Nikon Z Nikkor 14-30 mm F4 S – végre itt az első ultra nagylátószögű optika Nikon Z-re!

Bizonyára rajtam kívül sokan mások is tűkön ülve várták már a Nikon Z Nikkor 14-30 mm F4 S ultra nagylátószögű objektív megjelenését, hiszen a tájfotózástól kezdve az épületfotózásig igen sok helyzetben bevethető gumiobjektívről van szó. Mivel a többi gyártó ultra nagylátószögű zoomjának tartománya általában 24 mm-ig tart, így a Nikon némi pluszt is nyújt a 30 mm-es végével. Ráadásul a Nikon Z tulajoknak a 24-70/4 és a valószínűleg jövőre érkező (egyelőre csak pletykaszinten élő) 70-200/4 mellé tökéletes választást jelenthet: helytakarékos és könnyű triumvirátusra tehetünk majd szert.

A Nikon Z Nikkor 14-30 mm F4 S egy „pro-sumer”, azaz félprofiknak, igényes amatőröknek szánt lencserendszer; a valóban profi verzió, a 14-24 mm F2.8 S majd jövőre érkezik a Nikon útiterve szerint. Az a termék azonban nagy valószínűséggel jóval nagyobb és nehezebb is lesz majd – no, meg persze az árcédulája is mást fog mutatni..

A Nikon Z Nikkor 14-30 mm F4 S egy „összecsukható” tubust kapott: 14 mm-es végállása után még tovább kell forgatnunk a zoomgyűrűt, hogy az objektív a lehető legrövidebb hosszát vehesse fel. A 14 mm-es végponton egy enyhe fizikai ellenállást érzünk, így szemhez emelt fényképezőgéppel biztosan nem fogjuk túlforgatni a zoomot.


Jól látszik a képen, ahogy a tubus „zárt” pozícióban áll

Érdekes, hogy az objektív amúgy a legrövidebb gyújtótávolságon, 14 mm-en a leghosszabb. A legrövidebb 25 mm körül lesz, majd 30 mm felé haladva ismét megnyúlik egy kicsit.

Méretét és tömegét tekintve tökéletes egyensúlyt képez a Nikon Z 6 és Z 7 vázakkal, mondhatnám, hogy az objektív ideális párosítás a teszthez kapott Z 6 fényképezőgéppel. A fenti animáción látható továbbá, hogy a tubuson csupán egyetlen egy kapcsoló található: ezzel az automatikus és a kézi élességállítás közt válthatunk. Természetesen a Nikon Z Nikkor 14-30 mm F4 S AF menetébe manuálisan is bármikor belenyúlhatunk, a fókuszgyűrű ráadásul elektromechanikus összeköttetésben áll a lencsemozgató rendszerrel, így a váz menüjében többféle funkciót is rábízhatunk (a Z 6 menüjében az élességállítás, a blendevezérlés és az expozíciókompenzáció rendelhető hozzá, de akár le is tilthatjuk a működését).

A Nikon Z Nikkor 14-30 mm F4 S bajonettjét szigetelő gumigyűrű veszi körbe, így hátulról a por és a nedvesség nem tud bejutni a tubusba. Azonban a hátsó lencsetag nem zárja le a tubust, zoomoláskor az behúzódik az objektív belsejébe.

A 14-30 mm F4 S összesen 14 lencsetagból áll, melyek 12 csoportba rendezve kerültek a tubus belsejébe. A lencsetagok közt megtalálható több különleges kialakítású is, mint például 4 db ED, 4 db aszférikus is, de a gyártó az üvegfelületeket nanokristály bevonattal is ellátta. A frontlencsét ezen túlmenően fluor bevonat védi, amin a szennyeződések sokkal nehezebben tudnak megtapadni, mint a sima üvegen. A blende 7 lekerekített alakú lamellából álló íriszét F4-22 közti értékekre lehet beállítani; a full frame méretű szenzorokat kirajzoló lencserendszer látószöge 114-72 fok között variálható. A belső élességállítású AF legkisebb tárgytávja 28 cm, így igen közel lehet férkőzni a témához. A 485 grammos tömeghez 89 x 85 mm-es terjedelem társul. Óriási előnye a Nikon Z Nikkor 14-30 mm F4 S-nek a többi hasonló átfogású optikával szemben, hogy lapszűrők mellett hagyományos, szűrőmenetbe csavarható filterekkel is ellátható: 82 mm-es szűrőket vásárolhatunk hozzá. Az objektív egyébként időjárásálló szigetelésekkel van ellátva, azaz nem kell szemerkélő esőben feladni a fotózást.

A Nikon Z Nikkor 14-30 mm F4 S léptetőmotoros fókusza (AF-P) teljesen némán és villámgyorsan működik, így nem csak állóképek, hanem mozgóképek felvételekor is remekül használható. Bár saját képstabilizációs rendszere nincsen, a váz szenzormozgatással kivédheti a bemozdulásokat. Lássuk, milyen a termék képminősége!

Kellemes meglepetést okozott, hogy a fókuszlégzés minimális, így nem csak a néma és villámgyors AF motor, hanem ez a tulajdonsága is kiemelten alkalmassá teszi videózáshoz!

Az ilyen ultra nagylátószögű objektíveknél már szinte velejáró tulajdonságként elfogadtuk, hogy elkerülhetetlen a becsillanás. Nos, a Nikon Z Nikkor 14-30 mm F4 S ezen a területen is meglepetést okozott, ugyanis akárhogyan is próbáltam, nem tudtam becsillanásokat előidézni!

Az optika majdnem parfokális: a 30 mm-en beállított élesség csupán 14 milliméteres állásban mászik el egy kissé.

A zoomobjektívek felépítésük miatt szinte kivétel nélkül mindig „eldobják” a középpontot, ahogyan a zoomtartomány egyik végéből átforgatjuk az optikát a másik végébe. A fenti kép mutatja, hogy ez a 14-30 mm F4 S Nikkor esetében sincs másképp, azonban a középpont elmozdulása nagyon minimális mértékű.

A geometriai torzítások terén akadt némi meglepetés: a RAW fájlok hívásakor feltűnt, hogy még a 14 mm-es gyújtótávolság is túlzottan egyenes rajzot mutatott. Az pedig lehetetlen, hogy egy ekkora nagylátónak ne legyen hordótorzítása! És be is igazolódott sejtésem, miszerint az objektív beépített képkorrekciós profillal rendelkezik – még úgy is megtörténik a javítás, hogy a fotógép menüjében az összes lehetséges képjavítást előzőleg kikapcsoltam. És akkor lássuk a valós torzítást:

A RAW fájlok feldolgozásakor ismét a RawTherapee legfrissebb verziója jött segítségemre, ahol az összes képjavító profil figyelmen kívülre került. A Nikon Z Nikkor 14-30 mm F4 S geometriai torzítása viszont még így sem nevezhető szokatlan mértékűnek.

A peremsötétedés viszont a teljes gyújtótávolsági tartományban igen jól látható marad még a blende szűkítése után is. A fenti animációkban erőteljesen kiemelve próbáltam szemléltetni az effektust, természetesen a valós témák fotózásakor nem ennyire látványos a vignettálás, ami ráadásul könnyűszerrel orvosolható: kapcsoljuk be a fényképezőgép menüjében a képkorrekciókat, vagy RAW híváskor húzzuk arrébb a megfelelő csúszkát!

Kattints!

A fenti tesztábrás képek jól mutatják, hogy a 14-30 mm F4 S Nikkor már nyitott blende mellett is éles képet ad. Összegezve elmondható róla, hogy a legélesebb 20 mm környékén lesz, míg 14 mm-en valamivel lágyabb a rajza. Az igazi csúcspontot a kép közepén az F5.6 értéken éri el, míg a kép szélein F8 jelenti a „tökéletest”. Színhibákat csak 14 mm-es állásban, teljesen nyitott blendénél láttam, de mértékük elhanyagolható volt. A képmintákat itt találjátok.

Értékelés

A Nikon Z Nikkor 14-30 mm F4 S egy könnyű, kicsi ultra nagylátószögű zoomobjektív, amit hagyományos, menetes szűrőkkel is el lehet látni! A képe már a nagyobb F-értékeken is éles, kontrasztos, az AF motor villámgyors és néma működésű, gyakorlatilag nincsenek becsillanások, a CA is jelentéktelen mértékű, ráadásul van időjárásálló szigetelés is. Azonban a peremsötétedés igen erős, a korrigálatlan geometriai torzítás sem elhanyagolható (bár ekkora látószögeknél ez nem szokatlan, ráadásul könnyen javítható), és az elektromechanikus élességállító gyűrű sem lesz mindenki kedvence. Bruttó 450 000 Ft-os ára nem nevezhető alacsonynak, de a minőséget mindig is meg kellett fizetni. Tőlem mindenképp kiérdemelte az „Ajánlott” értékelést!

Nikon Z Nikkor 14-30 mm F4 S

A Nikon Z Nikkor 14-30 mm F4 S objektívet és a Nikon Z 6 fényképezőgépet a Nikon hazai képviseletétől kaptam kölcsön a teszthez. Az objektív műszaki paramétereit itt találod.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...