Lowepro Flipside 500 AW II – a természetfotósok álma?

A napokban egy újabb Lowepro fotós hátizsák érkezett a szerkesztőségbe. Ezúttal azonban nem a véletlenre bíztam a választást, hanem kifejezetten erre a modellre fájt a fogam, hiszen már régóta szerettem volna egy igazán nagy méretű hátitáskát kipróbálni. Nem egyszer járt nálam 400-500 mm gyújtótávolságú, fényerős, „full frame-es” objektív, és – bizony – gondban is voltam, mibe csomagoljam a kisautó árú optikát, amikor elindultam fotós túrára (még szerencse, hogy a gyártók általában adnak valamiféle táskát az igen drága modellek mellé). Többé nem akartam a véletlenre (és a forgalmazó jó szándékára, illetve raktárkészletére) bízni az efféle lencserendszerek biztonságát, ezért kifejezetten olyan hátizsákot kezdtem el keresni, amivel nyugodtan, és nem utolsósorban kényelmesen tudok magamra ölteni egy akár 400-500 mm-es fényerős optikát.

Pont kapóra jött, hogy a Lowepro szinte teljes szortimentje elérhető a hazai forgalmazónál, ezért gyorsan le is foglaltam magamnak az igen testes (de meglepően könnyű, hisz csupán 2,05 kg a tömege) Flipside 500 AW II-t. A gyártó szerint ugyanis ez a hátizsák simán elnyel egy csúcskategóriás tükörreflexes gépet, amire egy 400 mm F2.8 szuper teleobjektív van csavarva, s közben még vagy 4-6 kisebb optikának, vagy akár még plusz 1-2 váznak, rendszervakunak is marad hely bőven. A leírásban megemlítik az 500-as „kályhacsöveket” is, de azok már csak vázról lecsavarva férnek be a táskába.

A táska kiválasztáskor fontos szempont volt számomra továbbá, hogy az lehetőleg „klasszikus” formavilágú és működésű legyen, mert bevallom, bár praktikusak, de nem tartoznak kedvenceim közé a fényképezőgéphez különleges módon hozzáférést nyújtó ínyencségek. Igaz, a szó legszorosabb értelmében véve a Flipside sem kifejezetten klasszikus működésű, hiszen a belbecshez nem kívülről, hanem a hátunknak simuló oldalról lehet hozzáférni (ezért is ez a neve, „másik oldal”), de ez még belefér.

Szóval, amint említettem, nem jelent gondot az 500 mm-es objektívek elhelyezése sem, de egy 15”-os notebook (a feleségem 15,6”-os gépe még épp befért), és egy 10”-os táblagép is elfér. Ha pedig légi felvételeket szeretnénk készíteni, egy (vagy akár két) DJI Mavic Pro 2 méretű drón az „összes” kiegészítőjével velünk jöhet. A 32 x 32,5 x 55 cm-es külsőhöz 30 x 19 x 48 cm-es belső méret társul, ahol a noteszgépnek egy 27 x 1,5 x 38 centiméteres fiókkal kell megelégednie.

Ahogyan azt a fenti képen láthatjuk, a Lowepro Flipside 500 AW II nem egy feltűnést keltő jelenség. Igaz, a hozzáértő szemek ennek ellenére látják, hogy nem egy sima hátizsák van viselőjén, de egy átlagos járókelő nem fogja kiszúrni, hogy akár épp egy autó értéke van a hátunkon. A Flipside felépítése pedig kifejezetten jól jön, ha tömegközlekedünk, mivel az alkalmi tolvajok, zsebmetszők „csak a testünkön keresztül” férhetnének hozzá felszerelésünkhöz. A Flipside hozzáférés további előnye, hogy nem kell letenni a hátizsákot ahhoz, hogy kivegyük a fotómasinát: elég, ha kibújunk a vállpántokból, elforgatjuk magunkon a derékövet, és máris felnyithatjuk a táska száját. Így kvázi önmaga asztalaként, testünk előtt „lebeghet” a teljes szett.

A gyártó fotói alapján először azt hittem, hogy ez egy veszélyes művelet, hiszen a hátizsák tartalma könnyen kiborulhat a földre, de saját magamon, majd a feleségemen is kipróbálva már láttam, hogy ez a táskanyitási módszer bizony bombabiztosan működik! Sőt, külön kis pántokkal még azt is beállíthatjuk, hogy milyen legyen a dőlése a táskának, azaz testünkhöz képest milyen szöget zárjon be. Persze, nem valami óriási nagy ez a szögtartomány, de arra elég, hogy bárki saját ízlése és igénye szerint beállíthassa azt. Íme, az oldalsó kis pántrendszer:


Minél feszesebbre húzzuk ezeket a pántokat, annál meredekebben áll a táska

A Lowepro Flipside 500 AW II oldalai egyformák: mindkét oldalon egy-egy nagy, gumírozott szájú zseb található, ami kényelmesen elnyel egy félliteres flakont, vagy akár egy összecsukható ernyőt is. A zsebek fölötti, rugalmas pántokhoz pedig akár hosszabb tárgyakat (például egy monopodot) is hozzáfogathatunk.

A Flipside 500 AW II hevederrendszere egyszerű, de nagyszerű; a vállpántok kényelmesek, nincsenek túlpárnázva, ami nyáron jelent előnyt, nem túl szélesek, de nem is vágnak bele az ember vállába. A széles deréköv viszont már vaskosabb, puhább bélésű, ami kifejezetten kellemes viselési élményt nyújt. A vállpántokat magunk előtt összefoghatjuk egy keresztpánttal, aminek magasságát igény szerint átállíthatjuk.


Bő tíz centi mentén állíthatjuk a vállpántokat összefogó gurtni magasságát

Természetesen a háromlábat sem kell otthon hagynunk, ha kirándulni megyünk a Lowepro Flipside 500 AW II-vel. A hátitáska ugyanis egy pofonegyszerű, használaton kívül elrejthető tripod rögzítő rendszerrel van felszerelve. Ez két részből áll: a táska tetején egy csatos pánt, míg a lenti zsebben egy erszény van eldugva. Utóbbiba az állvány lábait kell behelyezni, míg a pánttal a háromlábat annak nyakánál tudjuk odafogni a táskához.

Kattints!

No, a külső jellemzők után lássuk, milyen belső tárolási lehetőségeket kínál viselőjének a Lowepro Flipside 500 AW II! A külső, cipzáras tároló rekesz több, különböző méretű zsebet rejt, ahol táblagépnek, tollaknak, vezetékeknek, fülbedugós fülhallgatónak, apró kacatoknak, kulcsainknak van hely.

A karabineres fityegő lakáskulcsnak, slusszkulcsnak a biztonságos rögzítését, tárolását szolgálja. Ha rögzítjük vele kulcsainkat, azokat biztosan nem fogjuk elhagyni. Bagatell részletnek tűnik, de nekem már esett ki úgy lakáskulcs a táskámból, hogy csak egy csomag papír zsebkendőt vettem elő – szerencsére észrevettem.

No, de mégis a fő szekció a legizgalmasabb, ahol fotós/videós eszközeinket tárolhatjuk. Nagyon nagy helyet kínál a Flipside 500 AW II, és elválasztókból sincs hiány – bármilyen fotós szetthez kialakítható a megfelelő tárolási környezet!

Legfelül egy tépőzárral rögzített, kivehető kis neszesszer várja kábeleinket, akkutöltőnket, és egyéb apró-cseprő dolgainkat, melyeknek már máshol nem volt hely. Ha tényleg nagy vassal kelünk útra, ezt kivehetjük, így a táska teljes belmagassága (vagy hossza?) rendelkezésünkre áll. A fő szekció lebillenő részében, fedelében noteszgépet és más, lapos kiegészítőt (például füzetet, vékonyabb könyvet) helyezhetünk el. A notebook rekeszét tépőzár biztosítja, míg a többi cumónak cipzár állja útját.


Apró figyelmesség, hogy memóriakártyáinknak is jut külön három kis odú, amiket egy közös gumipánt zár le.

Bevallom, jelenlegi fotós felszerelésem igen kevés helyet igényel („a lényegre redukálva”), így a hatalmas teret biztosító Flipside 500 AW II-t számomra elég nehéz belakva bemutatni. Az Olympus m4/3 rendszerével például biztosan nem fogjuk tudni telepakolni, hacsak nem több vázat és a nagyobb PRO objektíveket vesszük elő. Még mielőtt bárki gyanakodni kezdene, el kell árulnom egy műhelytitkot: a táskába helyezett fényképezőgépnek és objektívnek látszó tárgyak csupán makettek!

Értékelés

Lowepro Flipside 500 AW II – a természetfotósok álma?” – bevallom, kissé blikkfangosnak tűnik a cikk címe, de nem állítottam valótlant! Ez a hátizsák hasznos és kényelmes igáslova lehet például a természetjáróknak, a madárfotósoknak, akik gyakran költöznek ki akár napokra a vadonba. Nem csak a hosszú teleobjektív szállítása válik egy csapásra megoldottá, hanem az akár több fényképezőgépből álló teljes szett hordozása is. Ráadásul a hátizsák kényelmes, könnyű, és bizton állíthatom, hogy tartós is lesz, mivel évek óta nagy megelégedéssel használom az egyik kisebb rokonát, a már nem gyártott Lowepro Pro Runner 200AW-t, és ott sem szakadt, vagy kopott el még semmi. A Flipside 500 AW II egy egyszerű, sallangmentes, „letisztult” formavilágú hátitáska, aminek még az ára is rendben van: bruttó 65 000 Ft környékén vásárolható meg élettartam (!) garanciával. Tőlem jár neki a „Kedvenc” biléta!

Lowepro Flipside 500 AW II

A Lowepro Flipside 500 AW II fotós hátizsákot az Olympus Képviselettől kaptam kölcsön a bemutatóra. A termék weboldala itt tekinthető meg.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...