A Samsung új szenzortechnológiával egyszerre rögzít alacsony és magas ISO értéken

A Samsung egy kisfilmben mutatta be új szenzortechnológiáját, ami lehetővé teszi, hogy egyszerre rögzítsük a jelenetet alacsony és magas érzékenységi értéken, így egy a szokványosnál jóval magasabb dinamikatartományt elérve. A Smart-ISO Pro névre keresztelt technológia nem csak a dinamikaátfogást növeli, de a színhelyességet is biztosítja. Az okostelefonokban található igen apró méretű képérzékelők komoly hátrányban vannak a fényképezőgépekben található jóval nagyobb felületűekkel szemben, így érthető, hogy a gyártók minden trükköt bevetnek annak érdekében, hogy csökkentsék ezeket az elmaradásokat. A Samsung legújabb, 108 MP-es ISOCELL HM3 lapkája a Galaxy S21 Ultrában található – ennek a lapkának a korábbiakkal szemben már jóval nagyobb a dinamikája, ami a Smart-ISO Pro technológiának köszönhető.

Smart-ISO Pro – képkocka a Samsung lentebb látható videójából

A koreaiak videója elsősorban a hozzá nem értőknek és a kezdőknek magyarázza el az érzékenység fogalmát, valamint az alacsony, illetve a magas ISO számok előnyeit és hátrányait a zaj, a színhűség és a dinamika kapcsán, de még egy fotós számára is érdekes lehet látni, hogyan, milyen elképzelés mentén dolgozik ez a 108 MP-es érzékelő. A digitális képalkotásban nagy szerepet kap a jelerősítés: ha gyenge fényviszonyok között fényképezünk, a sötét területek részletei elveszhetnek, ha a jelerősítés túl alacsony. Ezzel szemben előfordulhat, hogy a képérzékelő nem képes elegendő színinformációt megtartani, ha a jelerősítés túl nagy világosabb, fényesebb környezetben. A legtöbb mobil képérzékelője rögzített jelerősítésű. Ez megnehezíti az okostelefonok számára a kiváló minőségű fényképek következetes rögzítését a különböző fényviszonyokban. A probléma még hangsúlyosabbá válhat vegyes megvilágítású témáknál, ahol komoly eltérések vannak az expozícióban, mint például a hátulról erősen megvilágított portréknál (Nappal szemben beállított portréalany).

És itt jön képbe a Samsung ISOCELL HM3 szenzor Smart-ISO Pro technológiája, ami egyszerre rögzít két különböző jelerősítésű expozíciót, majd kombinálja ezeket a fényképhez. A telefon kameramodulja ügyes algoritmusoknak köszönhetően a környezethez igazítva tudja kiválasztani a megfelelő értékeket. Kvázi egy természetes hatású HDR képet kell elképzelnünk, ahol nem csak a bebukott és a kiégett részletektől szabadulhatunk meg, hanem emellett alacsony zajszintet is kapunk. Bár ez a technológia nem teljesen újkeletű, a mérnökök most továbbfejlesztették. A Galaxy S21 Ultrában 12-bites színmélységű a képalkotó motor, szóval kellően magas a tónusok száma ahhoz, hogy természetes hatást láthassunk fényképeinken. Az említett telefonnál ráadásul RAW formátumban is menthetjük ezt a 12-bites színtartományt („Pro mód” 12-bit HDR).

De jó lenne, ha a Samsung még gyártana igazi fényképezőgépeket és ellátná azokat mondjuk egy ilyen technológiát alkalmazó full frame méretű lapkával.. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...