Megújult a nyílt forráskódú Darktable nyerskép-kezelő szoftver

A népszerű, nyílt forráskódú nyerskép szerkesztő szoftvernek immár a 3.2.1-es verziója tölthető le többek között Linux, Mac OS, valamint Windows alá. Az eddig bevett szokása a fejlesztőcsapatnak az évi egy főverzió kiadása volt, ám a világjárvány kissé átírta a munkák menetrendjét, idén például két fő kiadással ajándékoznak meg bennünket (a 3.4-es verzió karácsonyra várható)! A mostani 3.2.1-es kiadásban számos újdonság található a hibajavítások mellett, szóval mindenképp érdemes letölteni és frissíteni a korábbi verziót!

Frissült a kezelőfelület, javult, azaz kezelhetőbb lett a digitális eszköz menedzsment, továbbfejlesztették a metaadat-szerkesztőt, a címszó menedzsert, de érkezett hét új gyűjtemény-szűrő, és kibővült az információs modul. A fejlesztők a filmnegatívokkal dolgozó fotósokra is gondoltak, nekik a „negadoctor” modullal kedveskednek, ami a szkennelés során nyújt segítséget. A „filmic” modult eredetileg a 2.6-os kiadással mutatta be a programozó csapat, de ez a részleg mára jócskán kibővült: a széles dinamikatartományú témákat kezelhetjük általa.

Új funkciókkal bővült a hisztogram is, így annak már a magasságát is beállíthatjuk, de hullámformákat is megjeleníthetünk, melyek az RGB csatornákat lebontva jelenítik meg. Bár nem látszik, a hisztogram modult szinte teljesen újraírták a fejlesztők. „Ezernyi” új funkció található még a 3.2.1-es Darktable-ben, inkább töltsd le és fedezd fel!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...