Megérkezett a Nikon Z 6III!

Az elmúlt hetekben számtalan pletykát olvashattunk a Nikon Z 6III fényképezőgépéről, de ma véget érnek a találgatások, ugyanis végre itt van, kézzel foghatóvá vált a japán gyártó legújabb fotómasinája! Ahogyan azt a korábbi pletykákban olvashattuk, a készülék a Nikon Z 8 formavilágát kapta, ami – valljuk be – igen jó választás volt a mérnököktől, ugyanis a Z 8 egy igazi telitalálat ilyen szempontból is. A különbségek külsőleg minimálisak, a Z 6III a híresztelésekkel szemben nem lett kisebb a Z 8-nál (miért is lenne, akkor a Nikonnak egy újabb vázszerkezetet kellett volna megterveznie, így pedig költséghatékonyan levehetett egyet a „polcról”), csupán az előlapon található „6 III” biléta árulkodik kilétéről.

A Z 6III tesztelése folyamatban van, cikk hamarosan!

A Z 6III egy 33 MP-es full frame képérzékelő köré épül, ami többrétegű, hátsó megvilágítású (BSI) CMOS technológiára épül. Bár a kiolvasási sebessége igen gyors (elektronikus zárral akár 1/32 000 mp-es záridő, illetve 30 kép/mp-es sorozatfelvételi sebesség is elérhető), nem globálzáras, azaz mechanikus redőnyzárral is rendelkezik a Z 8-cal ellenben. A jelfeldolgozó motor lelke az új, Expeed 8 névre hallgató processzor, ami a korábbi egységnél háromszor gyorsabb működést ígér minimális hőtöbblet-termeléssel. Ezt a mérnökök kisebb gyártási csíkszélességgel (nincs róla konkrét számadat) és erősen átdolgozott chipszerkezettel tudták elérni.

Ismerős kezelőfelület: mintha a Z 8-at másolták volna a mérnökök

Amint a fenti képen látható, a Z 6III hátoldala is gyakorlatilag megegyezik a Z 8-éval, itt is megtalálható a jól bevált kezelőfelület és a nagy, többféleképpen kihajtható kijelző (3,2”-os átlő, 1,68 millió képpontos felbontás). Az elektronikus kereső 5,8 millió képpontos felbontást kínál, az alkalmazott panel OLED technológiára épül. Érdekesség, hogy az EVF képfrissítését 120 vagy 240 Hz-re állíthatjuk – utóbbi esetben valamivel nagyobb áramfogyasztással számolhatunk. A beépített képstabilizáció 7 FÉ előnyt kínál, ami kombinálva a megfelelő objektívvel akár 8,5 FÉ-ig növelhető. A készülék nagyfelbontású képkészítést is kínál: a HiRes funkcióval nyolc kép kombinációjával akár 220 MP-es kompozitkép is készülhet. A gyors jelfeldolgozó processzornak hála akár kézből is lőhető a HiRes felvétel, de nyilván vannak korlátok, így például legfeljebb 1 mp lehet a záridő, 3200 az ISO érték (szerencsére a blendeérték kapcsán nincsenek megkötések).

A korábbi pletykákban említett, úgynevezett „Dual Data Stream” AF-rendszer hibrid elven működik, kombinálja a kontraszt- és a fázisérzékelő fókuszrendszerek előnyeit, továbbá – hűen a kor szelleméhez – a mesterséges intelligencia és a gépi mélytanulás előnyeit is a fotós rendelkezésére bocsátja, ami hihetetlenül pontos témakövetést tesz lehetővé sorozatfelvételek és mozgóképek készítése során. Apropó mozgókép: a Z 6III-mal legfeljebb 8K felbontású, 24/30 kép/mp képfrissítésű videókat vehetünk fel, melyek akár 800 Mbps-os adatfolyamot eredményezhetnek. 4K-ban végre lehetséges a 120 kép/mp, de aki tud élni némi képvágással, az 240 kép/mp-et is választhat a menüben. A 6K felbontású felvételeket a készülék a 8K-s adatfolyamból készíti, így azok képminősége ígérkezik a legjobbnak, de majd az első tesztek során kiderül az igazság. Külső felvevőre akár 8K/30 fps ProRes 4:2:2 HQ 12-bites anyag is küldhető!

A Nikon Z 6III két memóriakártya-foglalattal rendelkezik, ahol az egyik CFexpress Type B, míg a másik a költséghatékony SD UHS-III formátumú, ami a leggyorsabb SD-kártyákat is támogatja (és ki is használja). A vezeték nélküli távvezérlést és adatmásolást a beépített Bluetooth és WiFi modulok támogatják, az USB-C aljzaton keresztül akár használat közben is tölthető az akkumulátor. A Nikon Z 6III webkamera funkciót is kínál, ahol az utóbbi töltési lehetőség kifejezetten hasznos.

A Nikon Z 6III mától, azaz április elsejétől kapható, bruttó végfelhasználói ára 1 199 990,- forint. Bővebb információért látogass el a Nikon weboldalára.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...