Ebből a tanulmányból kiderül, mi a legfontosabb a telefonok kameramoduljában

Az okostelefonokat gyártó cégek évről évre rengeteg újítást hajtanak végre. Ezen fejlesztések túlnyomó többsége tényleg nagyon jól hangzik, de vajon a felhasználók is azokat a fejlesztéseket tartják a legfontosabbnak, amit a gyártók „erőltetnek”? A BlinkAI egy olyan tanulmányt készített, amiből ez kiderül! A felméréshez az adatokat 1000 amerikai okostelefon tulajdonos szolgáltatta, ahol a tulajok 55%-a iPhone, míg a maradék 45% valamilyen más, Android operációs rendszert futtató eszközt használt. S bár a tanulmány többféle aspektusból vizsgálja a felhasználók szokásait, igényeit, a BlinkAI egy külön részleget szentelt a telefonok kameramoduljainak, a képalkotással kapcsolatos funkcióknak, szolgáltatásoknak.

Az átlagos felhasználó számára – egyébként nem meglepő módon – az kevésbé volt fontos, hogy az újabb telefonba még jobb kamera kerüljön, mint a nagyobb akkuteljesítmény, vagy a több tárhely és az izmosabb processzor. Érdekes módon az iPhone tulajok inkább a jobb kameramodult, mintsem az erősebb CPU-t preferálták (érdekesség: az 5G implementációja az utolsó helyen szerepelt mindkét félnél). Akik a kameramodult helyezték előtérbe, azok ott is a jobb éjszakai képminőséget emelték ki, mint számukra elsődlegesen fontos szempontot. Ezt követte az ötszörös optikai zoom, majd az előlapi kamera fejlettsége, és csak ezek után jött a 8K felbontású videó, és végül utolsó helyen szerepelt a tripla kameramodul jelenléte.

És mivel nincsenek megelégedve a felhasználók? Fotós/videós szempontból magasan vezet az éjszaki fotók és videók minőségével való elégedetlenség, azaz ezen a téren várják a legnagyobb, legtöbb fejlesztést mindkét oldalon (iPhone/Android). A nappali, tehát jó fényviszonyok mellett készült képek és videók minőségével szinte maradéktalanul meg voltak elégedve a kérdezettek.

Nem csoda, hogy pont erre a kérdésre világított rá a BlinkAI, hiszen ez a szervezet tavaly partnerséget kötött a Xiaomival, hogy a mesterséges intelligencia közbeiktatásával jobb minőségű éjszakai felvételeket lehessen készíteni a kínai márka Mi 11 típusú telefonjával (és a jövőben más típusok kameramoduljaival is). Persze, nem haszontalan ez a szoftveres fejlesztés sem, hiszen nem mindent kell „izomból” megoldani, de azért jobban örülnék annak – és szerintem nem vagyok ezzel egyedül -, ha inkább nagyobb szenzorokat és jobb minőségű optikákat szerelnének a gyártók a kameramodulokba. És nyilván az sem ártana, ha a legmodernebb képérzékelőket használnák a mérnökök, ha már kiszorították az „igazi” fényképezőgépeket a piacról (lásd a kompaktok bukása).

A színes-szagos grafikonokat nem emelem át, mert semmi több nem derül ki belőlük, mint amit leírtam, de akit érdekel, az gyönyörködhet bennük a forrásoldalon.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...