Következő generációs fókuszrendszerrel érkezik a Samsung új, 50 MP-es érzékelője

A Samsung lerántotta a leplet legújabb, 50 MP-es képérzékelőjéről, aminél azonban nem a felbontás a legfontosabb újítás: a GN1 utódja, az ISOCELL GN2 teljesen megújult fázisérzékeléses autofókusz rendszerrel érkezik. A Dual Pixel Pro javarészt a Canontól ismert elvre épül, azaz a képérzékelő pixeleit több alegységre bontva érzékeli a fáziseltéréseket, hasonlóan működik, mint az emberi látás. Az érzékelő felületén található minden képponthoz két fotodióda tartozik. Ezek a fotodiódák külön-külön is kiolvashatók a fáziskülönbség érzékelésén alapuló autofókuszhoz, de kiolvashatók együtt is. A képsíkon végzett fáziskülönbség-érzékeléshez a rendszer egymástól függetlenül olvassa ki a bal és jobb fotodiódákat, és utána számolja ki a két, eltérő irányból rögzített (parallax) kép fáziskülönbségét.

Forrás: Samsung

A korábbi képérzékelőknél a pixeleket pont középen osztották ketté, míg a Dual Pixel Pro technológiánál a pixelek átlósan vannak felosztva, így nem csak bal és jobb oldali, hanem alsó és felső fáziskülönbség is mérhető! Ezzel a megoldással sokkal érzékenyebb élességállítás valósítható meg, ami rosszabb fényviszonyok mellett, illetve gyorsan mozgó témáknál is kiemelkedően hatékony. Az átlós felosztás ráadásul a keresztszenzorok előnyeit is elhozza, azaz a rendszer az olyan témákon is azonnal élesre tud állni, ahol párhuzamos vízszintes, vagy függőleges vonalak adják a mintázatot. Mivel a Samsung CMOS lapkája 50 MP felbontású, ezért összesen 100 millió fél pixel található rajta. Az új CMOS akár 100 MP-es képeket is tud készíteni: 100 MP módban a GN2 egy intelligens re-mozaik algoritmus segítségével aprólékosan átrendezi az RGB szubpixeleket, amelyekből három különálló, egyenként 50 MP-es képréteget hoz létre zöld, piros és kék színre bontva. A rendszer ezeket a rétegeket ezután felskálázza, összevonja, majd egy 100 MP felbontású fényképbe egyesíti.

Forrás: Samsung

A GN2 a dinamikatartományát is növelheti, amit a Samsung „lépcsőzetes HDR” funkciónak hív. A rendszer gördülőzárat használ ugyanazon pixel tömbökre, hogy egyetlen képbe több rövid, közepes és hosszú expozíciót rögzítsen. Ez a korábbi érzékelők valós idejű HDR módjának továbbfejlesztett változata, ahol már nem kell hosszabb ideig bekapcsolva lennie a pixeleknek. Ennek eredményeként ez az új HDR technológia 24% -kal csökkenti az érzékelő energiafogyasztását. Ez elsőre nem tűnik soknak, de egy telefonnál minden energiafogyasztó „leszedálása” hosszabb akkuidőt jelent.

A Samsung ISOCELL GN2 lapkája a korábban már bemutatott Smart ISO Pro technológiát is felvonultatja, amiről itt már részletesen beszámoltam. A GN2-vel Full HD felbontásban legfeljebb 480 kép/mp képfrissítés érhető el, illetve 4K-ban 120 fps-ig mehetünk el. A koreaiak már elkezdték a GN2 lapkák tömeggyártását, így a technológia akár már egy hónapon belül megjelenhet az első telefonokban. (Forrás: Samsung)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...