Soha nem volt még ennyire egyszerű és élvezetes a csillagfotózás!

Az asztrofotózás talán az egyik legnehezebb és leg hardverigényesebb ágazata a fényképészetnek – nem csak profi távcső, profi kamera (aktívan hűtött, IR szűrő nélküli szenzor pl.), masszív állvány, és óramű kell hozzá, hanem többféle képfeldolgozó szoftver (csillagkövetés, képrétegezés stb.), ha tényleg ütős felvételeket szeretnénk készíteni. Ez egy nagyon drága hobbi, simán el lehet rá költeni milliókat, de ha nincs türelmed, akkor hiába a legjobb, legdrágább felszerelés, csak csalódás fog érni. A mai felgyorsult, „add meg Uramisten, de azonnal!” világunkban pedig egyre kevesebb türelmünk van szinte mindenhez, így az átlagember számára ez (eddig?) egy elérhetetlen hobbi volt.

Kép forrása: Vaonis

Ezen próbál most változtatni a Stellina névre keresztelt robotizált rendszer, amit egy francia vállalkozás, a Vaonis fejleszt. A 400 mm F5-ös optikát egy csillagkövető óraműre helyezték – nincs okulár, nem kell sem a rekeszértékkel, sem a záridővel foglalkozni, és igazából gyakorlati tudásra sincs szükség az eszköz kezeléséhez. Mindent egy alkalmazáson keresztül kezelhetünk.

A 10,9 kg-ot nyomó rendszerben egy 6 MP felbontású Sony BSI CMOS lapka található, amely 1/1,8” méretű. Ha exponálunk, akkor a Stellina „élő képrétegezést” alkalmazva kombinál több expozíciót, így a zajtól könnyűszerrel meg lehet szabadulni. Az Android és iOS rendszerek alá elérhető „Stellinapp” szoftver tényleg mindent megold a fotós helyett, még a kiszemelt égi objektumot sem kell megkeresni, elég rábökni az alkalmazás katalógusában. Az elkészült képet pedig azonnal meg is oszthatjuk a közösségi hálóban.

A rendszer ára 4000 euró, ami bár soknak tűnik, de egy hasonló minőségű, saját építésű távcsőrendszerhez képest még mindig kedvezőnek mondható. Főleg akkor igaz ez, ha hozzávesszük az automatikus képfeldolgozást is, ami egyébként egy többórás művelet. A Vaonis Stellina weboldalán rengeteg további információ található. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...