Fú, nekem ez nagyon tetszik: íme, a Sigma FP!

A Sigma egy igen érdekes fényképezőgépet mutatott be ma reggel. A Sigma „fp” egy L-bajonettes, tükörnélküli fotómasina, amiben egy új fejlesztésű, full frame méretű BSI CMOS szenzor csücsül. A 24 MP-es lapka hagyományos Bayer-féle színszűrővel rendelkezik, az AF rendszere kontrasztérzékeléses és akár -5 FÉ-ig működőképes. A Sigma fp nagyon „tömör gyönyör”, hiszen csak 113 x 70 x 45 mm a terjedelme! A tömege sem hatalmas: 370 grammjával a m4/3 kategóriába is simán beleférne.

A váz időjárásálló szigeteléssel van ellátva, a hátoldalon egy 3,2”-os, érintésérzékeny kijelző található, aminek 2,1 millió képpontos a felbontása. Sajnos, a kijelző fixen rögzített, de nagyjából ez az egyetlen negatívuma a készüléknek – részemről. A csatolófelület része egy USB 3.1-es aljzat, egy HDMI csatlakozás, egy vakuszinkron aljzat, egy mikrofon bemenet, de a vezetékes távkioldónak is maradt bemeneti hely. A rendszer érzékenységét ISO 100-25 600 közti értékekre lehet állítani, de ezt a tartományt ki is lehet terjeszteni, ahol a felső határ ISO 102 400 is lehet.

Az AF akár szemkövetésre is képes, a masinával HDR fotókat is lehet lőni, a JPEG állományok mellett pedig 14-bites RAW (DNG) fájlokba is menthetjük fotóinkat. A sorozatfelvételi sebesség csúcsa 18 kép/mp, de a puffer csak 12 kép tárolására képes. Mozgóképek felvételénél sem spóroltak a fejlesztők: az fp-vel 12-bites UHD 4K @ 24 fps videókat vehetünk fel DNG RAW formátumban! A készülék hőháztartásáról egy beépített hűtőborda gondoskodik, így a kis méret ellenére nem kell majd túlhevüléstől tartani.

A Sigma számos kiegészítőt kínál majd az fp-hez, mint például különféle markolatokat, vaku tartókat, napellenzőt az LCD-hez stb. Érdekesség, hogy a gyártó szabadon elérhetővé teszi az fp specifikációit, így gyártóidegen forrásból is számíthatunk majd tartozékokra. A Sigma fp idén ősztől lesz megvásárolható, és lesz majd később egy Foveon szenzoros változata is, de árakról egyelőre nem esett szó. (Forrás: dpreview.com, képek forrása: sajtóközlemény)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...