Frissült a Nikon Z 50, Z 6 és Z 7 fényképezőgépek vezérlőszoftvere

Míg a Nikon Z 50 új firmware-e csupán apró módosításokat tartalmaz, a Z 6 és a Z 7 igen átfogó és komoly frissítést kapott! Tehát, a Z 50-nél egyrészt „támogatottá vált az egyes Z-bajonettes objektíveken lévő élességállítási határérték-kapcsoló használata” (a Nikkor Z 70–200 mm F2.8 VR S objektív esetében, ám az optika Fn2 gombja továbbra sem támogatott), illetve „az önarckép módban rögzítendő videók most már – az automatikus élességállítási mód beállításától függetlenül – AF-F (teljes idejű automatikus élességállítás) módban készülnek”. A Z 50 alapszoftverét innen tölthetitek le.

A Z 6 és a Z 7 esetében szinte teljesen ugyanazokat a javításokat, fejlesztéseket és bővítéseket kapták a készülékek. Egyedüli különbség, hogy a Z 7-nél a „néha megjelenő vízszintes vonalak” jelenségét megszüntették a mérnökök. Mindkét modellnél komoly fejlesztés övezi az autofókuszt, de a manuális élességállítás során is javítottak a gép reakcióidején. Szintén nem elhanyagolható tény, hogy a Z 6 és a Z 7 immár a ProGrade B és a Lexar CFexpress memóriakártyákat is támogatja. Íme, a részletek a nikon.hu oldalról:

  • Támogatottá váltak a ProGrade és a (B típusú) Lexar CFexpress memóriakártyák. További információkért látogasson el a tartózkodási helye szerinti Nikon weboldalra.
  • Az a4 Egyéni beállítás (Autom. AF mező arc/szemérzék.) kibővült az Állatérzékelés lehetőséggel, amelynek révén automatikus élességállításkor kutyák és macskák esetén is használhatóvá válik az arc- és szemérzékelés. Tehát a fényképezőgép most már képes felismerni a kutyák és macskák arcát, illetve szemét, és rájuk állítani az élességet. Az állati arcérzékelés videó módban is használható (a szemérzékelés viszont nem).
  • Javult a témakövető AF funkcionalitása (ez a funkció akkor használható, amikor az AF mező mód beállítása az Automatikus AF mező):
    – A témakövető AF mostantól elindítható a fényképezőgép Fn1 vagy Fn2 gombjával, illetve az objektív Fn1 vagy Fn2 gombjával. A témakövető AF funkciót először hozzá kell rendelni a kívánt vezérlőgombhoz az EGYÉNI BEÁLLÍTÁSOK MENÜ f csoportjának (Vezérlők) f2 Egyéni beállításában (Egyéni vezérléskiosztás) vagy a g2 Egyéni beállításban (Egyéni vezérléskiosztás).
    – A fényképezőgép immár a digitális SLR fényképezőgépek 3D követés funkciójához nagyon hasonlóan reagál arra, amikor a felhasználó fénykép módban, a témakövető AF bekapcsolt állapotában az AF-ON gomb megnyomásával, illetve AF-C (folyamatos motoros automatikus élességállítás) módban a kioldógomb félig történő lenyomásával leállítja a témakövetést.
  • Az EGYÉNI BEÁLLÍTÁSOK MENÜ f csoportjának (Vezérlők) f2 Egyéni beállítása (Egyéni vezérléskiosztás) kibővült az Objektív Fn2 gombja menüponttal, amelyben kiválasztható az egyes Z-bajonettes objektíveken lévő Fn2 gomb funkciója (2020. február 12-től, kizárólag a NIKKOR Z 70–200mm f/2.8 VR S objektívek esetében).
  • Támogatottá vált az egyes Z-bajonettes objektíveken lévő élességállítási határérték-kapcsoló használata (2020. február 12-től, csak NIKKOR Z 70–200mm f/2.8 VR S objektívek esetében).
  • A fényképezőgép immár gyorsabban reagál a kézi élességállításra, amikor a felhasználó automatikus élességállítás során elforgatja a Z-bajonettes objektív élességállító vagy vezérlőgyűrűjét. A vezérlőgyűrű azonban csak akkor tölti be ezt a szerepet, ha előzőleg hozzárendelték az Élességállítás (M/A) funkciót.
  • Az alábbi problémákat küszöböltük ki:
    – A Kereső fényereje beállítás kézi módosítása esetén a készenléti időzítő újraindításakor esetenként módosult a fényerő.
    – Az iOS 13 rendszert futtató iOS készülékeken a párosítás befejeződését követően esetenként megjelent egy Bluetooth-párosítási kérés.
    – Csak a Z 7 esetében: előfordult, hogy vízszintes vonalak jelentek meg a fényképeken.
  • A fényképezőgép NVM Express meghajtójához tartozó nyílt forráskódú szoftver licencéről a következő dokumentumban tájékozódhat: „BSD License (NVM Express Driver)”.

A Nikon Z 6 firmware-e innen, a Nikon Z 7-é pedig innen tölthető le.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...