Boya mikrofonok rövid bemutatója

A Boya BY-M1 és a Boya BY-BM2021

Mit nekem külön külső mikrofon, hiszen van a fényképezőgépemnek saját beépítettje, és az ráadásul sztereó is” – valahogy így kezdi szinte mindenki a videózást, aztán idővel (és egy pár elbaltázott szülinapi buli után) belátjuk, hogy tényleg nem akkora oktalanság az a mikrofon bemenet a fotómasina oldalán. Elindulunk hát a boltba, közben ügyelünk rá, hogy nagy ívben elkerüljük a szakeladókat (hiszen értünk hozzá!), aztán leemeljük a polcról a legolcsóbbat, mi baj lehet belőle? Nos, számtalan mikrofon létezik, de egy adott feladatra, vagy feladatkörre nem mindegyik jó, vagy használható. A Boya kínálatában is megtalálható többféle alkalmazáshoz való modell, de a gyártó elsősorban a(z igényes amatőr és félprofi) filmkészítők igényeit szeretné kielégíteni. Nem csoda tehát, hogy az egyszerű csíptetős lavaliertől egészen a vezeték nélküli termékig minden megtalálható a felhozatalban. Ebből az igen komoly halmazból szeretnék nektek most négyet röviden bemutatni: van okostelefonnal is használható csíptetős (BY-M1), puskamikrofon (BY-PVM1000), kamerának a vakusarujába illeszthető (BY-BM2021), és vezeték nélküli szett (BY-WM8 Pro-K1).

Boya BY-M1

A Boya BY-M1 a bemutatóm legkisebb darabja, de ahogyan mondani szokás „kicsi a bors, de erős!”, és valóban, bámulatos tulajdonságokkal van felvértezve ez a kis műszer! A gyártó szinte mindenféle felvevőhöz ajánlja a saját áramforrással ellátott, omnidirekcionális (360 fokos) kondenzátormikrofonját: okostelefonok, dSLR és MILC vázak, videokamerák, hangfelvevők egyaránt szerepelnek a listán.

És valóban, a BY-M1 a cserélhető, LR44 típusú gombelemmel hajtott erősítőjének hála tényleg szinte minden eszközzel használható – amennyiben annak 3,5 mm-es TRS, vagy TRRS Jack aljzata van. A csíptetős, henger alakú egység kényelmesen elfér az ing, vagy a zakó alatt, a kereken 6 méter hosszú vezeték pedig szinte bárhova elér. A BY-M1 alacsony alap zajszintje ideális választássá teszi például interjúkhoz.

Az elem cseréje kézzel egy picit macerás ugyan, de egy egyszerű fémcsipesszel már pillanatok kérdése a lemerült áramforrás kiemelése (a gyártó 700 órás üzemidőd ígér!). A jelszint kikapcsolt állapotban is elég a telefonnal való használathoz, de fényképezőgéphez való csatlakoztatás után kapcsoljuk be a jelerősítést.

Amint az majd a cikk végén, a videóban hallható lesz, a kis Boya hangminősége nagyon jó: a hang teljes spektruma (65 Hz-től 18 kHz-ig) arányosan, kiegyensúlyozottan szól, a jelszint makulátlan. A tartozék zajszűrő szivacsfeltét pedig szépen szűri a sziszegő és pattanó hangokat egyaránt. És most jön még csak a legszebb része a dolognak: a Boya BY-M1 bruttó 7990 forintért kapható a Tripont webshopjában! Ennyi pénzért ez a kis szuper mikrofon kötelező része minden filmkészítő szettjének!

Boya BY-M1

Boya BY-BM2021

A Boya BY-BM2021 egy vese-karakterisztikájú puskamikrofon, ami bár kompatibilis és használható telefonokkal, kialakítása végett azért elsősorban a fényképezőgépekkel és videokamerákkal való felvételekhez ajánlható. A BY-BM2021-hez nem kell külső áramforrás, a szükséges feszültséget a fotógép 3,5 mm-es Jack aljzatán keresztül kapja. A mikrofont a kamera vakusarujába lehet csúsztatni, ahol egy ellenanyával rögzíthető. A BY-BM2021 csupán 63 grammot nyom, azaz valóban pehelykönnyű (nem kell attól tartani, hogy megsérül a vakusaru), garantáltan nem fogja leterhelni a fotós/filmkészítő táskáját.

A BY-BM2021-hez TRS („Tip/Ring/Sleeve”) és TRRS („Tip/Ring/Ring/Sleeve”) végű vezetéket is kapunk, tehát minden 3,5 mm-es aljzatú eszközzel megvásárlás után azonnal használatba is vehetjük. Némi magyarázat a TRS/TRRS rövidítésekhez: a TRS bal és jobb csatornát biztosít, míg a TRRS a bal és jobb oldali mellett egy mikrofon csatornát is nyújt. Utóbbiból általában telefonokon, noteszgépeken találunk, ahol csupán egy közös aljzat van kialakítva a fejhallgató és mikrofon párosnak (a „klasszikus” monó mikrofon aljzat a TS jelet viseli). A termékhez a fenti fényképen látható zajszűrő szivacs is jár. Használat közben azt vettem észre, hogy a mikrofon talapzata kissé érzékeny a rázkódásokra, azok belehallatszódnak a felvételbe.

A Boya BY-BM2021 tartókerete fix kialakítású, tehát nem lehet módosítani az irányát, dőlésszögét. Beüzemelése roppant egyszerű: miután rögzítettük a fényképezőgépen, csatlakoztassuk a megfelelő vezetékkel a mikrofon hátoldali aljzatát a fotómasina mikrofon csatlakozójával és kész is vagyunk. Felvétel előtt a kamerán ellenőrizzük a jelszintet, s ha szükséges, módosítsuk az előerősítést. A G80-on a gyári 0 dB érték megfelelőnek bizonyult.

Használat közben a BY-BM2021 kellően elválasztott hangot nyújtott, azaz a környezeti zajok nem hallatszottak bele a felvételbe. Frekvenciatartománya 40 Hz és 20 kHz közé esik, tehát az emberi beszéd teljes spektrumát felveszi. Csakúgy, mint a kisebbik BY-M1, ez a modell sem fogja megterhelni a pénztárcánkat: bruttó 14 900 forintért hozható el a Tripont szaküzletéből.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...