A Boya BY-XM6-S1 vezeték nélküli mikrofonrendszer bemutatója

Múltkor, amikor a Tripont szaküzletében jártam, egy igen kedvező árú, vezeték nélküli Boya mikrofon szettet láttam meg az egyik vitrinben, gondoltam hát, elhozom egy próbára, hiszen amúgy is rá vagyok mostanság pörögve a vlogolásra, s azzal együtt az összes hangfelvétellel kapcsolatos motyóra. A Boya BY-XM6-S1-ről van szó, ami egy adóból és egy vevőegységből áll. Az adóban beépített mikrofont is találunk, így azt akár ingre, póló nyakára csíptetve, kvázi Lavalier csíptetőmikrofonként is használhatjuk, de a gyártó ad a rendszerhez egy Lavalier mikrofont is, ha épp ahhoz lenne kedvünk. Érdekes módon, ezt a csíptethető egységet nem a vevőhöz, hanem az adóhoz csatlakoztathatjuk – de erről kicsit később. Lássuk, mit mond maga a Boya a szettről, illetve mik a legfontosabb műszaki specifikációk:

A Boya BY-XM6-S1 tehát:

  • Ideális egyszemélyes vlogohoz, YouTube videókhoz, élő közvetítéshez, de akár interjúhoz, vagy egyszerű hangfelvételhez is,
  • Kompatibilis dSLR, illetve MILC vázakkal, okostelefonokkal, számítógéppel, vagy hangfelvevőkkel,
  • 2,4 GHz-es adatátviteli technológiára épül,
  • Alacsony zajszintű, jó hangminőségű rendszer,
  • Egyszerűen használható,
  • Beépített gömbkarakterisztikájú (azaz omnidirekcionális) mikrofonnal is rendelkezik az adóban,
  • Fejhallgató kimenetet is kínál,
  • Sztereó és monó jelátvitel választható,
  • Adója és vevője beépített, akár 7 órányi folyamatos működést nyújtó Li-ion akkuval rendelkezik,
  • USB-C aljzatot kínál töltés céljából,
  • 100 méteres hatósugárral rendelkezik,
  • legfeljebb 10 mW teljesítményű kimeneti jelet ad,
  • 50 Hz – 18 kHz közti sávra érzékeny,
  • 120 dB, illetve 110 dB jel/zaj arányt nyújt a beépített, illetve a Lavalier mikrofonnal,
  • -39 dB-es érzékenységgel rendelkezik,
  • 3,5 mm-es aljzatokkal van felszerelve (jel be- és kimeneti oldalon),
  • 32 grammot nyom az adó és a vevő oldalán egyaránt,
  • 62,1 x 31,6 x 16,5 mm terjedelmű egységenként,
  • -10°C és 50°C közötti hőmérsékleti tartományban használható.

A csomagban szinte mindent megkapunk, amire szükségünk lehet a munka során: a dobozban benne van az adó és a vevő, két USB-C/USB-A vezeték az egységek töltéséhez, két audio vezeték (3,5 mm – 3,5 mm, az egyik TRS-TRS, a másik TRRS-TRS), a vezetékes Lavalier csíptető mikrofon, egy szőrös szélzajszűrő az adóegység beépített mikrofonjához, illetve egy szivacs zajszűrő a Lavalier egységhez. A gyártó egy puha műbor tokot is mellékel, amiben az egész szett elfér.

Amit én hiányoltam a csomagból, az a 3,5 mm aljzatról USB-C-re végződő vezeték, hiszen a mai mobiltelefonok zömén már nincsen 3,5 mm-es aljzat, csak az USB-C maradt.

Mindkét egység hátoldalán csíptető található: az adóegységen ezt meg is értem, hiszen ha a beépített mikrofont használjuk, akkor azt öltözékünkre szeretnénk felerősíteni, ebben pedig rendkívül hasznos ez a csipesz. A vevőn inkább egy olyan toldatot láttam volna szívesen, amivel azt fényképezőgépünk vakusarujába csúsztathatjuk és rögzíthetjük.

A fenti képen látható, hogy a vevőt gyakorlatilag az állványról lelógatva tudtam csak rögzíteni. Frissítés: közben kipróbáltam, és beigazolódott a gyanúm, ugyanis a csipesz nyelve pont olyan szélességű, hogy belefér a fényképezőgép vakusarujába! A másik problémám az eszközök OLED technológiára épülő kijelzőjével volt: verőfényes Napsütésben nehezen látható a megjelenített információ, a fényerőt pedig nem lehet növelni, vagy csökkenteni (igen, a védőfólia eltávolítása után sem változik a helyzet).

Apropó kijelző: az egérmozin az adó és a vevő közti jelerősség, a mikrofon hangereje (maximum 6), a jelszint, és az akkumulátor töltöttségi szintje látható (ez mindkét egységnél azonos). Fenti fényképen egyébként a mellékelt szőrös zajszűrő látható a beépített mikrofonra felpattintva.

Itt látszik is a beépített mikrofon (balra), aminek bal és jobb oldalán található nyílásokba kapaszkodik bele a deadcat két klipsze. Jobbra a jelbemenet látható, ami külső mikrofont is fogad. Ide csatlakoztathatjuk a mellékelt Lavaliert is. A vevőn is elfért volna egy jelbemeneti aljzat, de ott csak egy fejhallgató kimenet, illetve a jeltovábbítás célját szolgáló 3,5 mm-es nyílás található. Ha például munka közben lemerül az adóegység akkuja, akkor a vevőbe közvetlenül becsatlakoztathatnánk a vezetékes csíptetőmikrofont.

Az adó és a vevő „kezelőfelülete” azonos – mindkét készüléken összesen három gombbal vezérelhető azok működése. A +/- gombokkal a hangerőt szabályozhatjuk; a bekapcsoló gomb rövid nyomva tartásával némítható az egység, ha pedig több másodpercig benyomva tartjuk, akkor ki, illetve be kapcsol az adott készülék.

Végül egy kép a mellékelt vezetékes Lavalier mikrofonról (jól látható a „brutális” csipesz, ami rendkívül hatékonyan kapaszkodik bele a szövetbe):

És akkor jöjjenek a hangpróbák, hiszen az a legfontosabb egy mikrofonnál! A Boya BY-XM6-S1 rendszert mobiltelefonra (Samsung Galaxy A72) kötve, Sony A7 III vázhoz csatlakoztatva, illetve Zoom H2N hangfelvevővel összepárosítva tettem próbára. Arra is kíváncsi voltam, hogy a 100 méteres hatósugár valóban megvan-e, kezdjük is ezzel:

A videóban egyébként az adó beépített mikrofonjának hangja hallható (a szőrös széljazvédő fel volt csíptetve rá). Alább pedig a Zoom H2N hangfelvevőre csatlakoztatott vezetékes és vezeték nélküli mikrofonok produkálják magukat – elsőként a beépített, majd a Lav.

A fenti hangok 320 kilobites MP3-ba tömörített verziói az itt található vágatlan és érintetlen WAV fájloknak. Kellemes meglepetés volt mindkét mikrofon alacsony zajszintje (főleg a beépített ragyogott e tekintetben), illetve a Sony A7 III-ra kötve tapasztalt erős jelszint. A fentebb említett észrevételeken kívül nem tapasztaltam olyat, ami nemtetszést váltott volna ki, merem „Ajánlott” plecsnivel illetni a bruttó 49 900,- forintos szettet!

Boya BY-XM6-S1

A Boya BY-XM6-S1 rendszert a Tripont Foto Video Kft.-től kaptam bemutatóra. A termék honlapja itt található.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...