A Sigma fp fényképezőgép bemutatója – modularitás csúcsra járatva!

Képminőség

Könnyű dolgom volt a Sigma fp képminőségének vizsgálata során, hiszen a fényképezőgép a DNG (Digital NeGative) nyersformátumot használja, amit az Adobe 2004 szeptembere óta fejleszt. A DNG egyik előnye, hogy bármelyik Adobe képhívó szoftverrel meg lehet nyitni, még akkor is, ha egy teljesen új fényképezőgép, vagy videokamera fájljaival kell dolgoznunk (általában legalább egy hónapot várnia kell a fotósnak, aki egy frissen bejelentett masina RAW fájljait szeretné megnyitni mondjuk az Adobe Photoshoppal, vagy a Lightroommal, mivel az Adobe Camera RAW korábbi verziói csak a régebbi gépek adathalmazait támogatják).

A Sigma fp menüjében nem találtam zajszűrésre utaló bejegyzést, így azt be, vagy ki sem lehetett kapcsolni. A felvételeket legfinomabb, legnagyobb felbontású JPEG-ben és 14-bites DNG-ben mentettem. Utóbbiakat az Adobe Camera RAW 12.0.0.322-es változatával hívtam elő, ahol igény szerint módosítottam az expozíciós értékeket (a világos és sötét tónusokon kívül nem nyúltam egyik csúszkához sem). Már a képminták készítése során is meglepett, hogy mennyire jó minőségű JPEG állományokat készít a készülék, de a laborfelvételek sem lettek rosszak:

Kattints!

Balra a fotómasina saját JPEG fájljai, míg jobbra a megnyitott DNG-k láthatók. Szín- és/vagy világossági zaj egyáltalán nem látszik, csupán a finom részletek kezdenek el némileg elmosódni, ahogyan haladunk felfelé az érzékenységi skálán. ISO 3200-ig hibátlan a kép, fölötte is tényleg csak a legapróbb részek olvadnak össze. ISO 12800-tól már a valamivel durvább részletek is kezdenek elmosódni. A DNG állományokból rugalmasabban lehet építkezni, itt nyerünk bő másfél FÉ-t (cserébe picivel szemcsésebb lesz a kép).

Kattints!

Dinamika terén is igen impozáns a Sigma fp teljesítménye. A szinte teljesen bebukottként megjelenő képi részleteket is szépen vissza lehet hozni; sávosodást, zajosodást nem tapasztaltam.

Kattints!

A már-már kiégett területeket is meg tudjuk menteni, csupán az expozíciós csúszkákkal kell ügyesen ügyködni – a görbékhez nem is nyúltam a fenti két felvétel-összeállítás előkészítése során! Végül nem maradt más, mint a képminták, melyeket ide kattintva nézhettek meg.

Kattints!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...