A Canon gyártotta le a világ első 1 MP-es SPAD érzékelőjét

A Canonnak sikerült legyártania egy 1 MP-es single-photon avalanche diode, avagy SPAD képérzékelőt. A jelerősítővel felszerelt pixelek egy legfeljebb 1 MP-es képet képesek rögzíteni (na, ezt még egyszer nem tudnám így megfogalmazni). A SPAD érzékelő alkalmazása ideális lehet olyan 2D-s kamerákban, amelyek extrém rövid idő alatt vesznek fel álló-, illetve mozgóképet. Ezt a technológiát azonban a 3D-s kameráknál is be lehet vetni, hiszen rögzíthetjük velük a kamera és a téma közti távolsági adatokat is.

A kép csak illusztráció

De mi is az a SPAD érzékelő? A SPAD szenzor egy olyan egyedi kialakítású lapka, ahol minden egyes pixel jelerősítő elektrronikával is rendelkezik. Ha akár csak egyetlen egy foton is rávetül egy adott pixelre, akkor azt a fényrészecskét az elektronika elkezdi többszörisíteni, így kvázi egy nagy „töltetlavina” jön létre. A rendkívül pontos távolságmérés mellett a magas érzékenység jellemzi a SPAD érzékelőket. A Canonnak sikerült most elsőként egy magasabb felbontású szenzort összeraknia; az újfajta áramkörnek köszönhetően így már az említett 1 MP az elérhető csúcsfelbontás.

A Canon SPAD lapkája elektronikus központi zárral is rendelkezik, ami pixelenkénti (!) expozícióvezérlést tesz lehetővé. A legrövidebb záridő 3,8 nanoszekundum, a legnagyobb sorozatfelvételi sebesség pedig 24 000 kép/mp (1-bites módban). Ez a rendkívül nagy sebesség számos területen kamatoztatható, így például vegyi reakciók, villámlás, leeső tárgyaknál kialakuló sérülések megfigyelésénél. A szenzor ráadásul 100 pikoszekundumos (a másodperc billiomod része) felbontással bír, így hihetetlen nagy pontosságal határozható meg, hogy mikor ért el egy foton egy pixelt. Ennek a „Time of Flight” (röppálya időtartama) távmérésnél vehetjük hasznát. Az 1 MP-es felbontással karöltve a SPAD technológia térbeli távolságmérésre is alkalmas (pl. önjáró járműveknél). (Forrás: Canon)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...