58 mm-es Sigma szűrők bemutatója

Bevezető, a Sigma szűrőkről általánosan

Igazából nagyon rég foglalkoztam utoljára szűrőkkel, így kifejezetten örültem, amikor a Sigma hazai forgalmazójától megkerestek azzal a kérdéssel, hogy lenne-e kedvem kipróbálni pár új szűrőt. Miután leegyeztettük a részleteket, összesen négy darab 58 mm-es filterrel tértem haza: két védőszűrővel (Protector WR Coating, Protector Multi Coating), egy UV szűrővel (UV WR Coating), valamint egy cirkuláris polárral (CPL WR Coating).

A Sigma 46 és 105 mm között tizenegyféle (tehát összesen 13-féle) átmérővel kínálja kör alakú, az objektívek frontlencséje előtti szűrőmenetbe csavarható filtereit, így a legtöbb lencserendszer felvértezhető ezekkel a kiegészítőkkel. A japánok „Professional Series” csoportjába tartozó termékek a lehető legjobb minőségű üveg alapanyagok felhasználásával készülnek, de a különleges bevonatok, mint amilyen például a WR (Water Repellant), is segítik a legjobb képminőség elérését. A WR bevonat nem csak a víz, hanem az olajos szennyeződések (pl. ujjlenyomat) eltávolítását is nagyságrendekkel megkönnyíti, s emellett antisztatikus hatása is van, ami a porszemek megtapadását akadályozza meg.

A Sigma kínál úgynevezett üvegkerámia szűrőket is (WR Ceramic), amelyek hagyományos társaiknál tízszer, a kémiailag edzett üvegszűrőknél pedig háromszor erősebbek, illetve 30%-kal könnyebbek is klasszikus társaiknál (ugyanazt az anyagvastagságot feltételezve).

A Japánban gyártott szűrők többrétegű, úgynevezett MC (Multi Coating) bevonattal vannak ellátva, ami csökkenti a becsillanások előfordulásának esélyét, valamint több fény áteresztését teszik lehetővé. A speciális tükröződésgátló bevonatnak a digitális fényképezőgépek esetében még komolyabb szerep jut, mint a filmes gépeknél, hiszen maga a CCD/CMOS lapka is egy erősen reflektáló felület.

Mindenképp említést érdemel az a részlet, hogy a szűrőknél használt üveglencsék éleit a gyárban matt fekete festékkel vonják be, így a szélek sem okozhatnak becsillanásokat. A gyártó úgy alakítja ki filtereit, hogy azok a lehető legkisebb peremsötétedést okozzák (vékony fémkeret), tehát akár az ultra nagylátószögű optikákkal való fényképezéskor sem kell többletmunkát fordítani a vignettálás csökkentésére. Bár a fémkeretek igen vékonyak, ezek széleit olyan recézéssel látják el, ami jó fogást tesz lehetővé, azaz könnyebben tudjuk fel- és lecsavarni a szűrőt az objektív elejéről.

Szállításkor fontos, hogy a nem ritkán igen értékes szűrőink megfelelően védve legyenek, ezért a Sigma minden szűrőhöz különösen erős, kör alakú műanyag tokot mellékel. Ez a tok univerzális méretű, azaz a 46 milliméterestől egészen a 105 mm-ig bármelyik filter belefér. A tokon belül rovátkák rögzítik a szűrőt, ami így szállításkor nem lötyög, nem mozdul el a helyéről.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...