Forradalmi képérzékelőt mutatott be a Sony: az újdonság kétszeres érzékenységű

A Sony olyan több rétegű CMOS képérzékelő lapkát mutatott be, amin két rétegnyi pixel-tranzisztor található, azaz kétszer akkora érzékenységű, mint az eddigi chipek. Míg a korábbi képérzékelőknél ugyanazon a szubsztrátumon voltak elhelyezve a fotodiódák és a pixel-tranzisztorok, addig a mérnökök az új chipen különböző hordozórétegekre tudták ezeket szétválasztani. Az eredmény egy olyan érzékelő, aminek megközelítőleg kétszeres a telítettségi jel szintje – értsd: a fénygyűjtő képességét –, tehát „drámai szinten” megnőtt a dinamikatartomány és csökkent a zaj!

A Sony új architektúrája a többrétegű CMOS képérzékelő-technológia továbbfejlesztése, amely a fotodiódákat és a pixel-tranzisztorokat különálló szubsztrátumokra választja, amelyek egymásra vannak helyezve, nem pedig egymás mellé. A Sony szerint az új többrétegű technológia lehetővé teszi olyan architektúrák kialakítását, amelyek lehetővé teszik a fotodióda és a pixel-tranzisztor rétegek egymástól külön történő optimalizálását, így a korábbinak körülbelül kétszerese lehet telítettségi jelszint.

Az újdonságnál a fotódióda rétege alá kerültek be műveletet végző tranzisztorok (Kép forrása: Sony)

És akkor jöjjön a feketeleves: a Sony ezt az új technológiát elsősorban az okostelefonok kameramoduljaiba szánja mondván, akár sokkal kisebb pixeleket (értsd: ugyanakkora szenzoron nagyobb lehet a felbontás) helyezhetnek el a szenzoron úgy, hogy közben ne romoljon a képminőség, illetve megtartott paraméterek mellett (szenzorméret és pixelszám) sokkal jobb képminőség érhető el. (Forrás: sony-semicon.co.jp)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...