A Boya BY-WM6S vezeték nélküli mikrofon rendszer bemutatója

Hasonlóan a korábban bemutatott Boya BY-WM4 Pro-K5 USB Type-C kithez, a BY-WM6S is egy vezeték nélküli mikrofon szett, ám itt egy komolyabb, és eleve „profibb” célokra tervezett egységgel állunk szemben. A gyártó a BY-WM6S-t „az örökmozgó újságírónak, a vloggernek, és nem utolsósorban a filmkészítőnek” ajánlja, hiszen az egy adóból és az egy vevőből, valamint csíptetős mikrofonból álló, beépített akkumulátorral ellátott egység kellően kompakt ahhoz, hogy szinte bármilyen mobil eszközzel (notebook, táblagép, videokamera, fényképezőgép, sőt, okostelefon) használhassuk, és akár 0/24 ott legyen velünk a felszerelés között.

A gyári csomag része egy adó, egy vevő, egy Lavalier csíptetőmikrofon, egy félkemény tok, többféle vezeték, és két USB A-C kábel, amivel az adó-vevő 1600 mAh-s beépített Li-Ion akkuja tölthető. Íme, a vezeték-szett, amit adnak a rendszerhez:


3,5 mm sztereó-3,5 mm sztereó, 3,5 mm sztereó-TRRS, 3,5 mm sztereó-XLR, 2x USB a-C

A BY-WM6S adója és vevőegysége fém házba szerelve érkezik. Az eszközök rendkívül masszív, minőségi érzetet keltenek, sorjának, vagy egyéb anomáliának nyoma sincs – de azt hiszem, ez el is várható. Mindkét készülék oldható kötésű antennával van ellátva, ezeket a dobozban külön elhelyezve találjuk, használat előtt ezeket rá kell csavarni az egységekre. Rögzítés után az antennákat 180 fokban dönthetjük, és igény szerint 360 fokban el is forgathatjuk, így mindig az optimális jeltovábbítást választhatjuk.

A készülékek kezelőfelülete rendkívül letisztult, semmi olyan gombot, tárcsát nem találunk rajtuk, amelyek zavarhatnák az egyszerű, gyors használatbavételt és használatot. Összesen négy gomb van a termékeken: egy plusz, egy mínusz, egy bekapcsoló, valamint egy „SET” (menü) gombbal találkozhatunk az adó és a vevő oldalain.


Értelemszerűen ezekkel tudjuk a kiválasztott funkció paramétereit módosítani


Egy bekapcsoló és egy a menübe vezető gomb a másik oldalon – több nem is kell


Az adó egységen a bekapcsoló gombnak egy pluszfunkciója is van: röviden megnyomva némítja a mikrofont

A vevőegységet a kamerának a vakusarujába csúsztatva rögzíthetjük egy szorítócsavar segítségével. Ez a rendszer műanyagból készült, így nem karcolja össze, nem károsítja a vakusarut és rövidzárlatot sem tud okozni. Kialakítása kellően erős, nem kell tartani attól, hogy idő előtt tönkremenne.


A vakusaruba csúsztatható részben egy szabványos állványmenetet is találunk, így a vevőt akár állványra is szerelhetjük

Az adó hátoldalán egy erős, fémből kialakított klipszet láthatunk, amivel nadrágzsebhez, övhöz csíptethetjük az adót. Betonbiztos a felfogatás, akár kocogni is mehetnénk vele.

A vevőegység két csatlakozóval fogadja a vezetékeket: a készülék tetőlemezébe illesztve látható a vonalkimenet és a fejhallgató aljzata. A fényképezőgéphez, videokamerához a vonalkimeneten keresztül csatlakozhatunk, míg a fejhallgatóval a kommunikációt ellenőrizhetjük (monitorozás; a jelszintet 1-16 közti értékekre állíthatjuk).

Mindkét készülék kék, LED-es háttérvilágítással segíti a munkánkat; a LED fényereje nem állítható, de a megvilágítás kikapcsolása időzíthető 30, vagy 60 mp-re, illetve bekapcsolhatjuk folytonosra is a kétsoros, grafikus kijelző háttérfényét.

Egyébként az eszközök „menürendszere” roppant egyszerű: a SET gombbal kiválaszthatjuk, hogy mit szeretnénk módosítani, a +/- gombokkal pedig a kívánt paramétert lőhetjük be igényeink szerint. A vevő menüje „bonyolultabb”, mint az adóé, itt eggyel több paraméterre lehet ráhatásunk:

A készülékek működését, párosítását két LED jelzi. Ha megvásároltuk a Boya rendszerét, már a dobozból kiemelve azonnal használatba vehetjük azt, hiszen az adó és a vevő már összepárosítva, azonos csatornára állítva érkezik. Az akkumulátorok töltését egy külső, 2 A-s töltővel végeztem, gyakorlatilag 20 perc alatt teljesen feltöltődött az 1600 mAh-s áramforrás (nyilván nem volt teljesen lemerülve az akku).


Az egységek alján találjuk a töltésre használt USB-C aljzatot

Mielőtt kitérnék a próba során tapasztaltakra, lássuk a Boya BY-WM6S vezeték nélküli mikrofon rendszer legfontosabb műszaki paramétereit:

  • 48 csatorna (556,710-575,980 MHz frekvenciasáv)
  • Fáziszárt hurok oszcillátor (Phase Locked Loop, avagy PLL)
  • Referencia-eltérés: +/- 5 kHz
  • Jel/zaj: 82 dB
  • RF kimeneti teljesítmény: 10 mW
  • Torzítás: 0,1% vagy kevesebb
  • Antenna: 1/4 λ vezetékes
  • Fejhallgató jelszintje: 30 mW 16 Ohmon
  • Vevőérzékenység: -98 dBm
  • Átvitt frekvencia: 40 Hz-től 18 kHz-ig
  • Referencia hangbemeneti szint: -60 dBV
  • Áramforrás: beépített 1600 mAh Li-Ion akku
  • Hatósugár: maximum 70 méter
  • Méretek: 60 x 24 x 90 mm
  • Tömeg: 149 gramm

A próbához egy Sony A7 III fényképezőgépet használtam, s mivel a szetthez nem jár „deadcat” („döglött macska” – avagy szélzajszűrő), a mellékelt szivacsos filtert használtam. Hogy életszerű körülményeket biztosítsak, felmentem a Széchenyi-hegyi adótorony előtt található erdei tisztásra, ahol egyrészt a hangminőséget, másrészt a rendszer hatósugarát tehettem próbára. A mikrofon jelszintjét 11-es értékre állítottam, ami egy kicsit túl hangosnak is bizonyult. Íme, videóm az eseményről:

Értékelés

A Boya BY-WM6S meglepően jó hangminőséget produkált, s a szeles időjárás ellenére a kis szivacs zajszűrő is szépen remekelt! A felvett hangot fejhallgatóval érdemes visszahallgatni, úgy vehető ki igazán a hangkarakterisztikája a mellékelt Lav mikrofonnak. Az ígért hatósugárhoz képest jóval kevesebbet értem el (25-30 méter), ami talán a tisztás mellett található nagy adótoronynak tudható be; szerintem azonban ennek nincs óriási pontlevonó szerepe, mivel valószínűleg amúgy sem fogjuk ekkora távolságokból használni a szettet. Tegyük még hozzá, hogy a Boya BY-WM6S vezeték nélküli mikrofon rendszere bruttó 99 900 Ft-os áron szerezhető be a Tripont Foto Video Kft. webshopjában, ami a mai árakat tekintetbe véve nem rossz ajánlat! Tőlem jár neki a „Jóféle” plecsni!

Boya BY-WM6S

A Boya BY-WM6S vezeték nélküli mikrofon szettet a Tripont Foto Video Kft.-től kaptam bemutatóra. A gyártó honlapján megtalálható a rendszer részletes leírása.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...