Boya mikrofonok rövid bemutatója

A Boya BY-PVM1000, a Boya BY-WM8 Pro-K1, és a Boya BY-MP4

Boya BY-PVM1000

A BY-PVM1000 kialakítását tekintve egy „klasszikus” puskamikrofon („shotgun mic”). A gyártó szerint ez a termék már megfelel a broadcast, avagy a műsorszórási elvárásoknak is. Ezt a kondenzátormikrofont a Boya kifejezetten a dSLR és a MILC fényképezőgépekkel való használatra tervezte, elsősorban a vloggerek igényeire gondolva. A termék kialakításának köszönhetően az oldalsó és a hátsó irányból érkező hangok, zajok nem kerülnek bele a felvételbe. A fantomtápot egy AA ceruzaelem biztosítja.

Alaptartozék a másfél méteres vezeték (XLR-ről 3,5 mm Jackre), egy szivacsos szűrő és a szélzaj-szűrő, valamint a 6,35 mm-es dugaszadapter. A 25 Hz és 20 kHz közti tartományt a kétlépcsős mélyvágószűrővel lehet szűkíteni.

Természetesen az alaptartozékok körébe beletartozik a megfelelő minőségű (gumiágyazású) keret, amivel a mikrofont a fényképezőgépünk, illetve videokameránk vakusarujába csúsztathatjuk:

A Boya BY-PVM1000 teste fémből (alumíniumból) készült, ennek köszönhetően egyrészt könnyű, másrészt strapabíró, ami nem egy utolsó szempont egy olyan eszköznél, amit ide-oda hurcolunk majd magunkkal. Használat során azt tapasztaltam, hogy a mikrofon „szereti” a magas tartományt, így hangzása kissé zajosnak tűnhet, de ezt a magasszűrő bekapcsolásával orvosolhatjuk.

A ceruzaelem tartójához a mikrofon alsó részének lecsavarásával férhetünk hozzá. Mint általában minden eszközömben, úgy a BY-PVM1000-be is Eneloop akkut használtam.

Egyébként a Boya BY-PVM1000 végén egy 3 tüskés, reteszelhető XLR aljzat található (XLR3M), amivel egy sokkal erősebb és biztosabb összeköttetést hozhatunk létre a vezeték és a mikrofon között, mint egy egyszerű 3,5 mm-es Jackkel.

A Boya BY-PVM1000 már bruttó 26 900 forintért elhozható a Tripontból, ami igen jó ajánlat!

Boya BY-WM8 Pro-K1

Gyorsbemutatóm utolsó mikrofonja egy vezeték nélküli szett, ami egy adóból, egy vevőből, valamint egy csíptetős mikrofonból áll. A Boya BY-WM8 Pro-K1 összesen 96 UHF (2 x 48) csatornát kínál, így akkor sem kerülünk bajba, ha például egy zsúfolt helyszínen készítünk interjút, vagy beszámolót, ahol mások is használnak vezeték nélküli rendszereket: ha kell, egyszerűen csatornát váltunk az adón és a vevőn (értelemszerűen mindkét egységen ugyanazt a csatornát kell beállítani).

Érdekessége a BY-WM8 Pro-K1-nek, hogy a vevő két adó jelét is képes fogadni, így ha a későbbiekben szükségünk lenne még egy adóra, azt külön is megvásárolhatjuk, a rendszert egyszerűen felbővíthetjük. Erre még a jóval drágább vezeték nélküli egységek sem képesek! Természetesen a mikrofon és a vonal kimenet csavarmenetes rögzítésű, így azoknak esélye sincs kicsúszni a foglalatokból. Az antennákat nem lehet cserélni, ami gondot okozhat sérülésük esetén.

A Boya BY-WM8 Pro-K1 adója és vevője két-két ceruzaelemmel (AA) működik. Az elemtartókat az adó és a vevő oldalából lehet kihúzni, az elemcsere pillanatok kérdése. A gyártó kb. 4 órás üzemidőt jósol egy szett áramforrással.

Az egységeket a bekapcsoló gomb hosszabb nyomva tartásával lehet be-, illetve kikapcsolni, míg az adón ugyanennek a gombnak a rövid megnyomásával a mikrofont lehet némítani. Ilyenkor az alaphelyzetben kék színben tündöklő LED az adón vörösre vált, a vevőn pedig nemes egyszerűséggel kialszik.

A BY-WM8 Pro-K1 adójához csíptetőt is kapunk, így azt övre, vagy akár a nadrágzseb szélére is fel lehet csíptetni. A vevőhöz is jár egy ilyen fém csíptető, de megvan arra is a lehetőségünk, hogy a mellékelt toldattal a fényképezőgép/kamera vakusarujába csúsztassuk.

A Boya BY-WM8 Pro-K1 556,71-575,98 MHz (A), illetve 576,39-595,66 MHz (B) közti tartományokban használható, az átviteli frekvencia 40-18 000 Hz közé esik. Az adó/vevő hatósugara elméletileg 100 méter, de ehhez szabad rálátás kell. Az biztos, hogy egy irodán, lakáson belül nem fog szakadozni a jel. Mint a többi Boya mikrofon, úgy a BY-WM8 Pro-K1 sem fog lyukat ütni a családi kasszán: bruttó 79 900 forintért már vihetjük is haza a Tripont szaküzletéből.

Boya BY-WM8 Pro-K1

Boya BY-MP4

A Boya BY-MP4 igen érdekes egy kis jószág; mit nem adtam volna 20 évvel ezelőtt egy ilyen kiegészítőért! De mi is pontosan ez a BY-MP4? Nos, a BY-MP4 gyakorlatilag egy vakusaruba csúsztatható mini keverőpult TRS és TRRS aljzatokkal, amelyek lehetővé teszik mikrofonok jeleinek keverését és rögzítését egy közös kimeneten keresztül. A készülék nem igényel semmiféle áramforrást, és a külsejére három mikrofon rögzíthető a hornyoknak (meghosszabbított vakusaruknak) köszönhetően.

A bal és a jobb csatorna jelszintje külön állítható, de azt is kiválaszthatjuk, hogy sztereó, vagy monó jelet szeretnénk keverni. A Boya BY-MP4-hez 3,5 mm-es TRS és TRRS végű vezetékeket is kapunk, így a beüzemeléshez nem szükséges további kiegészítők vásárlása.

A BY-MP4 bruttó 18 900 forintért vásárolható meg a Tripontnál.

Végül, lássuk a felvételt, aminek hanganyagát a bemutatott mikrofonok segítségével vettem fel, íme:

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...