Na, így kellett volna kezdeni! A Nikon Z 6 II-ről röviden

Képminőség, értékelés

Bevallom, képminőség kapcsán nem vártam semmiféle előrelépést, hiszen egyrészt már a Z 6 is kellően jó minőséget nyújtott, másrészt a Z 6 II-ben is ugyanaz a lapka muzsikál, mint az elődben. Igaz, itt két darab Expeed 6 CPU veszi ki a részét a masina működtetéséből, de a képalkotó algoritmus maradt a régi, ehhez láthatóan nem nyúltak az illetékesek. A képek elemzésekor még nem volt elérhető az ipari szabványt jelentő Adobe Camera RAW, így csak a készülék által létrehozott JPEG állományokból lehet bármit is kikövetkeztetni. Íme, a zajos képek:

Kattints!

A fentiek alapján még ISO 6400-as érték mellett is szépen megmaradnak a finom részletek, némi kompromisszummal még akár az ISO 12800-as érzékenység is használható képeket ad, de durvább, homogénebb részleteket tartalmazó témák esetében az ISO 25600-as értéktől sem kell elriadni (igaz, itt már kissé kezd elszabadulni a vörös csatorna). A képmintákat ide töltöttem fel.

Értékelés

Szerintem a Nikon Z 6 II az a gép, aminek a Z 6-nak lennie kellett volna. Bár véleményem szerint a korábbi modell sem mondható nyersnek, vagy épp „rossznak”, mégis a Mark II az, amire egy „csiszolt drágakőként” tekinthetünk. Nagyon jó ergonómia (ami az elődnél is ugyanígy megvolt), nagyon jó képminőség (ez is megvolt a korábbi modellnél), lehetőségekkel teli mozgókép-készítési mód (ez a részleg is csak minimálisan bővült), gyors, pattogós működés jellemzik a Z 6 II-t. Azonban a két Expeed 6 processzor implementációjától valamivel többet vártam volna. Szerintem a Nikon nem merte teljesen kiaknázni a rendszerben rejlő erőt, nehogy itt-ott túlhevülés legyen a vége – vagy: későbbi firmware frissítésekkel akarják majd továbbfejleszteni, „kinyitni” a készüléket. Persze, az sem kizárt, hogy a képérzékelő ennyit tud – sem kiolvasási sebessége, sem képminősége nem fokozható tovább. A tapasztaltak alapján a Nikon Z 6 II tőlem egy „Ajánlott” plecsnit kap.

Nikon Z 6 II

A Nikon Z 6 II fényképezőgépet és a Z Nikkor 24-70 mm F4 S objektívet a gyártó hazai képviseletétől kaptam kölcsön. A váz műszaki adatlapja itt található.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...