Nikon Z 50 – báránybőrbe bújt farkas?

Videó

A hobbi operatőrök, filmkészítők is örömüket fogják lelni a Nikon Z 50-ben, hiszen videós tudása vetekszik a nagyobb testvéreiével. Gyakorlatilag ugyanazt kapjuk, mint a felsőházban, csupán a fejhallgató kimenetről és a szenzormozgatásos stabilizátorról kell lemondanunk a hardver szintjén. A költségcsökkentés zászlaja alatt, a szoftveres oldalon az időkódról és az N-log profilról kell lemondanunk, de a célközönségnek ezek a pluszszolgáltatások aligha fognak hiányozni.

A Z 50-nel legfeljebb 3840 x 2160 @ 30 fps, azaz 4K UHD felbontású mozgóképeket vehetünk fel. Alternatívaként választható még a 25, 24 kép/mp frissítési frekvencia is. Ami nagy előny a konkurens gépeivel szemben, hogy itt a 4K választása során nem kell további képvágástól tartanunk, ugyanaz a látószög fogad, mint Full HD alatt! Apropó Full HD: akár 120 kép/mp-es is lehet a videónk, sőt, lassított felvételek között is megtalálható a 120, vagy a 100 fps. A videó MOV vagy MP4 formátumú lehet – előbbit akkor válasszuk, ha azt még szerkeszteni szeretnénk. Az MP4 kisebb helyigényű, de nehezebb szerkeszteni utólag a tömörítési módszer miatt.

Mozgóképeink felvétele során használható az AF, ahol a fókuszmód lehet Egypontos AF, Széles mezős AF (K), Széles mezős AF (N), illetve Automatikus AF mező kiosztású – no, meg persze manuális.

A beépített sztereó mikrofon érzékenysége lehet automatikus, vagy kézi (itt 1-20 közti értékekre állítható az érzékenység), de akár ki is kapcsolhatjuk, ha külső egységet használnánk. De a frekvencia érzékenységgel is kiemelhetjük az emberi hangot például egy párbeszéd felvétele során:

Természetesen van szélzajcsökkentés is, aminek azonban nincsenek fokozatai, csak be és ki kapcsolható.

Ki hitte volna, hogy zebrával is fel van vértezve a Nikon Z 50?! Ráadásul igen széleskörűen paraméterezhető ez a praktikus szolgáltatás, ami felvétel során mutatja a túlexponált felületeket a témán (paraméterezhető, hogy mekkora világossági szintre jelezzen a rendszer).

Ha külső felvevőt használunk, akkor a HDMI aljzaton kiküldött jelet is beállíthatjuk igényeinknek megfelelően. A felbontás 4K és 480p közötti lehet, a jel lehet „tiszta”, tehát csak a videót tartalmazó, vagy lehet „teljes tartományú”, ami a jelre vetített expozíciós értékeket és más adatokat is tartalmazza.

Mozgóképeink érzékenysége alaphelyzetben ISO 100-25600 közti értéket vehet fel, de az úgynevezett éjszakai portré módban akár HI4-ig feltolhatjuk ezt a számot, ami azonban már semmiképp sem ajánlott, mert hihetetlenül élvezhetetlen a kapott kép.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...