A Canon új alkalmazása megmondja, melyik fotó jó!

A Canon Photo Culling (egyelőre?) csak az Apple iOS operációs rendszere alatt fut, tehát okostelefonokon, táblagépeken vehetjük hasznát. Az alkalmazás a Mesterséges Intelligencia adta lehetőségeket aknázza ki fényképeink szortírozása, felcímkézése és értékelése során. Az ötlet nem újdonság, számtalan vállalkozás és még annál is több szoftver dolgozik hasonlóképp. A Canon Photo Culling motorja azonban saját fejlesztés, a motorháztető alatt a Photography Intelligence Learning, avagy PHIL nevű algoritmushalmaz tevékenykedik. A gépi fotószerkesztő helyettünk végignézi az összes elkészített fényképet, majd többféle kritérium szerint választja ki a legjobbakat: élesség, zajszint, érzelmek és csukott szemek szerepelnek a listán.

Kép forrása: Canon USA

A Canon szoftvere kétféle válogatási, szortírozási móddal bír: az egyik a „teljes válogatás”, ahol a fentebb említett kritériumok szerint kerülnek ki a legjobbak a halmazból. A felhasználó meghatározhatja a ponthatárt, amit a program figyelembe vesz rostázáskor. A „vacak” képek sorsáról nem csak a gép dönt, itt a felhasználó is megvétózhatja a végleges törlést. A másik mód a „hasonló képek kiválogatása”, ami azt a célt szolgálja, hogy a hasonló fotók külön csoportokba kerüljenek. Az algoritmus a csoportosítás után kiválogatja az első és a második legjobb felvételt, a többit pedig selejtezésre jelöli.

A CPC azonban mást is kínál: az alkalmazás segítségével képeinket rendszerezhetjük is, de kategorizálhatunk többféle paraméter szerint (pl. dátum, esemény stb. alapján), majd a nagyobb csoportokat a szoftver válogatásra jelöli. Nyilván elsősorban azon felhasználóknak lesz hasznos ez a szoftver, akik rengeteget „fényképeznek” okoseszközeikkel, és már elvesztették a fonalat. A JPEG formátumot támogató app három napig ingyenesen kipróbálható, egyébként előfizetéses modellben havi 3, illetve éves lekötéssel évi 15 dollárért használhatjuk. (Forrás: dpreview.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...