAX által fejlesztett fluor bevonási technológiának köszönhetően egyszerűen eltávolíthatóak pl. az ujjlenyomatok. Ez nagyban megkönnyíti a terepen dolgozó felhasználók munkáját.

5. Egyéb jellemzők
– Quick-Shift Focus System, azonnali átváltást tesz lehetővé manuális élességállításra
– 14cm-es minimum fókusztávolság, ami frontlencsétől 2,5cm-es távolság jelent

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...