Itt van a Canon új csúcsragadozója, az EOS 1Dx Mark III!

Pont időben érkezett a Canon új zászlóshajója, az EOS 1Dx Mark III, amely már a tokiói olimpiára készül. Körülbelül négy év telt el az elődmodell bemutatkozása óta, ezért a gyártó úgy döntött, nem váratja tovább a rajongótábort, és piacra dobja a csúcsok csúcsának legújabb verzióját. Bár a képérzékelő felbontása maradt 20 MP, az EOS 1Dx Mark III full frame szenzorja teljesen új fejlesztésű. A lapka elé helyezett aluláteresztő szűrő is új, amim lehetővé teszi a legfinomabb részletek színhiba (moiré) nélküli leképezését. A fotógépben található jelfeldolgozó processzor is megújult: a DiG!C X soha nem látott számítási teljesítménnyel veti magát munkába (a gyártó állítása szerint háromszor akkora az ereje az új CPU-nak, mint az elődmodellének).

Az autofókusz teljesítményét érdemes külön is kiemelni: ha nem elírás, akkor szinte már hihetetlen adat, hogy az új masinában 380-szorosára (!) nőtt a Dual Pixel AF jelfeldolgozás sebessége (egy dedikált DiG!C 8 CPU felel az AF működéséért). A hagyományos dSLR módban (optikai keresővel használva) 191 AF mező áll rendelkezésünkre, melyekből 155 darab kereszt típusú. Maguk az AF érzékelők immár kétdimenziós pixelsorokat alkotnak, így jócskán megnőtt a pontosságuk és érzékenységük. Kapunk „mély tanulással kiképzett” fej- és arcérzékeléses AF-t; élőképes módban a Dual Pixel AF mezők a képterület 90, illetve 100 százalékát lefedik (vízszintesen/függőlegesen), és rendelkezésünkre áll az arc- és szemérzékelés is.

Az EOS 1Dx Mark III legfeljebb 16 kép/mp-es sorozatfelvételi sebességre képes, ha az optikai keresőt használjuk, de élőképes módban akár 20 kép/mp is lehet ez az érték. A sebességhez hatalmas puffer is tartozik: több mint 1000 kép fér az átmeneti tárolóba. Újdonság, hogy a szokásos RAW és JPEG formátumok mellett a Canon a HEIF kiterjesztésű állományok mentését is lehetővé teszi, amivel akár 10-bites HDR fotókat is készíthetünk. Ezzel a formátummal végre jobban kihasználhatjuk a modern kijelzők adta lehetőségeket (a JPEG csak 8-bites, tehát sokkal kevesebb szín- és gradiens információ fér el benne), ráadásul a HEIF képek tárterület-igénye is kisebb, mint a JPEG-é. A Canon PQ gamma görbe alkalmazásával növeli a dinamikatartományt és a képek tónusait (ezek megjelenítéséhez HDR képes monitorra lesz szükségünk).

Filmkészítés terén az EOS 1Dx Mark III teljesen új mérföldkövet jelent a tükörreflexes masinák világában: belső adattárolóra akár 12-bites 5,5K @ 60 fps RAW videót (!) vehetünk, aminek 2600 Mbps az adatsűrűsége (ha nem lenne elég gyors a memóriakártyánk, akkor csökkenthetjük a képfrissítést 24, vagy 30 kép/mp-re, így az adatsűrűség már „csak” 1800 Mbps)! Természetesen a 4K felbontást sem kell mellőzni, itt képvágás nélkül dolgozhatunk akár 60 kép/mp-es sebességig. A DCI 4K felbontású videókat a készülék az 5,5K felbontásról skálázza le, ami jobb minőséget jelent. A Canon Log profil 10-bit 4:2:2 színtömörítéssel 12 FÉ-s dinamikatartományt nyújt. Némileg belerondít a képbe, hogy 4K @ 60 fps, vagy Full HD @ 120 fps felvételi módokban nincsen autofókuszra való lehetőség.

A Canon EOS 1Dx Mark III kezelőfelülete szinte azonos az elődmodellével, ám itt a gombok már saját háttérvilágítást is kaptak. Új az AF-On okosvezérlő, ami áthelyezi a fókuszmezőt az ujjunk finom mozdulataira. Két CFexpress foglalatba helyezhetjük memóriakártyáinkat, s érdemes ezekből az egységekből is a leggyorsabbakat választani, ha ki szeretnénk használni a fényképezőgép teljes potenciálját. A Canon LP-E19 akku a CIPA mérései szerint egy töltéssel 2850/610 (OVF/LVF) kép készítését teszi lehetővé, ami azt jelenti, hogy valós használat során azért jóval tovább dolgozhatunk majd a géppel. A Canon EOS 1Dx Mark III csatolófelülete a szokásos aljzatokon kívül gigabites Ethernet portot is kínál, de van beépített WiFi, Bluetooth, és GPS modul is. Többféle hálózati profilt menthetünk el, melyek közt „gombnyomásra” válthatunk menet közben.

Képek forrása: Canon

A Canon EOS 1Dx Mark III február közepétől lesz megvásárolható, ára 6500 dollár körül alakul. Induláskor 64 GB-os SanDisk CFexpress memóriakártya és olvasó jár a gép mellé. (Forrás: dpreview.com)

Sajtóközlemény

Bemutatjuk az új akcióhőst!
Hihetetlen sebesség a Canon régóta várt
EOS-1D X Mark III fényképezőgépével

A Canon Europe ma dobja piacra sport- és természetfotósoknak szánt legújabb fényképezőgépét, az EOS-1D X Mark III-at, amely korlátlan lehetőségeket és elképesztő sebességet kínál a hivatásos fotósok számára. Ez a fényképezőgép, amelynek automatikus élességállítása, képminősége és kommunikációs képességei radikálisan javultak, a Canon EOS-1 sorozatának legfejlettebb tagja. A Canon új csúcsterméke az ágazaton belül úttörőnek számító hihetetlen, akár 20 fps képkockasebességet tud produkálni automatikus élességállítás mellett, és a fényképezőgép minden képet még magasabb ISO-teljesítménnyel alkot meg. Az EOS-1D X Mark III AF-érzékelőjének központi felbontása elődjének 28-szorosa, ezzel elégíti ki a hivatásos fotósok nagyobb pontosság iránti igényét, így többféle helyzetben képes a fotózás témájára jól fókuszálni. Ráadásul a fényképezőgép lenyűgöző minőségű belső video rögzítésre képes (5,5K 12 bites RAW) – ez az első nem mozikamera a Canon EOS sorozatból, amely képes erre –, hogy a hivatásosok csúcsminőségű videókat és állóképeket rögzítsenek.

Az EOS-1D X Mark III fejlesztésére az EOS-1D X és az EOS-1D X Mark II fotósainak, többek között a Canon elismert nagyköveteinek globális közösségétől kapott visszajelzések segítségével került sor. A Canon hagyományosan sokoldalú optikai kiválósága megmutatkozik azokban a visszajelzésekben, amelyeket a profiktól a tesztelés során kaptunk. Ők elismeréssel illették az EOS-1D X Mark III autofókuszának lépésváltását, a radikálisan fejlettebb kép- és video minőséget és a gyorsabb kommunikációs képességeket.

Eddie Keogh, hivatásos sportfotós és a Canon nagykövete így nyilatkozott: „A világ legfontosabb sporteseményeinél az oldalvonalon a Canon DLSR-ek továbbra is uralják a professzionális fényképezést. Az EOS-1 sorozat kamerái az évek során egyedülállóan megbízhatónak és alkalmasnak bizonyultak, ezért használom már 2002 óta óta az EOS-1D-t. Saját munkámban a sebesség minden, ezért örülök, hogy az EOS-1D X Mark III gépet használhatom, amely észrevehetően jobb képkockasebességet, kiemelkedő autofókuszt és gyorsabb kommunikációs képességeket kínál – mert a sportfotózás versengő világában egy ezredmásodperc is eldöntheti, hogy egy kép bekerül-e a nemzeti újságok sportrovatába, vagy nem.”

Egyedülálló autofókusz a legjobb képekért
A Canon EF vázzal és bármely más rendszernél több AF-objektívvel rendelkező EOS-1D X Mark III új AF-rendszert és érzékelőt mondhat magáénak. Ez a Canon által kifejlesztett technológia fokozott stabilitást és érzékelést tesz lehetővé, így a profik a kihívást jelentő körülmények között is kitűnő pontossággal készíthetnek látványos képeket.

Az állandóan versengő professzionális fotóipar megköveteli a tökéletes munkát. A fényképezőgép az új AF-érzékelővel elődje központi felbontásának 28-szorosát biztosítja, és háromszor annyi AF-ponttal rendelkezik , vagyis páratlanul pontos, és a fotósoknak még több lehetőséget ad tűéles felvételek készítésére. Saját DIGIC 8 processzorának is köszönhetően többféle megvilágítású témára lehet fókuszálni, olyan körülmények között, ahol a gyengébb minőségű AF-rendszerek nem tudnák élesre állítani a képet. A gyenge fényviszonyok mellett elért élességállítási pontosság mellett a fényképezőgép ideális az alacsony kontraszt, a minták, a finom részletek és az átlós vonalak fényképezésére is, márpedig ezeket korábban nehéz volt rögzíteni.

A fényképezőgép mély tanulással programozott AF-rendszere képes különféle sportolási helyzetekben azonosítani és nagy sebesség mellett fókuszba helyezni az embereket, az újonnan kifejlesztett fejlett témakövető rendszerrel. Ezzel a mély tanulási képességgel a fényképezőgép egy alany fejére vagy arcára fókuszál – az emberi szem elsődlegesen ezekre fókuszál, ha képeket néz – még olyan helyzetekben is, amikor az alany szemét sisak és védőszemüveg takarja. A kamerába egy új automatikus AF esetbeállítást is beépítettek, hogy az AF-beállításokat a témához igazítsák, így az AF-rendszer beállítása minden eddiginél könnyebbé válik. Ez ideális azoknak a hivatásosoknak, akik olyan témákat fényképeznek, amelyek alkalmanként blokkolhatók.

Korlátlan kreatív lehetőségek
A Canon által kifejlesztett új DIGIC X processzornak, 20,1 megapixeles érzékelőnek, tükörrendszernek és zárnak köszönhetően az EOS-1D X Mark III egyedülálló 16 fps sebességével komoly versenyelőnyt biztosít.

Világszínvonalú sportesemények és a vadvilág fotózásához elengedhetetlen, hogy az optikai kereső révén a fotósok jobban kapcsolódhassanak a témához, és tiszta és fényes, valós idejű képet lássanak. Élő nézet módban a fényképezőgép 20 fps sebességgel képes fényképezni mechanikus vagy elektronikus zárral, teljes AF-fel, ami tovább bővíti a kreatív lehetőségeket.

Hogy olyan gyors képkockasebességet lehessen elérni, amely más gyártók fényképezőgépein még nem lehetséges, a Canon innovatív technológiája átalakította az SLR tükörrendszert. A Canon alapvető mechanikai tervezési kiválóságának köszönhetően a fényképezőgép tükörváltása szinte nulla, vagyis a tükrök a lehető leggyorsabban és legpontosabban visszatérnek eredeti helyzetükbe, és a fényt a fényképezőgép AF érzékelőjéhez irányítják, hogy minden eddiginél gyorsabb legyen a folyamat.

Következő generációs képalkotási normák
Az EOS-1D X Mark III a Canon első fényképezőgépe, amely a Canon következő generációs képalkotó érzékelőjét tartalmazza, támogatva a gyorsabb elemzést és az alacsonyabb zajt, megfelelve ezzel a hivatásosok alacsony zajszintű, nagyteljesítményű DSLR fényképezőgép iránti igényeinek. A fényképezőgép 20,1 megapixeles teljes képkockás CMOS-érzékelője a Canon eddigi legszélesebb ISO-tartományát kínálja. Az ISO 50-től ISO 819 200-ig terjedő kibővített beállításokkal az EOS-1D X Mark III emellett még több rugalmasságot kínál.

Az érzékelő fokozott zajkezelési képességének köszönhetően az utómunka során a képek sötét területeit befolyásoló zaj nélkül megváltoztathatják a képek expozícióját, ami több hasznos dinamikus tartományt biztosít, mint az előző modellek. Az EOS-1D X Mark III az első olyan fényképezőgép a piacon, amely forradalmian új, nagy részletgazdagságú aluláteresztő szűrőt alkalmaz, amely a fénypontot több pontból állítja össze, hogy élesebb és nagyobb felbontású képeket lehessen rögzíteni, ugyanakkor ne alakuljon ki moaré. Ez egyben az első olyan EOS-modell, amely támogatja a HEIF-et (nagy hatékonyságú képfájl formátum). Ez a következő generációs formátum, amely a HEVC kodeken alapul, lehetővé teszi 10 bites adattartalmú képek mentését egy ugyanakkora méretű fájlban, mint amekkora a JPEG-formátum mérete lenne, ugyanakkor kevesebb a tömörítési veszteség. A fényképezőgép emellett következő generációs CFexpress memóriakártyákat használ, amely az előző leggyorsabb CFast kártyákhoz képest háromszor nagyobb írási sebességet biztosít, és több mint 1000 nyers kép készítését teszi lehetővé.

Teljesíti a magas színvonalú videók iránti igényt
Az új érzékelőnek és processzornak köszönhetően az EOS-1D X Mark III jelenleg egyúttal a Canon legfejlettebb videoterméke is, a Cinema EOS sorozaton kívüli cserélhető objektívekkel, 4K teljes képmezőt kínál, és 12 bites RAW belső rögzítést támogat. Ez az első olyan nem operatőri Canon kamera, amely RAW rögzítést tesz lehetővé, kiterjedt szín- és hangtartományt biztosítva, amely a kiváló képminőség érdekében az utómunkálatok során szűkíthető. Ezen felül a fényképezőgép használatával, a videó 12 bites CRM-fájlként is rögzíthető 5,5K (5472×2886) felbontással, lehetővé téve a nagyon részletgazdag, oversamplinggel készült 4K felvételeket, ami megfelel a kiváló minőségű videó iránti igényeknek.

A fényképezőgép a Canon Log Gamma segítségével 10 bites HEVC/H.265 fájlként is rögzíthet felvételt, így többféle szerkesztést és korlátlan kreatív lehetőségeket biztosít. A sebesség iránti igény kielégítésére az EOS-1D X Mark III támogatja a fájlok MP4 container rögzítését a fájlok gyors továbbítása érdekében. Ráadásul ez egyúttal az első EOS-1 sorozatba tartozó fényképezőgép, amely támogatja a Move Digital IS-t, 5 tengelyes stabilizációt biztosítva számtalan mozgásforma rögzítéséhez. Ezzel a funkcióval csúcskategóriás Canon operatőri kamerák rendelkeznek, például az EOS C500 Mark II.

Az EOS-1D X Mark III használata során a Dual Pixel CMOS AF 4K és RAW módban támogatott , és Movie Digital IS-szel együtt a profik biztosak lehetnek abban, hogy filmfelvételeik fókusza a körülményektől vagy a helyzettől függetlenül tűéles és stabil, ami tökéletessé teszi spontán videófelvételekhez.

Tartalomalkotás versenyképes sebességgel
Az EOS-1D X Mark III az EOS-1 sorozat első olyan fényképezőgépe, amely beépített Wi-Fi és Bluetooth funkcióval rendelkezik, hogy lépést tartson az egyre rövidebb határidőkkel, valamint a szakemberek zökkenőmentes és gyors tartalomszállítás iránti igényeivel. A Wi-Fi felhasználható FTP-hez vagy az EOS Utility segítségével történő kapcsolódáshoz, és okostelefonhoz is csatlakoztatható. Bluetooth-kapcsolata a Bluetooth Low Energy protokollt használja, állandó kapcsolatot biztosítva egy kompatibilis intelligens eszközzel, ugyanakkor minimális akkumulátorenergiát igényel, ami ideális a hosszú fényképezési napokhoz. A Canon Camera Connect megnyitásával az EOS-1D X Mark III automatikusan csatlakozik a kompatibilis eszközökhöz , ami lehetővé teszi a képek megtekintését, megosztását és a távoli élő nézet módban történő felvételkészítést egyetlen érintéssel.
A beépített GPS segítségével a hivatásosok a képeken rögzíthetik a helymeghatározási adatokat, ami különösen hasznos az utazó sportfotósok és a felfedező természetfotósok számára. A fényképezőgép az EOS-1D X Mark II sebességénél gyorsabban továbbít adatokat a beépített ethernet vagy az új opcionális vezeték nélküli fájltovábbító, a WFT-E9 segítségével. Az egyszerűbb hálózati beállításokkal együtt ez jelentősen javítja a munkafolyamatokat.

Lebontja a kreativitás eddigi korlátait
A megbízható ergonómia segítségével kialakított zavartalan navigálást lehetővé téve az EOS-1D sorozat eddigi gépeinek felhasználói számára nem jelent majd problémát az EOS-1D X Mark III kezelése. A magnéziumötvözetből készült váz a Canon EOS-1 kameráktól elvárt tartósságot kínálja szélsőséges időjárási körülmények esetén is, mivel az időjárásnak ellenálló hihetetlen tömítéssel rendelkezik. Az EOS-1D X Mark III megkönnyíti a sötét vagy gyengén megvilágított körülmények között történő fényképezést is a fénynövelő gombok segítségével. Ezt a funkciót a fotósok közvetlen visszajelzései alapján építettük be. A fényképezőgép több gombja világítani kezd, amikor a kijelzőfény gombot megnyomjuk, így az egyes gombok azonosítása sokkal könnyebbé válik, ez pedig ismét korlátlan fotózási lehetőségeket kínál.

A fényképezőgép további vezérlést biztosít az AF-pontok kiválasztásához, amely az AF-ON gombba van beépítve, ez pedig lehetővé teszi, hogy menet közben változtassák meg az AF pontokat a legjobb kompozíció érdekében. Ez tovább egyszerűsíti a munkájukat. További előny az akkumulátor radikálisan megnövelt élettartama – az eddigi LP-E19-ről van szó –, ez pedig 2850 felvétel készítését teszi lehetővé.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...