PhotoGIMP: így alakítsd „fotosopossá” a GIMP felületét

Aki Linuxot használ, vagy Linuxra szeretne áttérni, ugyanakkor hosszú évek óta használja az ipari szabványnak tekinthető Adobe Photoshop képszerkesztő és képfeldolgozó szoftvert, annak nincs könnyű dolga. Az Adobe valamiért nem hajlandó kiadni a Photoshop (vagy más alkalmazásainak) Linuxra portolt változatát, pedig igény lenne rá bőven. Mi akkor a megoldás a problémára? Nos, többféle létezik: két oprendszer párhuzamos használata (Linux és Windows), Wine-nal való próbálkozás, virtuális környezetben való futtatás, illetve szoftveralternatívák használata. A felsoroltak közül egyik sem kényelmes, vagy egyszerű, de amíg az Adobe nem lép, addig nem nagyon van más lehetősége a felhasználóknak.

Az Adobe Photoshopnak többféle alternatívája létezik, de valahol mindegyik elvérzik. Ha pedig olyat keresünk, ami Linux alatt (is) natívan fut, és pluszként még „ingyenesen” is elérhető, akkor igencsak leszűkül a választék. A Photoshop egyik talán legkomolyabb „helyettesítője” a GIMP (GNU Image Manipulation Program), de erre a szoftverre átszokni az eltérő külső (felhasználói felület) és a másmilyen billentyűkombinációk miatt nem egy könnyű feladat. Mivel sokak szerint azonban még mindig a GIMP az, ami a PS-hez hasonló funkciókat kínál, érdemes nekifeszülni és megtanulni az alkalmazás használatát. Ebben próbál segítséget nyújtani a PhotoGIMP, ami egy a GIMP-hez letölthető kiegészítés.

A PhotoGIMP a GIMP-nek a Photoshophoz hasonló kezelőfelületet próbál biztosítani, ráadásul a program kezelése is a PS-hez hasonló érzetet nyújthat. A PhotoGIMP a következő lépésekkel könnyíti meg a GIMP használatát a Photoshophoz szokottak részére:

  • Az Adobe Photoshopéhoz hasonló eszközelrendezés
  • Több száz olyan font, ami a Photoshop alatt elérhetőket utánozza
  • Új, Python alapú szűrők
  • Az alapbeállítások maximalizálják a munkaterületet
  • Új bejelentkező képernyő
  • Az Adobe dokumentációi alapján kialakított billentyűkombinációk
  • Új ikon és név egy egyedi .desktop fájl használatával

Bár a PhotoGIMP nem tartalmazza ugyanazokat az eszközöket, amit a Photoshop, azért nagymértékben megkönnyítheti a GIMP-re való áttérést. Sajnos, egyelőre csak a GIMP Linuxos verzióját tuningolhatjuk fel a PhotoGIMP-el. A Novaspirit Tech YouTube csatornán megtekinthető egy szemléltető videó, hogyan lesz a GIMP-ből „fotosop”. A szükséges fájlokat innen tölthetitek le. (Forrás: dpreview.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...